Coca-Cola testuje novou podobu lahví: Sprite je bez etikety, nahradí ji vyražené logo a laserem gravírované informace

Láhev od Spritu se sloupnutou etiketou Coca-Cola

V nedávném pilotním testu přistoupila společnost Coca-Cola k revolučnímu kroku v oblasti obalů svých produktů, konkrétně u nápojů Sprite a Sprite Zero. Tento krok spočíval v odstranění tradičních papírových etiket z půllitrových plastových lahví. Jde o součást širší strategie firmy, směřující k redukci používání obalových materiálů a ke zjednodušení procesu recyklace. Nahrazení papírových etiket vyraženým logem a laserem gravírovanými informacemi o produktu a jeho výživových hodnotách představuje inovativní přístup ke sdílení důležitých údajů s konzumenty.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Tento experimentální projekt byl uveden společností Coca-Cola na trh v lednu a zahrnoval distribuci lahví bez etiket do 8 prodejen Tesco Express ve 4 anglických městech: Brighton and Hove, Bristolu, Londýně a Manchesteru. Lahve budou v oběhu do března tohoto roku, čímž se otestuje přijetí a reakce spotřebitelů na nový design obalů.

Ochrana životního prostředí

James Bull, vedoucí oddělení obalů a strategie plýtvání potravinami společnosti Tesco, pro web sustainablebrands.com zdůraznil význam tohoto projektu pro minimalizaci environmentálního dopadu obalů a plastů. Podle jeho slov je tato iniciativa vynikajícím příkladem inovací ve značkách, které se snaží přispět k ochraně životního prostředí. I když jsou současné etikety recyklovatelné, jejich odstranění zjednodušuje recyklační proces tím, že eliminuje potřebu jejich odlepování, což vede k dalšímu snížení množství obalového materiálu.

Lahev Sprite bez etikety Coca-Cola

Zprávy o zachování charakteristických zelených víček pro Sprite a bezbarvých víček pro Sprite Zero, které jsou podle nařízení Evropské unie připevněna k lahvi i po otevření, podtrhují snahu omezit produkci odpadu. V České republice jsou víčka spojena s lahví od jara předchozího roku, s povinností pro všechny výrobce dle nařízení EU od tohoto července.

Coca-Cola mění své produkty

V posledních letech Coca-Cola implementovala několik designových změn ve snaze o zvýšení udržitelnosti svých produktů, včetně změny barvy lahví Sprite ze zelené na průhlednou, což usnadňuje jejich recyklaci a zároveň snižuje množství použitého materiálu na výrobu jedné lahve.

Stephen Moorhouse, generální ředitel společnosti Coca-Cola Europacific Partners pro Velkou Británii, zdůraznil, že i když etikety poskytují spotřebitelům cenné informace, nové technologie nabízejí alternativní způsoby sdílení těchto informací s menším dopadem na životní prostředí.

Další nápojářské společnosti, jako je Mattoni 1873, také přijímají opatření pro zvýšení udržitelnosti svých obalů tím, že snižují počet používaných barev PET lahví, což usnadňuje recyklaci. Tyto iniciativy ukazují, že i přes možné výzvy, spojené se standardizací barev, prioritou zůstává ochrana životního prostředí před značkou.

Zdroje: Coca-Cola.com, sustainablebrands.com