Paulinie vás probere lépe než káva nebo energy drink. Vlastní zdroj kofeinu si vypěstujete i doma

Keř paulinie guentermanaus / Shutterstock.com

Trápí vás častá únava a káva na vás nezabírá, případně ji nechcete či nemůžete pít? A už jste slyšeli o paulinii nápojné? Tento přírodní životabudič má plno pozoruhodných benefitů, navíc si rostlinu můžete vypěstovat i na vlastní zahradě. Jak se plody paulinie zpracovávají, v jakých podobách užívají a proč jsou lepší než káva?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Co je paulinie?

Paulinie je popínavou liánou s typickým hroznovitým květenstvím a oranžovo-červenými bobulemi, které v době zralosti praskají a odhalují kulatá černá semena. Ta vám svým názvem budou možná již povědomější. Známá jsou totiž pod názvem guarana. A právě ta je již po staletí populární jako významný elixír života a zdroj energie.

Guarana obsahuje až čtyřikrát více kofeinu než kávová semena a značný je i její obsah selenu, draslíku, vápníku, fosforu, antioxidantů nebo vitamínů A, C a skupin B.

Žena ve sportovním oblečení pije nápoj eldar nurkovic / Shutterstock.com

Guarana vs. káva

Guarana se často doporučuje jako vhodnější alternativa kávy. Proč tomu tak je? Kromě vyššího obsahu kofeinu je mnohem šetrnější k našemu organismu. Zatímco káva se mnohdy spojuje s nežádoucími účinky, jako je nervozita a neklid, podráždění žaludku a střev, útlum, poruchy spánku nebo bušení srdce, u guaranay se kofein uvolňuje pomaleji (během 6 až 9 hodin od konzumace), a proto není pro naše tělo tak zátěžová.

Guaranu se díky pozvolnému působení doporučuje užívat ráno nebo dopoledne. Nabuzené by vás měla udržet po celý den. Kromě toho podporuje mozkovou činnost, soustředění a paměť, potlačuje nervozitu, zrychluje metabolismus, působí proti bolesti a zvyšuje účinek některých léků proti bolesti, při nachlazení zase podporuje vstřebávání vitamínu C.

Dá se paulinie nápojná pěstovat i u nás?

Ačkoliv je paulinie jihoamerickou rostlinou vyžadující vyšší teploty a vlhkost, vypěstovat se dá i v Česku. Vlastní zásobárnu semen si mohou zkusit obstarat majitelé zimních zahrad a větších skleníků. Paulinie se dá vypěstovat i ze semínek, mnohem vyšší šanci na uchycení ale mají předpěstované sazenice. Na první sklizeň guarany si ovšem budete muset několik let počkat.

Pokud tedy nemáte vlastní rostlinu kde pěstovat nebo se vám nechce čekat, jednoduše si guaranu kupte nebo objednejte. Způsobů užívání je hned několik.

Výroba prášku ze semen guarany joanna wnuk / Shutterstock.com

V jaké formě se guarana užívá?

  • Mletý prášek: používá se k přípravě povzbuzujících nápojů a domácích limonád. Rozmíchat a vypít ho lze s vodou, sodovkou, mlékem, smoothie, džusem apod. Dá se pít studený i teplý namísto kávy nebo čaje (nejčastěji zalitý horkou vodou či mlékem, případně dochucený medem a citronem).
  • Drcená semena: obvykle se přisypávají do kaší, jogurtů nebo müsli. Dají se ale zapíjet jen tak „na lžičku“ nebo nechat vylouhovat v horké vodě jako čaj.
  • Extrakt: užívá se podobně jako prášek nebo drcená semena (tedy lze ho přikápnout do nápojů či jídel nebo zapít), jeho výhodou je vyšší koncentrace kofeinu a povzbuzujících látek v menší dávce.
  • Kapsle/tobolky: nabízí nejpohodlnější způsob užívání. Při výběru se zaměřte na deklarovaný obsah extraktu z guarany i na případné příměsi a doplňkové látky.
  • Celá semena: ta se nejčastěji pomalu žvýkají, díky čemuž se účinné látky dostávají do těla skrze sliznice a zaručují tak nejrychlejší nástup energizujících účinků.

Pozor, i guaranou se můžete předávkovat. Doporučuje se proto dodržovat množství uvedené výrobci. A stejně jako jiné potraviny s kofeinem není vhodná pro těhotné a kojící ženy a děti.

Matcha latte
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Matcha latte

Matcha latte je variace na matcha tea, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud nepijete kávu, ale přesto byste chtěli být nabití energií, je tento horký nápoj s napěněným mlékem ideální volbou.

Matcha latte

Snadnější hubnutí a zdravá kštice

Extrakt z guarany je rovněž oblíbenou surovinou při výrobě kosmetiky. Stimulujících účinků kofeinu se často využívá u šamponů a vlasových vod nebo tonik. Antioxidačních zase u anti-age produktů, které slibují vyhlazení a vypnutí pleti, její hydrataci a obnovu kožních buněk. Guaranu najdete také v mnoha přípravcích na hubnutí a zrychlení metabolismu, případně v gelech proti celulitidě.

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, bydlimekvalitne.cz