Šest zdravějších alternativ kávy: Jak chutnají a proč jim dát šanci?

Pytlíčky Coffree a Macaccina, hrnek kávy, kávová zrna Dana Halušková / Kupi

Káva je pro člověka v mnoha ohledech prospěšná. Nejen, že dodává energii, ale podle výzkumů je také účinnou prevencí proti diabetu druhého typu nebo Alzheimerově chorobě. Vzhledem k obsahu kofeinu a vysoké kyselosti by ji ale rozhodně neměli pít děti a lidé se srdečními nebo zažívacími problémy. Těhotným ženám se zase doporučují jen bezkofeinové varianty. Čím tedy kávu alespoň částečně nahradit? Pokud vám nejde o povzbuzení, ale spíše o chuť, můžete zkusit klasickou Meltu nebo Caro, ale i novinku v podobě Coffree. A dobrou zprávou je, že se všechny nápoje dají pít jak samotné, tak s mlékem.

Přečtěte si také

Jak chránit psa nebo kočku před klíšťaty? Porovnali jsme obojek, pipetu i šampony a spreje

Sladké cereální Caro

Stejně jako spousta jiných náhražek kávy se i Caro od Nestlé vyrábí z obilovin. Má poměrně jemnou a hlavně sladkou chuť, proto si ho oblíbí i děti. Nemusíte se ale bát, že by obsahovalo příliš velké množství nezdravých cukrů. Sladkost mu dodává sladování zrn před pražením. Pokud ho tedy nebudete pít po litrech, rozhodně vám neublíží, spíš naopak.

Někomu chutná zalité horkou vodou, někomu mlékem. Vyrábí se ze žita a ječmene, které obsahují velké množství vlákniny, a tak podporuje správnou činnost střev. Nevhodný je tento nápoj pro lidi s alergií na lepek.

Hořké Karo z čekanky

Zdrojem prospěšného polysacharidu inulinu je instantní Karo, které vyrábí česká firma Kávoviny, a. s. Setkat se můžete i s označením cikorková káva. Důležité je, že má 100% přírodní složení a jeho základem je kořen čekanky. Má tedy pozitivní účinky na imunitu, trávicí systém, játra i krev a navíc neobsahuje lepek. Mnoho lidí ale odradí jeho výrazně hořká chuť, kterou příliš nezjemní ani mléko nebo smetana.

Instantní nápoj Caro v obalu Mino Surkala / Shutterstock.com

Přírodní Coffree z pampelišky a čekanky

Novinkou mezi alternativami kávy je Coffree od české značky Goodie, která se zaměřuje na čistě přírodní produkty a funkční superpotraviny. Svůj nápoj v prášku tedy vyrábí z kořene pampelišky a čekanky. Obě rostliny mu dodávají lahodnou chuť i vůni připomínající kávu a navíc mají řadu blahodárných účinků na lidské zdraví. Zatímco pampeliška podporuje správné zažívání a pomáhá při metabolismu cukrů, čekanka vyrovnává hladinu glukózy, ale také příznivě působí na cévní systém, kosti i klouby.

Coffree se zalévá horkou vodou, ale následně ho můžete smíchat s rostlinným nebo živočišným mlékem.

Macaccino jako náhrada cappuccina

Pro milovníky cappuccina a dalších mléčných nápojů připravila firma Goodie nápoj s kokosovým mlékem, kokosovým nektarem a bourbonskou vanilkou. Jmenuje se Macaccino, protože se vyrábí z různých druhů maca prášku, který podle odborníků napomáhá hormonální rovnováze a zvyšování výkonu. Chutná dobře, ale až příliš kokosově. Pokud tedy nepatříte mezi fanoušky tohoto exotického ovoce, doporučujeme vyzkoušet ještě jinou variantu.

Tento nápoj už rostlinné mléko obsahuje, proto by se měl zalít jen vodou, která může být teplá i studená.

Pytlíčky Macaccina a Coffree Dana Halušková / Kupi

Tradiční Melta

Meltu všichni známe jako nápoj z doby našich babiček, které ji byly zvyklé pít, když se káva nedala sehnat. Kdežto my se k ní dnes částečně vracíme ve snaze o zdravější životní styl. I Meltu vyrábí společnost Kávoviny, a. s., a to z drcených obilek žita a ječmene, kořene čekanky a cukrové řepy. Má tedy hned několik výhod. Její chuť je příjemná, bez extrémní hořkosti a dá se pít samotná i s mlékem. Kromě toho má nulový obsah kofeinu a vysoké množství hořčin, které podporují normální funkci trávicího systému a snižují hladinu cukru v krvi.

I do této směsi je lepší mléko přidat až po zalití horkou vodou, pokud ji samozřejmě nechcete pít samotnou.

Jemná špaldová káva

Kombinací pražené špaldy a čekankového kořene vzniká špaldová káva s lehce nahořklou chutí a mnoha zdravotními benefity. Obsahuje totiž bílkoviny, vitamíny i minerály a funguje jako přírodní prebiotikum, zklidňuje tedy žaludek a celkově upravuje trávení. Zároveň má příznivé účinky i na psychiku, redukuje tělesnou hmotnost a funguje jako prevence osteoporózy.

Zdroj: Denik.cz, Goodie.cz, Margit.cz, iReceptar.cz