Jak správně sbírat a skladovat semena květin, zeleniny a ovoce?

Pozadí se semeny různých rostlin fotoknips / Shutterstock.com

Pro většinu zahrádkářů začíná jejich pěstování tím, že zamíří do obchodu pro semínka. Někteří si je dokonce objednávají z internetu. Pokud danou rostlinu nepěstujete poprvé, představuje nákup semen zbytečný výdaj navíc a ztrátu času. Naučte se správně sbírat a skladovat vlastní semínka. Není to těžké a kromě ušetřených peněz vám pěstování z vlastních semínek přinese mnohem více radosti, o kterou se můžete podělit s ostatními.

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Jak a kdy sbírat semena?

Klíčem k úspěšnému sbírání semen je trpělivost a správné načasování. Když semena seberete příliš brzy, nebudou životaschopná. Když je seberete příliš pozdě, mohou už být vysušená a nepoužitelná.

Je důležité mít ve sběru semen pořádek. Pořiďte si proto notýsek, kam si budete zaznamenávat, kdy máte semena sbírat. Semena ukládejte do papírových sáčků/obálek, na kterých budete mít uvedený druh rostliny a datum sběru. Příliš dlouhé skladování semen není vhodné, protože se po letech snižuje jejich klíčivost.

Semena a papírové obálky M.M.PHOTO / Shutterstock.com

Sběr květinových semínek

Chcete-li najít semena, vždy se podívejte, kde kvetou květy, protože semena rostou na dně květu. Někdy se z květu vytvoří lusky se semeny, jako například u narcisu, který tvoří třípouzdré tobolky. Když semena začnou během několika týdnů dozrávat, lusky vyschnou a změní barvu, obvykle ze zelené na hnědou nebo bílou. Semena uvnitř také změní barvu, ze zelené na hnědou nebo černou.

Během změny barvy se tobolky se semeny obvykle začnou otevírat. U některých květin jsou semínka velmi drobná, například u muškátu můžete odříznout celý stonek, který umístíte do papírového sáčku.

Jakmile se tobolky otevřou, semena sama vypadají do sáčku. Pak už jen stačí zbytek rostliny vyhodit a semínka uskladnit. Sáčky s celými stonky rostlin musí být otevřené, aby nezačaly hnít nebo plesnivět. Semena sbírejte vždy jen z květin, které jsou zcela zdravé a nejeví známky chorob. Dobrodružné je sbírání semen, která z tobolek vystřelí, jako můžeme vidět i netýkavek. Takové tobolky nedávejte do sáčků, ale do papírových krabic, které překryjte síťovinou.

Nejjednodušší sběr je u květin, jako jsou měsíček a slunečnice. Semena jednoduše zůstanou v květu a vy je pouze vyloupete. U květin, jako jsou astry, počkejte, až rostlina povadne a zhnědne. Následně stačí uschlé květy třít mezi prsty a semínka vám vypadají.

Získávání semen z květů ibišku Chatsushutter / Shutterstock.com

Sběr semen zeleniny

Semena zeleniny potřebují obvykle čas, aby uzrála. Po oddělení semene od zeleniny se před uskladněním ujistěte, že je suché. Vlhké semeno bude hnít. Po zaschnutí jej zabalte do papírových sáčků a uchovávejte v chladu, temnu a suchu. Vyberte několik kusů zeleniny, které budete mít jen na semena.

U některých druhů zeleniny hlavičky nebo lusky se semeny uschnou a začnou se samy sypat, sběr semen v takových případech vyžaduje pravidelnou kontrolu. Zelenina, jako je salát, cibule, řepa nebo mrkev, dozrává postupně, a můžete dokonce připevnit i sáčky na usychající hlavičky se semeny, aby se nesypala na zem.

Získávání semen z rajčete Hirundo / Shutterstock.com

U papriky počkejte, až se začne scvrkávat, teprve pak ji rozkrojte a seškrábněte semena. U okurek počkejte na jejich zežloutnutí, pak je podélně rozřízněte a semena vydlabejte. Semena zeleniny sušte volně na vzduchu. Jedlá semena, jako je kukuřice, hrách a fazole, se sbírají nejlépe. Stačí počkat, dokud lusky nezaschnou a semena nezačnou v luscích chrastit. U kukuřice nechte zrna vyschnout.

Semena rajčat jsou připravena ke sběru, když jsou plody přezrálé a měkké. Vyjměte semínka a vložte je do misky s teplou vodou, abyste oddělili semínka od dužiny. Nechte pár dní odstát a voda začne kvasit. Vylijte dužinu a osušte semena na papírových utěrkách, než je dáte do nádob ke skladování.

Domácí pěstování avokáda z pecky Lizmyosotis / Shutterstock.com

Sběr ovocných semen

U ovoce se zdá sběr semen snadný, stačí ovoce rozkrojit, vybrat semena a zbytek sníst. Velmi důležité je semena vyčistit, nesmí na nich být zbytky dužiny. I zde skladujte v papírových sáčcích nebo obálkách. Většinu semen je nejlepší sušit na vzduchu tak, že je rozprostřete na papírové ručníky v jedné vrstvě. Čím větší semeno, tím lepší životaschopnost. Sbírejte semena pouze z těch nejzdravějších a nejsilnějších rostlin.

Někteří chtějí využít jako zdroj semen ovoce, které koupí v obchodech. Něčemu takovému se snažte vyhnout, ovoce v supermarketech je trháno nezralé a je ošetřeno chemií. Raději si kupte semena ve specializovaných obchodech nebo použijte semena ovoce, které dozrálo přirozeně na sluníčku. Ze semene si můžete vypěstovat třeba i avokádo, mučenku, papáju nebo mango. U tropického ovoce považujte jeho pěstování spíše za experiment, protože nejsme v pásmu, které je pro jeho pěstování ideální. Pokud plánujete pěstovat ovocné stromky, vždy je vhodnější koupit si stromky v zahradnictví nebo je množit roubováním.

Zdroje: Iamcountryside.com, Rostlinky.cz, Zahradkarskaporadna.cz