Topná sezóna začíná. Energii v domácnosti ušetří úsporné spotřebiče i správné větrání

Člověk drží v jedné ruce žárovku a v druhé minci, kterou vkládá do keramického prasátka LookerStudio / Shutterstock.com

Topná sezóna je na spadnutí a vzhledem k narůstajícím cenám energií spotřebitelé hledají způsob, jak za topení ušetřit. Pokud doma chcete mít obzvlášť teplo, smiřte se se zdražením až několik desítek procent. K lepší cirkulaci teplého vzduchu v místnosti vám ale může pomoci i pár jednoduchých triků. Poradíme vám, kdy úsporně prát, jak správně větrat a další tipy, jak ušetřit energie ve vaší domácnosti.

Přečtěte si také

Vynikající Cordon bleu od mistra šéfkuchaře: Tuhle dobrotu připravíte do 30 minut

Teplota nemusí být všude stejná

Vnímání tepla je velmi individuální záležitost a vytápění by si tak měl každý přizpůsobit svým potřebám. Nikdy netopte víc, než je třeba. Snížení teploty o 1 °C ušetří až 6 % energie na vytápění.

Nejtepleji by mělo být v obývacím a dětském pokoji, tedy v místnostech, v nichž trávíte nejvíce času. Optimální teplota je 20 až 22 °C.

Naopak v ložnici může být v noci teplota nižší, ideálně 17 °C, během dne pak stačí 20 °C. Neméně podstatná je též délka záclon či závěsů, které by neměly překrývat topení a zadržovat teplo, které v místnosti nemůže volně cirkulovat. Stejnou teplotu můžete udržovat v kuchyni, kde navíc spoustu tepla vyprodukujete během vaření. Na chodbě stačí teplota do 15 °C.

Ruka nastavuje teplotu na radiátoru Lazy_Bear / Shutterstock.com

Odvzdušněte topení a správně větrejte

Pokud máte doma klasické radiátory, nestavte před ně žádný nábytek a občas je odvzdušněte, aby se zahřívaly správně. Vyhněte se také vypínání radiátorů v době dlouhé nepřítomnosti, místnosti včetně stěn tak zbytečně vychladnou a při opětovném vytápění spotřebujete mnohem více energie, než kdybyste topení nechali zapnuté. Až pojedete na dovolenou, radiátory stačí trochu stáhnout.

I v topné sezóně je důležitá výměna vzduchu. Pokud nechcete přijít o teplo, větrejte velmi krátce, maximálně pět minut, zato intenzivně. Při větrání proto otevřete okna dokořán a během této doby ztlumte topení. Pokud je to ve vašich silách, tento postup opakujte 3 až 5krát denně.

Myčku zapínejte, až když je plná

Spoustu energie denně spotřebujeme v kuchyni. Při ohřevu vody na sporáku vždy ohřívejte jen potřebné množství, používejte pokličku, aby nedocházelo k tepelným únikům, a na velkou plotýnku nepoužívejte zbytečně malý hrnec a naopak.

Pokud jde o mytí nádobí, dávno bylo prokázáno, že používání myčky nádobí šetří nejen vodu, ale i energii. Myčku byste měli zapínat až ve chvíli, kdy je zcela plná, nejlépe na eko program. Ušetřit energii může i správné nastavení lednice a mrazáku. Chladničku nastavte na 5 až 7 °C, mrazák na maximálně −15 °C. Lednici také pravidelně odmrazujte, vrstva ledu může zvýšit spotřebu až o 30 %.

Sprchující se ruce l i g h t p o e t / Shutterstock.com

Místo vany raději sprchu

Co se týče spotřeby vody v koupelně, při čištění zubů ji nikdy nenechávejte téct. Zapněte ji až ve chvíli, kdy si budete vyplachovat ústa, případně používejte skleničku. Je-li to možné, používejte pouze sprchu, napuštění vany totiž spotřebuje třikrát více vody a energie.

Spotřebu vody snižují také úsporné splachovací ventily. Jak uvádí na svých stránkách poskytovatel řešení v oblasti vytápění a energie Viessmann, běžná splachovací nádržka spotřebuje třikrát více vody než nádrž s úsporným ventilem.

Instalace LED žárovky BlurryMe / Shutterstock.com

Úsporné svícení s LED žárovkami

Jisté úspory doma dosáhnete i tehdy, když vyměníte klasické žárovky za LED, které jsou navíc ekologičtější, protože obvykle vydrží mnohem déle. Tradiční vláknové žárovky navíc hřejí, až 90 % energie tak uniká ve formě tepla. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství druhů LED žárovek, ty nejlevnější seženete už za 30 Kč.

Zhasínejte, když opouštíte místnost. Ač je tato rada poměrně úsměvná, je neméně důležitá. Pokud na pravidelné zhasínání stále zapomínáte, na místech, kde se světlo zapíná často, zvažte pořízení spínače se senzorem pohybu.

Využívejte nízký tarif elektřiny

Odběratelům elektřiny s dvoutarifovou sazbou se také vyplatí používat některé spotřebiče v době nízkého tarifu. Přesný časový interval se u jednotlivých distributorů liší, snadno jej však zjistíte, když zavoláte na infolinku nebo se podíváte na web distributora. Například ČEZ na svých stránkách uvádí: „Dříve se nízkému tarifu říkalo noční proud. Dnes už neplatí, že za elektřinu zaplatíte méně jen v noci. Nízký tarif se spíná i během dne.“

V tomto čase je proto dobré zapínat pračku nebo sušičku. Nevýhodou je, že jsou tyto spotřebiče poměrně hlučné a pokud bydlíte v bytě, je možné, že na vás v noci budou bouchat sousedi. U praní je dobré přemýšlet také o nastavené teplotě. Nejvíce ušetříte, když budete prát při 30 stupních, buben naplníte tak do tří čtvrtin a využijete ekologický program.

Ruka nastavující ekologický program na pračce SN Thomas Photography / Shutterstock.com

Pravidelná údržba kotle hraje roli

Významnou úsporu energie a nákladů na vytápění může vaší domácnosti přinést i pravidelná kontrola plynového či elektrického kotle. Odborníci se shodují, že potenciální úspora u pravidelně servisovaného kotle může činit 5 až 7 %. U některých kotlů je dostatečná údržba dokonce podmínkou pro zachování záruky.

Důležitý je také správný výběr kotle, který by měl být dimenzován přesně pro potřeby domu. Kotel s vysokým výkonem například není možné optimálně využívat v ideálně zatepleném domě, kde by byl jeho výkon příliš vysoký.

Zdroje: novinky.cz, cez.cz, viessmann.cz, greenpeace.org, cez.cz