Praktické tipy, jak si doma připravit pravé cappuccino

Cappuccino si dokážete připravit i doma. Canva

Káva je oblíbeným nápojem, který pro mnohé lidi představuje nepostradatelného společníka na začátku dne nebo při pohodovém odpočinku. Jednou z oblíbených variant kávy je cappuccino, které si můžete připravit sami doma. Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak na to.

Přečtěte si také

Jaké potraviny prospívají mozku? Jídlo, po kterém vám to bude pálit

Těšte se na jemnou pěnu

Cappuccino je skvělou alternativou pro ty, kteří nechtějí či nemohou pít silnou kávu, jelikož mléko, které se do tohoto nápoje přidává, částečně oslabuje kofein. Pravé cappuccino se vyznačuje bohatě našlehanou pěnou a většinou se podává v objemném hrnku.

Správně by se cappuccino mělo skládat z 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Pěna musí být jemná a bez velkých bublinek o přibližné šířce 1 až 2 cm. Správně udělané cappuccino by mělo mít teplotu 70 °C, proto se dá vypít hned po uvaření, aniž byste museli čekat, až vychladne.

Příprava cappuccina snadno a rychle

Rádi byste si doma vychutnali lahodné cappuccino s nadýchanou pěnou, ale nevíte jak na to? Příprava není vůbec složitá, a navíc ani nepotřebujete speciální drahý stroj, který mají v kavárnách. Na výběr je nepřeberné množství automatických i pákových kávovarů.

Automatický kávovar

Ideální volbou pro vás bude pořízení automatického kávovaru, který zvládne přípravu kávy téměř sám a během chvilky. Díky němu si tak doma jednoduše připravíte espresso, espresso lungo, café latte, latte macchiato anebo právě cappuccino. Automatický kávovar se ovládá pomocí tlačítek, a navíc na displeji vždy uvidíte, zda stroj nepotřebuje doplnit vodu nebo kávu. Většina z těchto kávovarů se dokáže i sama vyčistit, což vám ušetří spoustu času.

Kávovar začíná být častou výbavou českých domácností. Canva

Pákový kávovar

Cappuccino si nicméně můžete připravit i pomocí manuálního přístroje, kdy se káva musí napěchovat do páky kávovaru. Vyberte si takový, který disponuje i tryskou na šlehání pěny. V tomto případě ovšem počítejte s nutností pravidelného čištění.

Co budete potřebovat?

  • kvalitní, čerstvě namletou kávu
  • plnotučné mléko
  • pákový nebo automatický kávovar
  • konvičku na mléko
  • šálek na cappuccino (150 až 180 ml)

Jak na výrobu cappuccina?

  1. Připravte si kvalitní espresso z čerstvě umleté kávy a nalijte ho do předem nahřátého, objemného šálku.
  2. Na řadu přichází výroba pěny. Do poloviny kovové konvičky nalijte plnotučné mléko, pokud možno dobře vychlazené. To zaručí jemnost pěny.
  3. Trysku kávovaru pusťte naprázdno, abyste ji zbavili nečistot. Poté trysku ponořte centimetr pod hladinu mléka a držte konvičku v nakloněné pozici.
  4. Nyní pusťte páru a vyšlehejte z mléka nadýchanou pěnu. Až ucítíte, že se konvička začíná zahřívat, zastavte páru a lehce bouchněte s konvičkou o stůl. Zbavíte se tak nežádoucích bublin. S konvičkou párkrát zakružte, aby pěna získala správnou konzistenci.
  5. Následně stačí našlehanou pěnu pomalu nalít doprostřed šálku s espressem. Postupně začněte mléčnou pěnu rozlévat také po stranách hrnku.

Co nedělat?

V některých kavárnách a restauracích se můžete setkat se servírováním cappuccina s popraškem skořice na povrchu. Skořice by se však na kávu přidávat správně neměla, jelikož její výrazná chuť a aroma přebije specifickou vůni a chuť kávy.

Mléko nemléko

V kavárnách se již běžně setkáte také s variantou cappuccina, pro jehož výrobu se namísto klasického kravského mléka používá mléko z kategorie rostlinných výrobků, tedy například ze sóji, mandlí či kokosu. Tuto variantu volí především lidé s intolerancí laktózy nebo vegani. Někdy ovšem v tomto případě nastává potíž s našleháním a propojením mléka s kávou, v obchodech už proto najdete i speciální sójové mléko pro baristy, u kterého tento problém nehrozí.