Jsou brambory skutečně bezlepkové? Záleží na tom, jak je připravíte

Podívejte se na to, kolik lepku brambory skutečně skrývají. Canva

Brambory jsou tradiční součástí jídelníčku a mohou být skvělou přílohou, základem pro hlavní chod, součástí polévky nebo je lze přidat i do těsta na zvláčnění. Jde zkrátka o univerzální surovinu, která je navíc bezlepková. Za některých okolností si však člověk s intolerancí musí nechat zajít chuť.

Přečtěte si také

Celníci s ČOI zabavili při razii v Sapě padělky za 95 milionů korun

Proč zařadit brambory do jídelníčku?

Brambory jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny. Málokdo ví, že jsou velmi bohaté i na vitamin C – jedna porce pokryje osminu doporučené denní dávky, u nových brambor je to pak dokonce dvojnásobek. Můžeme v nich ale narazit i na jiné látky, jako je například lepek.

Nepřítel jménem lepek

V posledních letech je lepek mnohými zavrhován a omezují jej i lidé bez intolerance. Někteří věří, že je zdraví škodlivý, jiní zase tvrdí, že se po něm lépe hubne – to ovšem není úplně pravda. Hodí se ho tedy vůbec mít ve svém jídelníčku?

Při vynechání lepku může nastat situace, že jej nahradíte bezlepkovými potravinami s daleko horším složením – takže si ve finále vůbec nepomůžete. Člověk bez intolerance ho ze svého jídelníčku vyřazovat nemusí, přišel by tím totiž o širokou paletu potravin. Vyplatí se však zařazovat celozrnné potraviny, například chléb či těstoviny, a naopak se vyhýbat polotovarům a nekvalitním uzeninám.

Honí vás mlsná? Připravte si domácí hranolky, u nichž si obsah lepku spolehlivě pohlídáte. Canva

A co brambory? Doma máte stoprocentní jistotu

Brambory jsou přirozeně bezlepková potraviny, problém je nicméně s druhotnou kontaminací. Doma máte proces přípravy ve svých rukách a víte, co jste použili za suroviny. Například u bramborových knedlíků netřeba spekulovat, zda jsou bezlepkové – nejsou, protože jste do nich dali mouku. Jiné způsoby přípravy však vhodné pro celiaky jsou, a proto brambory využívat můžete.

V restauraci pozor na technologickou úpravu

Jídla z restaurace mohou obsahovat stopy lepku. Někde například obalují hranolky před smažením v mouce, aby více křupaly. Tím se ovšem z bezlepkové brambory stane jídlo nevhodné pro člověka s intolerancí. Při objednávání se proto raději zeptejte, zda je jídlo opravdu bezlepkové. V dnešní době jsou na jídelních lístcích vypsány alergeny a orientace je jednodušší, pro vlastní klid se však nebojte informovat.

Brambory lze připravit na mnoho způsobů. Canva

Lepek na vás číhá všude

Lepek je i na místech, kde byste ho opravdu nečekali, třeba v kečupech, ochucovadlech, uzeninách či v různých polotovarech. Pokud jste milovníci brambůrek, mějte se na pozoru. Někteří výrobci brambůrky bez obsahu lepku produkují, u mnohých dalších nicméně lepek je – typicky jde o brambůrky v tubách, které vznikají lisováním speciální směsi. V obchodě proto pečlivě čtěte etikety – jistotu vám zaručí symbol přeškrtnutého klasu. Úplně nejlepší je však kupovat opravdové potraviny (ne polotovary) a z nich si doma připravit chutné jídlo.

Jak připravit brambory zdravě a chutně?

Křupavé domácí hranolky bez obalování v mouce uděláte úplně jednoduše – trik spočívá v dokonalém usušení.

  • Nakrájené hranolky usušte utěrkou úplně dosucha, a teprve poté je smažte v oleji či pečte v troubě.
  • Osolte až na talíři, protože sůl uvolňuje vodu a hranolky by neměly krásně křupavou kůrčičku.

Šťavnaté brambory zase získáte upečením v alobalu.

  • Přidejte kousek másla, přisypte oblíbené koření a snítku bylinky, například rozmarýnu.
  • Zabalte do pevného balíčku a strčte do trouby na půl hodiny, na posledních pět minut zapněte gril nebo horkovzduch. A máte hotovo!