Na Velký pátek zavřeno, v sobotu plno. Do obchodů vyrazilo o desítky procent zákazníků víc než obvykle

Obchody byly na některých místech úplně plné. Canva

Zatímco na Velký pátek byly obchody z důvodu vládního usnesení v boji proti koronaviru uzavřené, v sobotu je navštívilo enormně velké množství lidí.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Až o 70 % více zákazníků v obchodech

Jak píše ČTK, podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) do obchodů v sobotu přišlo o 50 až 70 % více zákazníků, než tomu je běžně.

Na Velký pátek byly naopak mimořádně všechny prodejny uzavřené, protože momentálně platná opatření vztahující se k boji proti pandemii koronaviru ustanovují, že se o státních svátcích mohou otevřít jen lékárny, čerpací stanice a obchody na letištích a nádražích.

Právě SOCR ČR vyzval vládu, aby udělila výjimku a k uzavření prodejen na Velký pátek nedošlo. Prezident SOCR ČR Tomáš Prouza upozornil na riziko hromadění zákazníků i v dopise adresovaném vládě, který si můžete přečíst na webových stránkách svazu.

„Aktuální režimová opatření pro boj s koronavirem totiž zakazují prodej veškerého maloobchodního zboží, bez ohledu na velikost prodejny, a to jak během Velkého pátku, tak i Velikonočního pondělí. Tento stav vytváří reálné riziko výrazného zvýšení počtu nakupujících ve čtvrtek a následně během víkendu, a tudíž zhoršení epidemiologické situace,“ zaznělo v dopise. Opatření nicméně zůstala v původním znění.

Obchody byly plné, shodují se zákazníci

Například úvalská Billa měla dopoledne a odpoledne parkoviště prakticky stále plné aut. Zákazníci, kteří se na něj nevešli, parkovali i mimo něj. V obchodech bylo skutečně rušno, což nám potvrdila i řada oslovených zákazníků.

„V čáslavském Lidlu a Kauflandu mraky lidí,“ kroutí hlavou Jana. David nám zase poskytnul svoji zkušenost z Chocně „U Penny Marketu nebylo ani jediné místo na parkovišti, v Lidlu v podstatě to samé, navíc před vchodem stála fronta lidí, co čekali, až budou moci jít dovnitř.“ To samé popisuje Veronika z Mariánských Lázní „Šíleně našlapáno, nákupní vozíky sotva stačily.“

Situace během dne na mnohých místech kolísala, takže zatímco někteří zákazníci stáli v dlouhých frontách, jiní měli obchod téměř pro sebe. „Šla jsem ráno do Penny Marketu na Praze 3 a bylo nás tam jen pár, u kasy přede mnou stáli jen další dva lidé,“ popisuje jednu z výjimek Hana.

Někde se tvořily dlouhé fronty. Canva

O Velikonocích si dopřáváme

Velikonoce jsou svátky, při nichž právě jídlo hraje velkou roli. Přestože momentálně platí omezení styku s osobami a přejíždění z okresu do okresu, lidé si stále chtějí zlepšit náladu tím, že si tyto svátky užijí, k čemuž patří pečení tradičních moučníků a vaření svátečních jídel. Na mnohé z nich je však nutné nakoupit čerstvé suroviny.