Toto není apríl: Hrozí nedostatek toaletního papíru!

Toto není apríl: Hrozí nedostatek toaletního papíru? V lodní dopravě chybí kontejnery. Canva

Stane se toaletní papír nedostatkovým zbožím? Možná ano! Za touto možností stojí kritické vytížení námořní dopravy a nedostatek kontejnerů na přepravu surovin. Je proto velmi pravděpodobné, že se doručení dřevní buničiny, která se na výrobu toaletního papíru používá, výrazně zpozdí.

Přečtěte si také

Tržby 2023: Jak si vedly známé značky v loňském roce?

Námořní přeprava je vytížená na maximum

Jeden z největších dodavatelů dřevní buničiny, která je na výrobu toaletního papíru potřeba, hlásí výrazné zpoždění v dodávkách. Brazilská firma Suzano přepravuje surovinu v kontejnerech na nákladních lodích, kterých je však v tuto chvíli kvůli vysoké vytíženosti nedostatek, a tak hrozí výpadek v dodávkách buničiny k výrobcům toaletního papíru. Informoval o tom minulý týden zahraniční portál Bloomberg.com.

Poptávka po přepravních kontejnerech se stále zvyšuje od poloviny loňského roku, ale výrobcům se zatím pořád nedaří ji uspokojivě pokrýt. Četná zpoždění navíc prodlužují dobu využití kontejnerů, a narůstá kvůli tomu dokonce také cena přepravy. Z původních 2 tisíc dolarů za cestu z Asie do Evropy vzrostla až na 9 tisíc dolarů.

Poptávka po kontejnerové přepravě v tuto chvíli výrazně převyšuje její kapacitu. Canva

Zvyšuje se poptávka po „toaleťáku"

Vrásky dělá Walteru Schalkovi, generálnímu řediteli Suzano, i zvyšující se poptávka po toaletním papíru. Už v tuto chvíli očekává, že v následujících týdnech vyveze společnost méně buničiny nezbytné k jeho výrobě, než původně plánovala. Obává se toho, že když se bude situace v námořní dopravě i nadále zhoršovat, může se zhoršit také dostupnost toaletního papíru pro zákazníky. Pokud nemají výrobní firmy dostatečné zásoby materiálu na to, aby s nimi tuto situaci překlenuly, hrozí, že se stane z „toaleťáku" nedostatkové zboží.

Větší problém, než si myslíme

„Samozřejmě se to děje v době, kdy poptávka po toaletním papíru pro domácnosti vzrostla a spotřebitelé se rozhodli pro hromadění zásob a paniku,“ uvádí Bloomberg.com. V rozhovoru Walter Schalka přirovnal situaci ke sněhové kouli, která by se mohla stále zvětšovat. V tomto případě tím, že zásilky budou muset být převáděny z měsíce na měsíc.