Pozor, na Velký pátek se zavřou všechny obchody. Farmářské trhy nebudou

Obchody budou na Velký pátek zavřené Canva

Původně se zástupci řetězců i jejich zákazníci domnívali, že o Velkém pátku, tedy 2. dubna 2021, zůstanou obchody otevřené. Opak je ovšem pravdou.

Přečtěte si také

Ekonomika dopadla i na kapesné, děti dostávají méně. Běžná výše kapesného je tři sta korun měsíčně

Překvapení i pro samotné řetězce

Jak informovala Česká tisková kancelář, o letošním Velkém pátku nebude možné nakoupit, všechny obchody totiž zůstanou zavřené, přičemž nehraje roli jejich velikost.

S tím zástupci řetězců nepočítali. Dokonce sami ještě před pár dny pro Kupi.cz uváděli, že páteční otevírací doba by měla být standardní. Všechno ale bude jinak, z nařízení vlády musí zůstat zavřeno.

Velikonoce v době pandemie budou jiné

Běžně musí být obchody o rozloze nad 200 metrů čtverečních zavřené jen na Velikonoční pondělí, letos je však vzhledem k platnému vládnímu usnesení v boji proti koronaviru situace jiná. O státních svátcích nyní mohou být otevřené pouze lékárny, čerpací stanice a obchody na letištích a nádražích.

Zákazníkům, kteří by o Velkém pátku chtěli nakoupit, tak nezbývá nic jiného, než využít on-line služby, jakou nabízí například Rohlík.cz nebo Košík.cz.

On-line nákupy budou na Velký pátek možné Canva

Farmářské trhy se konat nebudou

Ani konání farmářských trhů není povoleno. Pro mnohé pěstitele to je velkým problémem, protože své zboží nemají kde prodávat, a navíc například zeleninu a mléčné výrobky nemohou skladovat příliš dlouho kvůli jejich krátké době trvanlivosti.

V případě některých farmářů se může situace stát až likvidační, jelikož největší část jejich tržeb pochází právě z prodejů na farmářských trzích. Podle ministryně financí Aleny Schillerové se s kompenzacemi počítá.