Sedavé zaměstnání v kombinaci se špatným složením stravy je moderní zabiják. V dnešní době máme k dispozici nepřeberné množství potravin, ze kterých si jídelníček můžeme sestavit přesně podle individuálních potřeb. Bohužel, opak je často pravdou a výsledkem jsou civilizační choroby, například v podobě infarktu či mrtvice. Co tedy jíst, abychom si zajistili dlouhodobě lepší kondici?
Nikoho asi nepřekvapí, když doporučíme jíst velké množství ovoce a zeleniny. Jedná se o skvělé a přirozené zdroje minerálů a vitamínů, navíc mnoho druhů ovoce a zeleniny obsahuje i vlákninu důležitou pro naše zažívání. Salát místo nezdravé svačinky pomáhá snižovat množství spořádaných kalorií za den, a tím zmenšovat nápor na srdce a cévy.
Celozrnné potraviny jako pečivo či těstoviny jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, která je dobrá nejen při trávení, ale pomáhá i s regulací krevního tlaku. Nemusíte přitom zvýšit svou konzumaci pečiva či těstovin, stačí pouze nahradit všechny tyto typy potravin jejich celozrnnými variantami.
Tuky dělají v cévách neplechu a zatěžují naše srdce – není ovšem tuk jako tuk. Vyhýbat bychom se měli především těm nasyceným, jež najdeme v másle, sádle a stovkách produktů, které se vyrábí za pomoci palmového, kokosového či lněného oleje. Množství nasycených tuků lze omezit také konzumací pouze libového masa (méně než 10 % tuku).
Neznamená to ale, že bychom se tukům měli vyhýbat úplně – naopak, některé z nich naše tělo potřebuje a nedostává se mu jich. Patří mezi ně především omega-3 nenasycené mastné kyseliny. A zdroje těchto blahodárných tuků kolem nás přitom doslova plavou. Tučné ryby jako losos, makrela nebo tuňák jsou omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami narvané k prasknutí a měli bychom je do svého jídelníčku zařazovat pravidelně.
Kupte se slevou Losos filety Albert.
Neměli bychom si dávat pozor pouze na to, co jíme, nýbrž také na velikost našich porcí. Talíř, který při každém jídle přetéká, a ještě si pak jdeme přidat, skoro zaručuje, že se časem potkáme s jednou z civilizačních chorob. Kontrolujte se proto používáním menší misky či talíře a raději snězte několik velmi malých porcí napříč celým dnem.