Nejlevnější přírodní čistič, který si hravě poradí s vodním kamenem i zaschlými zbytky jídla

Nejlevnější přírodní čistič, který si hravě poradí s vodním kamenem i zaschlými zbytky jídla Canva

Snížit počet chemických čisticích prostředků v domácnosti je jednou z cest, jak se přiblížit více ekologickému a šetrnému způsobu života. Úplně nejlepší je nahradit je čistě přírodními prostředky – třeba těmi, které najdeme v každé kuchyni. S úklidem si poradí možná ještě účinněji a jsou velmi levné. Které to jsou?

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Základní trojice levného úklidu bez chemie – jedlá soda, sůl a ocet

Asi každý, kdo se již někdy zajímal o jednoduché, efektivní, a především ekologické způsoby úklidu, určitě narazil na tuto nesmrtelnou trojici. Pomocí jedlé sody, soli, octa a případně dalších základních surovin (třeba citronu) opravdu hravě vyčistíte v podstatě celou domácnost.

  • Ocet: odmašťuje (má schopnost vázat na sebe tuky), má antibakteriální účinky, dezinfikuje, rozpouští vodní kámen a neutralizuje zápachy.
  • Jedlá soda: má bělicí účinky, odmašťuje, odstraňuje a pohlcuje pachy, je vhodná na připáleniny, pomáhá odstraňovat skvrny.
  • Sůl: drhne, odmašťuje, je vhodná na připáleniny.
  • Citrusy: osvěžují, odstraňují pachy, mají bělicí účinky a pomáhají odstraňovat skvrny.
  • Kávová sedlina: neutralizuje pachy a šetrně drhne.

Zejména ocet – ten je pro úklid hotovým zázrakem. Poradí si s mastnotou, plísní i bakteriemi. Když navíc porovnáte jeho cenu (cca 8–10 Kč za litr) s jinými čisticími prostředky, jedná se o opravdu levnou a efektivní záležitost. Na co všechno se dá v domácnosti použít?

Základními surovinami pro efektivní a přírodní úklid celé domácnosti jsou ocet, jedlá soda, citrony a sůl Canva

Mikrovlnka jako nová

Stačí hadřík nebo houbičku namočit do roztoku octa s trochou vody, lehce vyždímat a vložit do mikrovlnné trouby, kterou zapnete na běžný režim, na dobu cca 5 minut. Z vlhké látky se začne odpařovat octová pára, díky níž se uvolní i zaschlé nečistoty a zbytky jídla, které pak snáze ze stěn trouby setřete.

  • Pozor – u některých výkonnějších či naopak starších mikrovlnek se může stát, že se navlhčená houbička nebo hadřík pod vysokou teplotou rychle vysuší a začne se „připékat“ na otočný talíř.
  • V takovém případě lze v obchodech (za cenu do 100 Kč) pořídit raději speciální pomocníky na čistění mikrovlnky.
  • Většinou se jedná o různé figurky nebo nádobky s otvory, které stačí naplnit vodou s octem a umístit do mikrovlnné trouby. Jakmile ji zapnete, z čističe začne unikat pára.

Obdobně lze vyčistit i pečicí troubu – dejte do ní pekáč, který naplníte vodou s octem nebo s plátky citronu. Troubu zapněte na nejvyšší teplotu, nechte asi 5 minut péct a poté vypněte. Pekáč v troubě nechte ideálně přes noc a ráno vám půjdou zapečené nečistoty hravě setřít.

Konec vodnímu kameni

Vodní kámen se nám doma tvoří především na místech, kde je voda stojatá (například WC) nebo kde často mění svou teplotu (varná konvice, vodovodní baterie, bojler apod.). I s tímto problémem si však dokáže ocet hravě poradit.

Toaleta – nalijte do záchodové mísy ocet (můžete klidně celou litrovou lahev) a nechte ho nejlépe přes noc působit. Ráno stačí mísu vydrhnout štětkou a spláchnout. Známé je také čištění záchodu colou, která obsahuje účinnou kyselinu fosforečnou a oxid uhličitý. Nalijte ji do záchodu a nechte minimálně hodinu působit.

Kohoutky, vodovodní baterie – nechte nasáknout hadřík nebo dostatečné množství vaty octem, poté jím obalte kohoutek či baterii, dobře kolem utěsněte a nechte alespoň hodinu působit. Následně opláchněte a houbičkou nebo kartáčkem zbytky vodního kamene dočistěte.

Pračka – ocet vás zbaví nejen vodního kamene, ale také usazenin od pracích prostředků. Stačí nalít asi 0,5 l octa do přihrádky na prací prostředek nebo přímo do bubnu a pustit pračku naprázdno, ideálně na program s co nejvyšší teplotou.

Ocet je na mytí oken ideální – krásně leští a nezanechává šmouhy Canva

Lesklá okna i dřevěná podlaha

Nebojte se použít ocet i na okna a podlahy, výsledek vás překvapí. Okna budou krásně lesklá a beze šmouh – stačí sklo jednou přetřít octem, poté opláchnout čistou vodou, a nakonec setřít stěrkou nebo vyleštit do sucha čistou a suchou utěrkou (případně novinami).

Na dřevěné podlahy použijte roztok z vody a octa (cca 1 : 1). Nemusíte se bát, ocet dřevu nijak neuškodí, právě naopak – podlaha bude lesklá, dezinfikovaná a zbavená nečistot.

Vyrobte si doma ten nejlevnější účinný univerzální čistič

Octovým roztokem s vodou (1 : 1) lze dále v domácnosti vyčistit ledničku, omyvatelné plochy v kuchyni i v koupelně (včetně indukční varné desky, sporáku apod.), odtok umyvadla, skleněné povrchy, nábytek, krabičky na jídlo (společně s jedlou sodou je ocet účinný na odstranění zabarvení z jídla), koberce i dřevěná prkénka a vařečky.

  • Pokud je vám zápach octa nepříjemný, můžete do roztoku přidat například kousky nakrájené kůry z citrusů, snítku levandule nebo hřebíček.
  • Takto nechte až 14 dní uležet v uzavřené sklenici, poté sceďte a přelijte do rozprašovače.