Proč miminko špatně spí? Může to být tím, co jíte. Vyhněte se pečivu, cibuli či čokoládě

Co jíst a nejíst při kojení, aby miminko prospívalo? Canva

Pokud kojíte své miminko, vaše strava ovlivňuje jeho zdraví, vývoj, ale například i spánek. Obecně se nedoporučuje jíst ostré, dráždivé či nadýmavé pokrmy, které pak skrze mateřské mléko ovlivňují trávení dítěte. Pokud tedy vaše miminko špatně spí, možná za to může i vaše strava. Co tedy s tím?

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Doba spánku u novorozenců a miminek se měsíc po měsíci zkracuje. První měsíc života spí děti až 16–20 hodin denně, ve druhém až čtvrtém měsíci se tato doba zkracuje na 15–18 hodin, další měsíce už to bývá kolem 12–14 hodin. Z toho kolem 10 hodin připadá na noc, zbytek naspí přes den.

14 hodin spánku je u vás sci-fi?

Pokud je u vás nereálné, že by vaše miminko mělo spát takovou dobu, pak jsou možná na vině koliky. Faktorů pro jejich vznik může být spousta, a nikoli způsobených vaší vinou. Přesto je řada potravin, které působí v případě kojení dráždivě, aniž byste o tom věděla. Které to jsou?

Vyhněte se dráždivým a nadýmavým potravinám

Některé ženy mají to štěstí, že mohou sníst naprosto cokoli, a ony i kojené dítě nebudou mít žádné problémy. Pokud mezi takové nepatříte a vaše miminko trápí prdíky či koliky, má problémy s trávením či mu vyskakují ekzémy a vyrážky, bude pravděpodobně potřeba se zaměřit na změny v jídelníčku.

Trápí vaše miminko koliky? Vyhněte se těmto potravinám Canva

Nejvíce dráždivé pro dětský žaludek jsou potraviny z droždí a kypřicího prášku, tedy pečivo, koláče a podobně. Dále některá zelenina jako je cibule, pórek, česnek, luštěniny, papriky, zelí, kedlubny, květák a další nadýmavé druhy. Některé děti nesnáší dobře ani houby, hrozny, hrušky, ostré koření, sycené nápoje, někdy i vejce nebo ořechy.

Některá miminka tráví špatně také mléčné výrobky a objevuje se u nich nesnášenlivost laktózy či kravské bílkoviny. Proto při příznacích, že vaše dítě špatně tráví, je dobré vyzkoušet vyřadit i ty. Již po pár dnech můžete sledovat případné zlepšení, a budete tudíž vědět.

Jak je to při kojení s čokoládou?

Do výčtu toho, co nejíst při kojení, někteří odborníci řadí i čokoládu. Obsahuje totiž theobromin a kofein, které mají budicí účinky, a navíc často způsobuje zácpu. Důležité je však množství – pokud sníte tabulku vysokoprocentní čokolády, pak může po kojení vaše miminko ovlivnit. Po jedné či dvou kostičkách je ale pravděpodobnost nepříznivého vlivu na dítě velmi malá.

Kojení a čokoláda? Jde to dohromady? Canva

Někteří zmiňují i možné alergické reakce po čokoládě, a to hlavně tam, kde se v rodině hojně vyskytují alergie a ekzémy. V tomto případě platí opět to, že je potřeba miminko sledovat, a v případě zhoršených reakcí po dané potravině ji z jídelníčku na čas vynechat.

Máte problémy se samotným kojením?

Věděli jste, že existují potraviny, bylinky a přípravky, které vám pomohou k lepšímu kojení, a jsou zároveň prospěšné pro rostoucí miminko? Ať už s kojením nějakou dobu tak trochu bojujete, nebo chcete bojům předejít, můžete vyzkoušet například:

  • Nutrilon Nutrimama ProFutura cereální tyčinky Brusinky a Čokoláda – 2 balení po 5 ks najdete na Feedo.cz za dlouhodobě akční cenu 218 Kč.
  • Přípravek pro kojící matky MamaHelp pro podporu laktace – v lékárnách Dr. Max v akci za 649 Kč za 24 sáčků přípravku.
  • HiPP Mama Čaj pro kojící matky – v akci na Malvik.cz za 104 Kč/200 g.

Z bylinek se pak vřele doporučuje pískavice (řecké seno) a benedikt lékařský, jejichž pozitivní účinek nastupuje už za 3–4 dny od začátku užívání, kdy ženy pociťují výraznější změnu v tvorbě mléka. Bylinky nejčastěji seženete ve formě sypaného čaje nebo coby tinkturu.