Bramborová večeře jinak: 3 recepty, které budete chtít dělat stále dokola

Opečené brambory mohou být (ne)obyčejnou přílohou k masům. Pochutnáte si na nich ale i jen tak Anestiev / Pixabay

Co s bramborami, když máte chuť připravit neodolatelnou večeři? Pokud vám dochází inspirace pro gurmánské zážitky, jste tu správně. Máme pro vás hned 3 voňavé důvody, proč si přečíst tento článek. Co třeba opečené brambory s brynzou? Vyberte si jeden z našich tří receptů a hurá do příprav.

Přečtěte si také

Hlíva ústřičná, houba Reishi a další: Jaké mají účinky a proč je stojí za to vyzkoušet?
Hlíva ústřičná, houba Reishi a další: Jaké mají účinky a proč je stojí za to vyzkoušet?

Možná to nevíte, ale brambory jsou výživově prospěšnější, než tušíte. Jsou totiž plné vitaminů a minerálů, dokonce obsahují i tolik potřebný vitamin C. Navíc v nich najdete také dostatek vlákniny, takže vás rychle zasytí. Výhodou je i jejich spektrum úprav. Jak si je tedy připravit k večeři?

Rychlé, ale perfektní. Opečené brambory s brynzou

Tento recept si zamilujete nejen pro jeho chuť, nýbrž určitě i pro snadnou přípravu, kterou zvládne každý. A zapojte děti – jistě jim uděláte radost svěřeným úkolem. Na tomto receptu rozhodně nemáte co zkazit. Potřebujete:

  • 800 g vařených, nakrájených brambor
  • 150 g slaniny
  • 250 g brynzy
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíci másla
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl

Nakrájenou slaninu opražte na rozpálené pánvi. Jakmile pustí tuk, odložte ji, přidejte brambory a opečte je dozlatova. Poté je v misce smíchejte se slaninkou, špetkou soli, lžící másla a petrželkou. Vypněte sporák a ještě na vyhřáté pánvi nechte povolit brynzu a smíchejte ji s s mlékem. Nakonec jí přelijte brambory na talíři a nechte si chutnat.

Vyznáte se ve varných typech brambor? Tady je jednoduchá pomůcka:

  • Varný typ A se jen tak snadno nerozvaří. Jsou to salátové brambory, výborně se hodí také jako příloha k loupání.
  • Varný typ B je nejvíce univerzální. Můžete je použít jako přílohové, do gulášů, ale i k zapékání.
  • Nejmoučnější typ brambor je varná skupina C. Tyto brambory jsou vhodné pro přípravu kaší, těst a krémových polévek. 

Pečené brambory s lososem a čerstvým sýrem

Milujete ryby? Co takhle spojení lososa, čerstvého sýra a pečených brambor? Ryby je dobré pravidelně zařazovat do jídelníčku, abyste doplnili důležité látky, třeba po dlouhé zimě mnohdy chybějící vitamin D. Jak tedy na tento delikátní recept? Připravte si:

  • 4 velké brambory
  • 300 g čerstvého sýra
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • olej
  • 200 g uzeného lososa
  • čerstvý kopr 

Omyté, neloupané brambory opatrně propíchejte vidličkou a nechte je 5 minut v mikrovlnce, aby se mírně předvařily. Teprve poté je okořeňte a zakápněte olejem. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem zhruba 20 minut na 190 °C. Zatímco se brambory pečou, připravte si náplň – smíchejte smetanu, sýr, sůl a pepř.

Uzeného lososa nakrájejte na menší kousky. Brambory po upečení promáčkněte z horní části vidličkou a naplňte je sýrovou směsí a rybou. Jídlo ozdobte čerstvým, voňavým koprem, aby vaše dílo bylo dokonalé. Pro oči i chuťové pohárky. 

Tip: Kde najdete brambory v akci? Kilogram pozdních konzumních brambor můžete pořídit v akci v Kauflandu za 8,90 Kč, nebo rovnou v balení 5 kilogramů v Lidlu za 29,90 Kč. Pozdní brambory typu B má v akci také Tesco za 19,90 Kč/2 kilogramy.

Zapečené brambory s mletým masem překvapí jednoduchou přípravou, ale o to výjimečnější chutí RitaE / Pixabay

Zapečené smetanové brambory s mletým masem

Další jednoduchý, přesto nesmírně chutný recept. Jen pár ingrediencí, a večeře je na stole. Brambory zapečené se smetanou a mletým masem kombinují šťávu, kterou pustí maso, s nekonečně smetanovou jemností. Už se vám sbíhají sliny? Tak si přidejte na nákupní seznam tyto suroviny:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 4 větší brambory
  • 1 cibuli
  • 250 ml tučné smetany 
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • sůl a pepř

Začněte přípravou mletého masa – osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte maso, sůl a pepř. Mezitím si nakrájejte omyté brambory na tenké plátky, a ty pak spolu s masem střídavě vrstvěte do vymazané zapékací misky.

Ještě jednou mírně osolte a opepřete, zalijte smetanou co nejvíce rovnoměrně a pečte dozlatova. A víte co? Na samotný závěr můžete přisypat trochu strouhané goudy. Nebo že by byla lepší skrytá mezi vrstvami? To necháme na vás. 

Tip: Jak správně vařit brambory? Pro zachování jejich tvaru je vložte do studené vody, kterou přivedete k varu – jejich struktura se tak zpevní. Jestliže máte zálusk spíš na krémovou kaši, vkládejte je až do vroucí vody

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz