Strávíme Velikonoce v izolaci? Blatný rozvolňovat neplánuje

Strávíme i v roce 2021 Velikonoční svátky zavření doma? Canva

Rušit zákaz pohybu mezi okresy není v tuto chvíli na místě, zaznělo na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády. Ministr zdravotnictví Jan Blatný rozvolňovat neplánuje, dokonce prý na čtvrtečním jednání naopak požádá o prodloužení nouzového stavu.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Nakažených je denně stále dost

Zrušení zákazu pohybu mezi okresy Blatný vzhledem k aktuální epidemiologické situaci nedoporučuje, je ale podle něj možné, že dojde alespoň k uvolnění volnočasových aktivit na celý okres. Doposud byly povolené jen v rámci obce. „Situace se vyvíjí ani ne úplně kriticky, ale ani ne tím úplně nejoptimističtějším scénářem," uvedl.

Přestože se růst počtu nově nakažených zastavil, z čehož je podle něj patrné, že zavedená opatření fungují, největší obavy stále vzbuzují vysoké počty s pozitivním testem na covid-19 v rizikových skupinách. V posledních dnech je to podle Blatného 1 500 až 2 000 lidí denně. Až třetina z nich skončí v nemocnicích. „Dalších zhruba deset dní bude do nemocnic proudit zhruba 550 až 600 lidí denně," řekl ministr. S ohledem na to i na nadcházející velikonoční svátky proto případné rozvolňování nepodpoří.

Pokud se opatření nerozvolní a nouzový stav se prodlouží, strávíme pravděpodobně i letošní Velikonoce doma Canva

Podobně jako na Vánoce

Uvolňovat nařízená opatření po 21. březnu je podle Blatného předčasné. Hrozí, že se bude opakovat situace z loňských Vánoc, kdy se krátce po zrušení vládních opatření prudce zvýšila nákaza koronavirem mezi lidmi. „Určitě nebudu doporučovat uvolnění opatření zakazujícího pohyb mezi okresy. I s ohledem na nadcházející velikonoční svátky," uvedl ministr.

Otevírací doba řetězců je zatím nejasná

Nejasná prozatím zůstává v některých obchodních řetězcích i velikonoční otevírací doba. Velikonoční pondělí, které letos připadá na 5. dubna, je jedním z těch několika málo státních svátků, kdy musí mít obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních za normálních okolností zavřeno. Nicméně na loňské Vánoce dostaly tyto obchody v rámci nouzového stavu výjimku a mohly tak mít i na svátky otevřeno. 

Zatím můžeme potvrdit, že na Velikonoční pondělí bude mít i v případě udělené výjimky zavřeno Kaufland, Lidl a Globus. „Globus nevyužije možnost mít na Velikonoční pondělí otevřeno, rádi bychom, aby si naši kolegové užili klidný den se svými rodinami a načerpali nové síly. Věříme, že zákazníci toto chápou. Budeme se na ně těšit opět v úterý po velikonočním svátku,“ sdělila Kupi.cz tisková mluvčí Lutfia Volfová.