Nebojte se hřebíček používat i mimo kuchyni. Kde všude pomáhá?

Nebojte se hřebíček používat i mimo kuchyni Canva

Voňavý hřebíček si většinou spojujeme hlavně s vánočním obdobím. Věděli jste ale, že je tato nepostradatelná součást perníčků a punče doslova všelékem a má celoročně všestranné využití i v domácnosti? Podívejte se s námi, jaké zázraky v sobě tyto plody ukrývají, a naučte se poznávat ty skutečně kvalitní.

Přečtěte si také

Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

Vyberte si ten pravý

Aromatické plody hřebíčku rostou na tropickém stromu, jehož český název je hřebíčkovec kořenný. V jeho bohaté koruně se ukrývají růžová poupata, která se sbírají těsně před rozkvětem a následně se nechávají usušit.

Hřebíček je nejlepší kupovat v obchodech s kořením, kde si můžete suché plody dobře prohlédnout a poznat ty opravdu kvalitní – mají světle hnědou hlavičku a tmavě hnědé tělo, na omak by měly být drsné a při jemném zmáčknutí vylučovat trochu oleje.

  • Pokud je hlavička hřebíčku tmavě hnědá až černá, znamená to, že je starý nebo přesušený, a nemusí být tak účinný, chutný (může být hořký) nebo aromatický.

Zkuste jednoduchý test – vhoďte jeden hřebíček do vody. Pokud klesá pomalu ke dnu nebo se vznáší ve vodě ve svislé poloze, je čerstvý a kvalitní. Zůstane-li však plavat vodorovně na hladině, jedná se o vysušený kus, který již neobsahuje žádné cenné oleje.

Hřebíček je usušené poupě tropického stromu hřebíčkovce kořenného Canva

Pro zdraví i krásu

Říká se, že před dávnými časy byl hřebíček díky svým zázračným léčivým vlastnostem „nad zlato“. A není se vůbec čemu divit – má totiž antibakteriální, analgetické, antiseptické i anestetické účinky. Jeho žvýkání či potírání pomáhá při problémech ústní dutiny (léčí afty, bojuje proti paradentóze, bolesti zubů a dásní, osvěžuje dech) a působí jako prevence vzniku zubního kazu. Povzbuzuje také činnost srdce a má schopnost dezinfikovat a urychlovat hojení ran a zranění.

Hřebíčkový olej ulevuje od bolesti svalů a kloubů, při migrénách a bolestech hlavy se doporučuje jeho vmasírování do spánků. Oceníte jej také na problematickou pleť a jiné kožní problémy. Mimo jiné podporuje tvorbu kolagenu v pokožce, čímž pomáhá mírnit tvorbu vrásek.

Hřebíček je výborný i při léčbě rýmy a nachlazení nebo při zánětech horních cest dýchacích, stejně tak při nevolnosti nebo střevních zánětech. Má totiž navíc močopudné a detoxikační vlastnosti.

Tip na výrobu domácí tinktury

Když už znáte všechny jeho zdravotní účinky, zkuste si z něj připravit domácí tinkturu, která vaše zdraví skutečně podpoří – a navíc je úplně bez chemie.

  1. Do 0,5 litru lihu (min. 60%, postačí například Alpa nebo silnější čirá lihovina) naložte cca 10 g hřebíčku a jeden menší kousek skořice v celku.
  2. Nechte alespoň 2 týdny vylouhovat na tmavém místě, poté přeceďte a přelijte do lahvičky.
  3. Tinkturou můžete potírat bolavá či zraněná místa nebo vyplachovat ústní dutinu.
Hřebíček využijete na mnoho způsobů – připravte si z něj domácí tinkturu na zdraví Canva

Kde jinde hřebíček pomáhá?

Jeho zázračné vlastnosti využijete i v domácnosti. Hřebíček je třeba účinným bojovníkem proti hmyzu – během letní sezóny funguje jako repelent (tinkturou z hřebíčku můžete stříkat své oblečení i pokožku, doma jej zase lze zapíchat například do citronu a vytvořit si jednoduchý odpuzovač komárů). Hřebíčkový olej vám navíc doma pomůže zbavit se mravenců – stačí přidat pár kapek do vody, kterou vytíráte podlahu, nebo olejem potírat škvíry u dveří a oken, případně místa, kde mají mravenci cestičky.

Do aroma lampy si pořiďte hřebíčkovou silici (prodává se v kamenných i internetových obchodech), která pomáhá v místnosti vyčistit vzduch a vdechování jejích výparů dezinfikuje dýchací cesty, uvolňuje ucpaný nos a léčí kašel. Jen si dávejte pozor na dávkování – silice je hodně aromatická a v tomto případě platí, že méně je více.