Bez osiva i sazeniček: Čerstvou zeleninu vypěstujte jednoduše z jejích zbytků

Zkuste si doma vypěstovat čerstvou zeleninu ze zbytků Canva

Dáváte pozor na to, co vyhazujete? Pak můžete popřemýšlet, zda si nerozjet vlastní pěstírnu několika druhů zeleniny ze zbytků. Některé odřezky nebo zbytky lze využít k jejich pěstování – a vy se tak brzy budete radovat z drobné úrody plné živin, která znovu skončí na talíři. Které druhy lze úspěšně pěstovat znovu přímo ze zbylých částí?

Přečtěte si také

Nemáte čas vařit? Přinášíme 7 bleskurychlých receptů pro ty, kteří chtějí jíst zdravě, chutně, ale věčně nestíhají

Koloběh, který vám pomůže zužitkovat i ty nejmenší zbytky zeleniny, které jinak končí v koši nebo kompostéru. Jak na to? Inspirujte se – a objevte zdroj vitaminů, který můžete mít stále při ruce. Třeba i napořád.

Voňavé česnekové natě

Vyrašily vám z česneku natě? Pak jej nevyhazujte, raději ho nechte růst. Zelené části jsou totiž vynikajícím doplňkem nejen do pomazánek. Česnek namočte do malého množství vody, za pár týdnů se budete moci radovat z čerstvé úrody. Vyzkoušejte!

Zelené natě česneku si zamilujete! Pusťte se do pěstování co nejdříve

Kupte se slevou Česnek.

Porovnat slevy

Cibuli nevyhazujte

Odkrojky cibule u vás končí v koši? Ale to je škoda! Spodní odkrojená část s kořínky vám totiž může vykouzlit nové cibulky. Položte ji do vlhké půdy a nechte ji po dobu několika týdnů odpočívat. Poté je čas zbytek cibule zasadit hlouběji – brzy začnou růst nové cibulky. Víte, že cibuli tak můžete pěstovat donekonečna?

Cibulka osvěží každý pokrm – tak proč ji nemít vždy po ruce? Canva

Čerstvá jarní cibulka

Jarní cibulka je příjemným zpestřením kuchyně – její zbytky tak určitě nevyhazujte. Také ji můžete snadno obnovit – spodní část s kořínky do jednoho centimetru zalijte trochou vody, sklenici s cibulkami položte na okenní parapet a vodu pravidelně měňte. Brzy se budete moci radovat z čerstvé úrody, která osvěží vaše oblíbené pokrmy. Podobně lze pracovat i s pórkem – také jeho konec je škoda vyhodit, díky vodě znovu ožije.

Zeleninová nať

Nať z mrkve či petržele se hodí do různých polévek, nepohrdnou jí však ani menší domácí zvířata, jako jsou králíci či morčata. K pěstování potřebujete vrchní odřezek mrkve nebo petržele. Do sklenice vložte vatový tampon a přelijte jej malým množství vody. Na dno položte mrkev či petržel a vodu čas od času dle potřeby doplňte. Brzy vyraší svěží nať.

Máte chuť na čerstvý salát?

Spodní část římského salátu? Tu by byl hřích vyhodit – ve vodě nebo v květináči s hlínou jej snadno vypěstujete znovu. Čerstvé lístky salátu jsou ideální pro studenou kuchyni, navíc obsahují nespočet živit, například železo, vitamin B a C a karoten. A podobně to funguje také s jinými druhy salátů.

Tip: Organické zbytky z kuchyně, které už nevyužijete, lze použít také pro vytváření domácího kompostu. Ten je perfektním hnojivem pro bylinky, trávník, zeleninovou zahrádku a další rostliny na zahrádce. Zahradní kompostéry najdete za akční ceny v kategorii zahrada na Kupi.cz. Nahlédněte do hobby marketů a vyberte si to nejlepší řešení.

Vlastní zázvor

Milujete zázvor a chcete si v létě dopřát domácí zázvorovou limonádu? Kořen zázvoru namočte přes noc do teplejší vody. Díky tomuto postupu ho připravíte na klíčení – pak už jen stačí jej zasadit. Zázvor vyžaduje teplé stanoviště a pravidelnou zálivku. První výhonky se objeví během týdnů, první kousek šťavnatého a zdravého zázvoru za 3 měsíce – takže je ideální čas začít! Zázvor je perfektním pomocníkem pro nakopnutí imunity, detoxikaci i osvěžení, a to díky typicky pikantní chuti. Co si z něj připravíte vy?

Šťavnaté pesto? Ano, prosím!

Je libo bazalku?

Voňavá, čerstvá bazalka je oblíbenou bylinku nejen pro variabilní využití, ale především pro nezaměnitelné aroma. Při zakoupení bylinek v květináči se však často stává, že bylinka uhyne. Pokud se ani vaší bazalce nedaří, nesmutněte. Stačí část ustřihnout a umístit ji do sklenice s vodou. Bazalka poměrně snadno zakoření a vy ji tak můžete pěstovat znovu – a třeba i úspěšněji. A jak ji pěstovat? Na slunném místě s pravidelnou zálivkou – jen pozor na přelití, bazalka by neměla stát ve vodě, kořínky mohou uhnívat.

Tip: Podobně může zakořenit jakákoli další bylinka – postup je úplně stejný.

Svěží, šťavnatá, aromatická – smyslná chuť bazalky si v kuchyni vždy najde své místo Canva

Řapíkatý celer

Oblíbená křupavá pochoutka je dalším adeptem na pěstování. Spodní část řapíkatého celeru odřízněte kus nad srdíčkem a jednoduše ji dejte do vody nebo do substrátu. Rostlinka rychle reaguje, brzy se můžete těšit na mladé lístky a svěží úrodu. Tak co, zkusíte to?