Omezené Velikonoce 2021: Bez návštěv i bez nákupů. Jaká bude otevírací doba řetězců?

Máme před sebou Velikonoce v nouzovém stavu a bez návštěv. Jak toto rozhodnutí nakonec ovlivnilo otevírací dobu super a hypermarketů? Canva

Vláda prodloužila nouzový stav do 11. dubna a spolu s ním i všechna dosavadní opatření na něj navázaná, tedy i zákaz cestování mezi okresy nebo zákaz nočního vycházení. Máme před sebou Velikonoce v nouzovém stavu a bez návštěv. Jak toto rozhodnutí nakonec ovlivnilo otevírací dobu supermarketů a hypermarketů?

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Velikonoce v lockdownu

Přestože se nouzový stav a veškerá na něj navázaná opatření prodloužila do 11. dubna, vyzvala sněmovna vládu k tomu, aby zákaz cestování mezi okresy ukončila nejpozději 6. dubna. Ministr zdravotnictví ho chce ale udržet ideálně do konce nouzového stavu.

Do té doby také stále platí zákaz nočního vycházení mezi 21. a 5. hodinou i zákaz navštěvovat příbuzné, pokud se nejedná o zajištění nezbytných potřeb. Ať už ale bude výsledné rozhodnutí po velikonočních svátcích jakékoli, jisté je, že letošní Velikonoce budou české rodiny trávit bez možnosti navštěvovat příbuzné i bez bujarých velikonočních oslav.

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal je přesvědčený o tom, že se tím můžeme vyhnout opakování situace z Vánoc 2020, kdy se po hromadných příbuzenských návštěvách a svátečních oslavách nákaza koronavirem prudce rozšířila a počet nakažených výrazně stoupl napříč celým Českem. „Nejhorší by bylo, kdyby se všichni rozjeli někam na pomlázky a tam se sdružovali. To si budeme muset tento rok odpustit,“ řekl Smejkal.

Na Velikonoční pondělí se do žádného řetězce nedostanete, nakupte si proto včas Canva

Velikonoční otevírací doba obchodních řetězců

Nouzový stav umožňuje obchodním řetězcům mít, stejně jako na Vánoce 2020, otevřeno výjimečně i na státní svátek, tedy Velikonoční pondělí 5. dubna. Využijí některé obchody této možnosti? A jaká bude jejich otevírací doba během Velikonoc?

Kaufland

Prodejny Kauflandu budou zavřené jen na pondělní státní svátek: „Během velikonočních svátků budou naše prodejny zavřené pouze na Velikonoční pondělí. V pátek a o víkendu budou otevřené dle standardní provozní doby,“ objasňuje za Kaufland Ivana Dvořáková.

Penny Market

Možnosti ponechat své pobočky výjimečně otevřené nevyužije ani Penny Market. „S ohledem na současnou situaci neplánujeme v letošním roce otevírací dobu před ani v průběhu Velikonoc upravovat. Na Velikonoční pondělí zůstanou v souladu se zákonem naše prodejny zavřené," sdělil Kupi.cz Tomáš Kubík z Penny Marketu.

Lidl

Stejně bude vypadat i otevírací doba Lidlu. „V současnosti počítáme s uzavřenými prodejnami na Velikonoční pondělí. V ostatních dnech je plánovaná běžná otevírací doba," sdělil Tomáš Myler za Lidl.

Billa

Ani Billa možnosti ponechat své obchody otevřené na letošní Velikonoční pondělí nevyužije. „Zaměstnanci našeho obchodního řetězce prožívají hektické období, které trvá už rok. Proto je naším primárním cílem ponechat jim možnost si vydechnout a načerpat síly do dalších dní,“ uvedla Dana Bratánková za Billu.

Zavřené zůstanou i prodejny na Letišti Václava Havla a na Hlavním nádraží v Praze. Výjimku tvoří pouze čerpací stanice Shell s konceptem Billa stop & shop, které zůstanou otevřené.

Globus

I v Globusu budou mít na Velikonoční pondělí zavřeno. „Globus nevyužije možnost mít o Velikonoční pondělí otevřeno. Rádi bychom, aby si naši kolegové užili klidný den se svými rodinami a načerpali nové síly. Věříme, že zákazníci toto chápou. Budeme se na ně těšit opět v úterý po svátku Velikonočním,“ prozradila Kupi.cz Lutfia Volfová za Globus ČR.

Albert

Na Velikonoční pondělí zůstanou zavřené i prodejny Albertu. „Velikonoce tak budou letos pro naše zaměstnance časem odpočinku. Nouzový stav nám umožňuje svobodnou volbu, které jsme využili tak, aby si naši kolegové na prodejnách i distribučních centrech mohli zaslouženě odpočinout se svými rodinami,“ sdělil Kupi.cz za Albert Jiří Mareček. „Prodejní dobu před a po Velikonocích upravovat nebudeme, naše prodejny budou otevřené tak, jak jsou zákazníci zvyklí,“ dodává.

Tesco

I prodejny Tesca zůstanou na Velikonoční pondělí zavřené, jinak zůstává otevírací doba beze změny.

Online nákupy se budou rozvážet i na Velikonoční pondělí

Podle standardní otevírací doby pojedou i některé online supermarkety. Například Košík.cz nebo Rohlík.cz budou tedy i na Velikonoční pondělí rozvážet objednané nákupy bez jakéhokoliv omezení. Pokud tudíž nestihnete nakoupit před svátky, jídlo si klidně můžete nechat přivézt i v pondělí.