Vyrobte si dezinfekční gel, je to hračka

Vlastní dezinfekční gel? Výroba není žádná věda! goffkein.pro / Shutterstock.com

Došel vám antibakteriální gel? Kromě možnosti koupě je tu ještě jedna – co třeba si jej vyrobit? Domácí dezinfekční gel na ruce je stejně účinný jako ten zakoupený, a recept na jeho výrobu se hodí znát nejen tehdy, když dezinfekční přípravky nejsou k sehnání, jako tomu bylo na začátku pandemie. Jak na to?

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Také domácí prostředky fungují proti šíření nákazy – efektivně bojují nejen s bakteriemi, nýbrž i s jejich zárodky a viry. Klíčem k úspěchu je alkohol.

Přestože je ale tak snadné vyrobit si dezinfekční gel, který lze mít stále u sebe, myslete také na nutnost častého mytí rukou. Teprve na umyté ruce pro jejich ochranu během dne aplikujte antibakteriální přípravek. Bude se vám ovšem hodit i tehdy, když na vodu a mýdlo nenarazíte – například při nakupování a cestování.

Proč fungují dezinfekce na bázi alkoholu?

Vysokoprocentní alkohol má sám o sobě dezinfekční účinky. Je antibakteriální a dokáže zničit choroboplodné zárodky. Je to silný pomocník, jehož jedinou drobnou nevýhodou je fakt, že může vysušovat už tak dost namáhanou pokožku rukou – což je dobré řešit kvalitním krémem na ruce před spaním a pravidelnými hydratačními zábaly.

Aby tedy dezinfekce nebyla pouze účinným, avšak vysušujícím přípravkem, je tady řešení – můžete si připravit příjemný antibakteriální gel, který díky přítomnosti aloe vera bude o kůži také pečovat. Jeho jediná nevýhoda? Má omezené datum spotřeby, nezapomeňte jej proto během několika týdnů spotřebovat.

Domácí antibakteriální gel na ruce

  • 2/3 hrnku 60% alkoholu (dá se zakoupit v lékárně)
  • 1/3 hrnku aloe vera gelu
  • 20 kapek oblíbeného esenciálního oleje

Hodit se vám bude i:

  • čistá miska
  • čistá lahvička
  • lžíce
  • samolepka

V menším šálku odměřte suroviny na výrobu domácího gelu. Obě klíčové složky, tedy alkohol a aloe vera, důkladně promíchejte v misce, přidejte esenciální olejíček dle výběru a vymíchejte gel hutné konzistence. Pak už jen stačí naplnit lahvičku a označit ji nadepsanou etiketou. Před prvním použitím nechte gel alespoň dva až tři dny odpočinout. Hotovo, svůj antibakteriální gel můžete mít stále u sebe!

A kde sehnat dezinfekci, když nemáte suroviny na její výrobu a do příprav se vám nechce pouštět? Kromě lékáren, jejichž akční letáky si můžete prohlédnout na Kupi.cz, seženete základní výběr antibakteriálních gelů také v drogeriích a supermarketech v oddělení drogistického zboží.

  • Tip: Víte, jak správně aplikovat dezinfekci na ruce? V ideálním případě si dejte na čas – vmasírujte ji do kůže, mělo by to trvat alespoň 20 vteřin. A důležité pravidlo? Na nic nesahat, dokud se dezinfekce nevsákne a ruce nejsou čisté a suché.

Jen pár minut a dezinfekční gel za zlomek ceny je hotov. Přípravek je šetrný k pokožce, proto není třeba se jej bát. Pustíte se do přípravy? Nebo vsadíte raději na ten z obchodu?