Kolagen prý snižuje bolesti kloubů. Je to pravda, nebo lež?

Žena se drží za bolavé rameno Canva

Problémy s pohybovým aparátem provázejí spoustu lidí. Bolestivé stavy nám komplikují život, nemůžeme se naplno věnovat svým koníčkům, rodině, a někdy dokonce ani zaměstnání. Zoufale se snažíme hledat způsoby, jak si od bolesti ulevit a žít aktivní život. Je kolagen odpověď na problémy s bolestí kloubů?

Přečtěte si také

Videorecept: Nádherně křupavé chřestové taštičky z listového těsta

Jaké jsou příčiny bolestí pohybového aparátu?

Nejčastěji nás k lékaři přivede artritida, při které se klouby opotřebovávají chronickým zánětem. Při artróze jsou pak nejčastěji zatíženy velké klouby nesoucí vysokou zátěž.

Za obě nemoci si ve většině případů můžeme sami svou špatnou životosprávou – nekvalitní stravování vyvolává chronické záněty, vyšší hmotnost zase neúměrně zatěžuje velké klouby. Častou příčinou bolestí pohybového aparátu jsou také poúrazové stavy, artróza a artritida ovšem ve statistikách přeci jenom převládají.

Co je vlastně kolagen zač?

Kolagen je jeden z nejběžnějších proteinů v těle všech savců. Jedná se o klíčovou látku v pojivové tkáni, kosterní soustavě, játrech, zubech nebo kůži. Existuje několik druhů kolagenu a různé části těla jich obsahují rozličný poměr, čímž se dále určuje jejich pružnost či tuhost.

Pokud jde o to, zdali kolagen skutečně funguje, renomované studie ukazují, že užívání doplňků s vysokým obsahem kolagenu po dobu několika měsíců může zlepšit pružnost pokožky (tj. například vrásky) i známky stárnutí.

Jiné studie zase prokázaly, že jeho konzumace dokáže zvýšit hustotu kostí oslabených věkem a může zlepšit i bolesti kloubů, zad a kolen. Odpověď tedy zní – ano, kolagen pomáhá, ale je třeba ho brát dlouhodobě a v kvalitní formě.

Běžící lidí na mostě oneinchpunch / Shutterstock.com

Jak poznat chybějící kolagen?

Kolagen začne v těle ubývat s narůstajícím věkem – není tomu tak ovšem vždy. Jeho deficit se projevuje ochabnutím svalstva, zhoršeným stavem vlasů, nehtů a pleti. Při protahování se člověk cítí méně pružný a mohou se objevit i zmíněné bolesti kloubů.

Jelikož jde o nespecifické příznaky, rozpoznat deficit kolagenu je někdy opravdu tvrdý oříšek. Většina lidí začne při bolestech pohybového ústrojí automaticky doplňovat vápník, protože mají pocit, že trpí řídnutím kostí. Nadbytek vápníku bez suplementace dalších důležitých vitaminů však může způsobit vápenatění cév.

Zdroje koleganu

Zvýšit příjem kolagenu lze běžnou stravou – a jelikož jde o živočišnou bílkovinu, je potřeba pátrat mezi živočišnými zdroji.

  • Velké množství kolagenu najdete v dlouze vařeném vývaru z kostí.
  • Kolagen se nachází také ve vepřovém a hovězím mase.
  • Vhodné je i rybí maso či krůta.

Kolagen pak můžete i suplementovat – tabletky, kolagenové drinky nebo hydrolyzovaný kolagen jsou dnes běžným sortimentem v prodejnách fitness potřeb, kde vám ochotně poradí. Kolagenové tablety lze ostatně koupit i v lékárně.

Jak podpořit jeho tvorbu?

Některé aktivity mohou snižovat hladinu kolagenu v těle, což je nežádoucí. Cukr zabraňuje jeho opravování, takže dochází ke snížení jeho životnosti a předčasnému rozpadu. Nadměrné pojídání cukru nám neprospívá v žádném případě. Negativní vliv na něj má však i kouření, opalování se na sluníčku či solária.

Podpořit tvorbu kolagenu můžete naopak dostatkem dalších bílkovin – snažte se přijímat jejich široké spektrum a nezaměřujte se jen na živočišné zdroje. Luštěniny nebo tempeh jsou bohaté na proteiny a čas od času je dobré si maso odpustit.

Vyvažte nedostatek kolagenu vhodnou stravou – pomohou vám luštěniny, tempeh či pořádný kus masa. Canva

Co dalšího na bolavé klouby?

  • Pro tvorbu kostí a chrupavek je důležitý i vitamin C – je jedním z antioxidantů a bojuje s volnými radikály. Podle posledních studií vstupuje do řady reakcí v těle a je pro fungování našeho organismu nezbytný. Nezapomínejte proto na jeho pravidelnou dávku.
  • U lékaře můžete dostat i injekci kyseliny hyaluronové. Tu znají zejména ženy z krémů proti vráskám, v kloubech nicméně funguje tato látka podobně. Dalo by se říct, že jde o jakési přírodní mazivo na opotřebované klouby.

Sázkou na jistotu je však především zdravý životní styl – spousta lidí očekává „zázračnou pilulku“ od lékaře, která jejich potíže vyřeší, ne vždy je to ovšem možné. Za svoje zdraví jsme si zodpovědní sami a prostý pohyb, zdravá strava a přiměřená hmotnost nás mohou udržet vitálními do vysokého věku.