Biohacking je soubor změn, které vedou k pevnějšímu zdraví. Vyzkoušejte ho i vy

Ve zdravém těle zdravý duch – přesně tak by mohlo znít heslo biohackingu. Canva

Chcete být zdraví? Pak tady pro vás máme jednu z mnoha cest, jak toho docílit. Biohacking vám pomůže kontrolovat procesy celého vašeho organismu – a nejen to. Hecnete to? Respektive, hacknete? Přečtěte si, co je biohacking vlastně zač a jaké kroky můžete podniknout i vy sami.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Biohacking je moderní pojem, který se stává součástí životního stylu, ale i výzkumů. V podstatě jde o pomyslnou optimalizaci vnitřního (a překvapivě i vnějšího) prostředí, díky které byste se měli cítit lépe.

Nejen ve svém těle, tedy fyzicky, nýbrž dokonce i psychicky. Podle pravidel biohackingu se můžete stát výkonnějšími, ale i zdravějšími.

Proč vlastně vyzkoušet biohacking?

Kromě zlepšení zdraví můžete zlepšit také svoji kondici. Samozřejmostí bývá i psychika v rovnováze a spolu s ní lepší soustředění se, efektivita a eliminace stresu. Co se týče organismu, pak je na místě zmínit odolnější imunitu, která je v této době více než důležitá.

Biohacking vám může i navýšit energii a produktivitu. Zkrátka a jednoduše – dostanete se do své ideální rovnováhy. Jak se říká, ve zdravém těle zdravý duch!

Zdravé tělo i mysl – biohacking je životní styl, který si zamilujete. Canva

Začněte životosprávou

Jak s biohackingem začít? Protože jste to, co jíte, zkontrolujte svoji stravu a stravovací návyky. Základem je vsadit na kvalitní potraviny, a to především na ty čerstvé. Co dalšího byste ještě měli vědět?

Tělu rozhodně nesvědčí některé složky potravin, jako jsou cukry, bílá mouka či alkohol. Co naopak můžete na jídelníček zařadit s radostí, to jsou zdravé tuky a sezónní ovoce a zelenina. Jezte vyváženou a bohatou stravu ze skutečných potravin – a sledujte, co se stane.

Rutina dělá zázraky

Pravidelná denní rutina je dalším krokem na cestě k úspěchu. Co doporučují odborníci? Nastavit si pravidelný režim – ve stejný čas vstávat a usínat, pravidelně jíst, pracovat a samozřejmě se i hýbat nebo odpočívat. Právě pohyb je dalším dílkem skládačky biohackingu. Jde totiž o činnost, která pozitivně ovlivňuje nejen psychiku, ale i zdraví.

Odpočinek je důležitý

Mnoho lidí se snaží neustále fungovat na plný výkon, od úspěšného docílení zdravé rovnováhy jim však brání jediné – nedostatek odpočinku. Jak ovšem odpočívat? Je mnoho způsobů, ten pravý pro vás ale musíte odhalit vy sami.

  • Můžete třeba relaxovat v přírodě, která má blahodárný vliv na imunitu i náladu.
  • Populární jsou také meditace. Nemusíte v nich být zběhlí, stačí začít – na pár minut zavřít oči a stáhnout se do sebe. Pravidelná meditace pozitivně ovlivňuje váš mozek a s ním i kvalitu života.
  • Odpočívat se nicméně dá i při dalších činnostech. Co třeba tvoření nebo čtení?
I odpočinek je součástí biohackingu. Canva

Chlad, nebo teplo?

Chlad je nejlepší doktor. Patříte mezi otužilce? Pak jeho benefity dobře znáte. A jestli ne, nebojte se otužování vyzkoušet. Pravidelná studená sprcha, procházka v tričku i při nižších teplotách nebo koupání v řece – otužování ovlivňuje imunitu, zlepšuje spánek, zdraví a zrychluje regeneraci.

Chcete-li na jaře otužování vyzkoušet, směle do toho. Začněte ovšem v pohodlí domova – na konci každé koupele si dopřejte ledovou spršku alespoň na několik vteřin, čas pomalu stupňujte. Jakmile si zvyknete, projděte se třeba v řece nebo se ponořte do jezera.

Ještě předtím, než však začnete, ujistěte se, že jste zdraví a o otužování si přečtěte pár článků. A že máte raději teplo? To vůbec nevadí, naopak – skvělým trikem, jak si udržet zdravou imunitu, je totiž také saunování.

Nezapomeňte na očistu

Dalším krokem je detox a přerušovaný půst. Biohackeři si zakládají na zdravé mikrobiotě střev – seskupení užitečných bakterií, které je dobré udržovat v rovnováze. Pokud se v ní nenacházejí, můžete pociťovat zdravotní komplikace.

Doplňky stravy nejen pro biohackery

Jak ještě můžete podpořit tělo? Existuje mnoho potravinových doplňků a podpůrných suplementů, které mohou podpořit imunitu. Jde například o superpotraviny, ale užívat lze také nootropika, které zlepšují funkce mozku.

A jak se tedy stát biohackerem? Pozorujte své tělo, naslouchejte mu. Sledujte své potřeby a starejte se o tělo dobře – všechno ostatní už půjde hladce.