Plynový, elektrický, na dřevěné uhlí a další. Který gril pro vás bude ten nejlepší?

Vyberte si takový gril, který nejvíce uspokojí vaše potřeby. Canva

Většina z nás se těší na čerstvý vzduch – a s tím se rozhodně pojí i grilování. Jak ovšem vybrat ten pravý gril, který bude přesně sloužit vašim potřebám? Rádi poradíme.

Přečtěte si také

Papírové kartony od vajec rozhodně nevyhazujte. Dají se využít jako květináč i zásobník na šicí potřeby

Proč si gril pořizujete?

Abyste věděli, který gril je pro vás ideální, musíte si ujasnit, k jakému účelu si ho kupujete. Odpovězte si proto na následující otázky:

  1. Kde chcete grilovat? Na zahradě, na terase, nebo doma?
  2. Jaké je vaše očekávání ohledně frekvence grilování? Bude to denně, týdně, měsíčně, nebo ještě méně často?
  3. Je vaše místo na gril limitované například tím, že na něj nebudete moci umístit plynovou lahev nebo zapojit gril do zásuvky?
  4. Berete grilování jako zážitek, nebo vám jde spíše o to se co nejrychleji najíst?
  5. Jaký je váš rozpočet na nákup grilu?

Druhy grilů

Nejčastěji používané jsou grily plynové a na dřevěné uhlí. Elektrické grily jsou oblíbené ve městech a peletové a keramické zase spíše u lidí žijících v rodinných domech. Čím se jednotlivé typy vyznačují a jaký je ten nejlepší pro vás?

Plynové grily

Plynové grily fungují na propan-butanové lahve, které slouží jako zdroj energie. Výhodou je bezpečnost, rychlost zprovoznění, snadná obsluha (regulace teploty probíhá otáčecími knoflíky). Z grilu nečoudí kouř a celkově se v něm hromadí méně nečistot.

Vhodný je spíše pro venkovní použití. Naopak nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, která se pohybuje zhruba od 10 000 Kč výše. Například Campingaz 4 Series Classic LS PLUS koupíte za 12 500 Kč a G21 California BBQ Premium line za 10 000 Kč. Dražší Napoleon Rogue 425 SBPK pak stojí cca 23 000 Kč.

Existují i další druhy plynových grilů: lávové, se speciálně umístěnými keramickými hořáky (RBS), či kontaktní grily. Rozdíly mezi nimi jsou ve způsobu zahřívání – každý používá jinou technologii. Všechny však fungují na bázi plynu.

Elektrický gril je snadné a levné řešení – jen pamatujte, že bez přívodu elektřiny ho nerozjedete. Canva

Elektrické grily

Elektrické grily jsou vhodné jak do interiéru, tak exteriéru, a navíc je lze i snadno převážet. Obdobně jako u plynových grilů, ani z elektrických nejde kouř. Pokud se rozhodnete pro tento typ, musíte ho ovšem mít kde zapojit – potřebujete 230 V zásuvku.

Cenově jsou oproti ostatním typům spíše levnější – najdete je v obchodech i za méně než 1 000 Kč, např. Sencor SBG 106BK stojí zhruba 800 Kč. Za Tefal Compact 600 Classic GC305012 zaplatíte kolem 2 000 Kč a za DeLonghi CGH 1012D 3 400 Kč.

Elektrické grily se dále dělí na klasické (připomínají gril plynový), kontaktní (výhodou je lehké ovládání a nastavitelnost horní desky dle potřeby) a raclette grily (v nich můžete připravovat maso na horní desce a zároveň pod ní například sýr).

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí nejvíce připomínají tradiční grilování – zapálit oheň a počkat na rozžhavení uhlíků. Jsou tedy vhodné spíše pro ty, kdo mají grilování jako hobby a zážitek.

Výhodou je nižší pořizovací cena v porovnání s plynovými, keramickými a peletovými grily. Pro příklad Fieldmann FZG 1004 koupíte za 1 500 Kč či Cattara ROYAL za 3 000 Kč. Špičkový gril Weber Master Touch GBS Premium SE E-5775 nicméně pořídíte i za 10 000 Kč a víc.

Grily mohou být s víkem i bez. Pokud víko mají, je možné grilovat i tzv. nepřímým způsobem, kdy dochází ke grilování na podobném principu jako v troubě (ohřívání ze všech stran, nikoli pouze z jedné).

Keramický gril

Keramický gril je vhodný na pečení při nízkých i velmi vysokých teplotách. Dá se v něm udit, ale také péct pizza. Výhodou je nízká spotřeba paliva a teplotní stabilita (pokud nenadzvedáváte víko). Minusem je obtížnější manipulace a vyšší cena.

Gril Monolith Junior seženete za ceny kolem 15 000 Kč. Na trhu jsou však k dostání i kousky, které stojí přes 90 000 Kč – například Gril Big Green Egg 2XL.

Také se vám už sbíhají sliny? Canva

Peletové grily

Peletové grily v sobě propojují výhody plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí. Ovládají se pomocí knoflíků, ale žár vzniká hořením pelet z čistého dřeva.

Tyto výhody jdou však ruku v ruce s vyšší cenou. Weber SmokeFire EX4 GBS je v prodeji za 30 000 Kč, PIT BOSS Navigator 850 za 32 000 Kč a Louisiana Legacy 1200 za 82 000 Kč.