Slupky z pomerančů a mandarinek nevyhazujte, provoní domov a vybělí zuby

Slupky z pomerančů a mandarinek nevyhazujte, provoní domov a vybělí zuby. Canva

Víte, že slupky z citrusů můžete ještě před vyhozením využít? Nezbavujte se jich – inspirujte se našimi tipy. Voňavé zbytky kůry se totiž doma neztratí. Co tedy s nimi? Můžete provonět svůj domov, zbavit obuv zápachu nebo si snadno a rychle vybělit zuby.

Přečtěte si také

Vynikající české buchty, které září i v pohádkách: Upečte si Honzovy buchty jako od babičky

Praktické a voňavé pytlíčky

Milujete klasické vonné pytlíky, za které čas od času utrácíte? Zbytečně – stačí nevyhazovat slupky z pomerančů či mandarinek. Namísto toho je nasušte v troubě a následně rozemelte. Pak už stačí jen naplnit látkové pytlíky, které lze využít v ložnici nebo třeba v šatníku. Nejenže prostor, kam je umístíte, provoní příjemná přírodní vůně, navíc vyženete moly. Kůra totiž obsahuje silné vonné silice, které odpuzují i nevítané návštěvníky v domácnosti.

Vůně čistého prádla

Příjemnou vůni citrusů můžete dopřát také šatníku. Maskuje zápach, osvěžuje vzduch a podporuje tok energie – proto zapomeňte na běžné osvěžovače, které jsou spíše chemickým koktejlem, a vsaďte na přírodu.

Jednoduchou variantu nejen do skříně si vyrobíte poměrně snadno: čerstvou pomerančovou kůru povařte s troškou citronové šťávy a celou skořicí. Roztok můžete přelít do rozprašovače – a domácí osvěžovač vzduchu je hotov. Příjemná vůně provoní celý váš byt.

Slupky z mandarinek a pomerančů mají široké využití, nevyhazujte je. Canva

Odvar na vlasy

Mandarinkovou kůru můžete využít na mastící se pokožku hlavy – pomůže vám vlasový odvar z ní. Slupky z bio mandarinek zalijte vroucí vodou a vařte na mírném ohni zhruba půl hodiny. Odvar nechte v přikryté nádobě louhovat další hodinu. Nakonec vlasovou vodu slijte a použijte před mytím vlasů – stačí je opláchnout a vmasírovat odvar do pokožky hlavy. Nejenže se vám nebudou tolik mastit, pokožka hlavy bude i příjemně zregenerovaná a zdravá.

Pryč se zápachem obuvi

Nepříjemný zápach obuvi nemá šanci – opět můžete sáhnout po slupkách z pomeranče. Jak na to? Čerstvé slupky dejte do prodyšného pytlíku nebo kousku pečicího papíru, vložte do bot a nechte uvnitř do dalšího dne. Pomerančová kůra zbaví obuv zápachu i bakterií – výsledkem budou boty jako nové!

Tajemství dokonalé pleti

Trápí vás problematická pleť s pupínky? Vyzkoušejte účinky pomerančové kůry na pokožku. Stačí nastrouhat čerstvé pomerančové slupky a vzniklou směs použít jako pleťovou masku. Opět však volte pouze pomeranče v bio kvalitě. Masku nechte působit 15 minut, poté tvář opláchněte – pupínky a rozšířené póry budou rázem pryč!

Bílé zuby? Jde to snadno

Chcete jemně a nenásilně vybělit zuby? Vyzkoušejte slupkovou metodu! Skvrn od kávy nebo červeného vína vás zbaví látky obsažené v pomerančové kůře. Vnitřní část kůry použijte jako zubní peeling – jemně přejíždějte po zubech. Nakonec ústa vypláchněte čistou vodou – a máte hotovo. Co zbývá nakonec? Počkat si na výsledky, které se zaručeně dostaví!