Popcorn dokáže zatočit se stresem! To díky látce, které se říká potrava pro mozek

Popcorn může pomáhat proti stresu. Canva

Bez pořádné dávky popcornu si už skoro neumíme představit sledování dobrého filmu. Chroupeme a možná ani netušíme, že si s každým dalším pukancem snižujeme hladinu stresu. To vše díky tomu, že popcorn obsahuje látku jménem lecitin.

Přečtěte si také

15 tipů na rychlé víkendové pečení: Tyhle moučníky ke kávě upečete za hodinu!

Jak nám lecitin pomáhá?

Lecitin je součástí každé buňky a vstupuje do řady biologických dějů. Někdy je označován za „potravu pro mozek“, protože se v těle přeměňuje na acetylcholin nezbytný pro přenos nervových impulsů. S přibývajícím věkem by měl člověk jíst více potravin na lecitin bohatých – například kukuřici, játra, sojový a slunečnicový olej.

Co obsahuje kukuřice?

Kukuřice je přírodní surovina vhodná na přípravu spousty jídel. V Itálii se z ní vaří polenta, v Mexiku si neumí představit život bez kukuřičné tortilly a zastoupení najde i v české kuchyni. V přirozené podobě je kukuřice bezlepková a bohatá na složité sacharidy a vlákninu. Technologickou úpravou se z ní však někdy stává i nezdravá potravina – třeba komerčně vyráběný popcorn je leckdy plný nekvalitních olejů a enormního množství soli.

Popcorn si můžete vychutnat i bez výčitek

Popcorn je sám o sobě poměrně málo kalorický, běžná porce o 25 gramech kukuřice obsahuje ani ne sto kalorií. Jde ovšem jen o kukuřici, tuk nepočítáme. Kupovaný popcorn má rozhodně větší kalorickou hodnotu a zároveň i spoustu aromat a dochucovadel – zmínit lze třeba glutamát sodný fungující coby látka dráždící buňky v těle a také nezdravě vysokou dávku sodíku.

Konkrétně glutamát je složka velkého množství potravin, které byste se měli raději vyhnout. Není vhodný zejména pro děti, a můžete se jím dokonce i předávkovat – tento stav se označuje jako „syndrom čínských restaurací“.

  • V dnešní době si lidé vybírají výrobky bez glutamátu, výrobci ho však uvádějí třeba jako hydrolyzovaný protein, sojový hydrolyzát, kvasničný extrakt, kaseinan sodný nebo vápenatý.
Popcorn si můžete dát i bez výčitek. Canva

Pozor na nekvalitní oleje a sůl

Kupované sáčky s popcornem určené k přípravě v mikrovlnné troubě bývají obaleny v nekvalitním oleji. Nejčastěji se používá ten palmový, který zdraví příliš neprospívá, a ještě má jeho výroba špatné dopady na ekologii. Nejlepší je naopak olivový, který ovšem najdeme v mizivém procentu komerčně vyráběných popcornů.

Dalším problémem je množství soli. Její doporučená denní dávka je 5–6 gramů, což odpovídá 200 mg sodíku. Sodík je pro organismus nezbytný, ale lidé konzumují denně i několikanásobně vyšší množství soli, než je doporučeno. A takový sáček popcornu hravě pokryje celou denní dávku.

Domácí versus kupovaný

Z našeho článku vyplývá, že doma připravený popcorn je jednoznačně lepší variantou. Celý technologický postup máte dokonale pod kontrolou a ovlivníte množství koření i druh použitého oleje. Výroba domácího popcornu není vůbec složitá a jedna porce vás vyjde na zlomek ceny oproti připravenému sáčku do mikrovlnky. Ve zdravé výživě nebo větším supermarketu najdete pytlík s kukuřicí na popcorn nebo ji koupíte pod názvem pukancová kukuřice.

Jak na popcorn doma?

Na přípravu domácího popcornu vám stačí hrnec nebo pánev se silnějším dnem a poklicí, olej a pukancová kukuřice.

  1. V pánvi rozehřejete olej na vysokou teplotu, přidáte kukuřici a zaklopíte poklicí.
  2. Během pár sekund začne kukuřice pukat, což poznáte podle zvuku. Až pánev utichne, sundejte ji z plotny a poklici odklopte.
  3. Popcorn přesypte do misky, dochutit ho můžete dle libosti solí nebo jiným kořením. Pokud chcete zhřešit a nehlídáte si kalorie, klidně ho i přelijte rozehřátým máslem. Pochutnáte si, a navíc si snížíte hladinu stresu.