Pusťte čísla do diety: Víte, za jak dlouho vycvičíte tyčinku Snickers a kolik kalorií vydáte při sexu?

Jak dlouho musíte cvičit, abyste vypotili tabulku čokolády? Canva

Milujete sladkosti, ale zároveň se chcete udržet ve formě? Pokud máte pocit, že sladkosti a jiné kalorické dobrůtky nemají v jídelníčku štíhlých lidí místo, mýlíte se. Trápíte-li se dietou a bažíte po kousku čokolády, dříve či později si nedáte kousek, nýbrž rovnou celou tabulku. Dobrá zpráva je, že to lze dělat i jinak.

Přečtěte si také

Proč pípáte v obchodě, když jste nic neukradli? Známe příčinu a poradíme vám, jak se v takové situaci nejlépe zachovat

Zázračná zkratka IIFYM

Pod touto krkolomnou zkratkou se skrývá anglické „If it fit your macros“, což lze volně přeložit jako „když ti to sedí do maker“. Makrami se rozumí bílkoviny, sacharidy a tuky. Zastánci tohoto výživového směru znají svou potřebu kalorií, vědí, kolik jich přijmou, a bez obav si tak mohou dát i nezdravou pochutinu včetně sladkostí, protože jim sedí do denního příjmu.

Za jak dlouho vycvičíte oblíbené pochoutky?

Tyčinka Snickers

Jedna Snickerska obsahuje 241 kcal a na její spálení musíte běhat po dobu 24 minut v poměrně vysokém tempu – žádné popocházení, nýbrž poctivý, svižný běh.

Milka čokoláda

Stogramová tabulka čokolády Milka v sobě ukrývá přes pět set kalorií, záleží na konkrétním druhu – na spálení tolika kalorií se tedy pěkně nadřete. Pro vycvičení jedné jediné tabulky si dejte lekci kardio boxu a za 39 minut opravdu tvrdé dřiny máte hotovo.

Pokud znáte svůj celkový příjem a výdej kalorií, ani čokoláda by pro vás neměla být překážkou. Canva

Kinder vajíčko

Kinder vajíčko není nijak velké a skrývá v sobě jen něco přes 110 kcal, takže to zase takový hřích není. Proto vám poradíme příjemný způsob pálení kalorií – dvacet minut vášnivého sexu z vás kalorie doslova vysaje.

Tatranka

Tatranky jsou údajně energie sbalená na cesty. V jedné z nich je popravdě sbaleno asi 250 kcal převážně z cukrů. Na výletě v kopcovitém terénu proto svižnějším tempem spálíte jednu Tatranku asi za 45 minut.

Kinder mléčný řez

Kinder mléčný řez je v reklamě doporučován dětem na svačinku. Sice v sobě má jedna tyčinka jen 117 kcal, ale rozhodně nepřijmete nic zázračně zdravého. Naštěstí se na vycvičení mléčného řezu zase tolik nenadřete, stačit bude půlhodina jemné a protahovací jógy.

Pytlík gumových medvídků

Jeden pytlík gumídků do vás zapadá během chvilky, spálit ho ovšem trvá znatelně delší dobu. V 80 gramech najdete 269 kcal a ty spálíte třeba 45 minutami plavání kraulu při pomalejším tempu.

Člověk není stroj!

Je třeba si uvědomit, že veškeré počítání kalorií je jen přibližné. Pro přesnější představu musí mít člověk změřen svůj bazální metabolismus, a i tehdy není tento přístup stoprocentní.

Tělo nefunguje jako za laboratorních podmínek – každý máme různou hladinu hormonů, které se v průběhu roku, dne, a dokonce i několika málo minut mění. A spalování kalorií je závislé i na nich. Například nedostatek spánku vyplavuje stresové hormony, které brzdí hubnutí.

Hubnutí je genderově nevyrovnané

Vašemu tělu nezáleží ani na rovnosti pohlaví – je faktem, že muži hubnou snadněji. Mají vyšší bazální metabolismu, vyšší procento svalů v těle a pravděpodobně přijímají i větší množství kalorií než ženy, takže při snížení příjmu o 15 % mají stále dostatek jídla.

Ženské tělo si naopak úzkostlivě drží svoje tukové zásoby, aby bylo schopné přivést na svět dítě, a během menstruačního cyklu se mění zadržování vody, takže před příchodem periody se cítíte opuchle a máte až dvě kila navíc. Není to fér, ale je to tak. Pokud se tedy pouštíte jako pár do společného hubnutí, připravte se na možné pocity frustrace.

Muži to mají při hubnutí snazší. Canva

5 tipů, jak snadno spálit kalorie navíc

  1. Při telefonování choďte. V práci si vezměte telefon do ruky a pochodujte po kanceláři nebo po chodbě.
  2. Nejezděte výtahem, ale vyšlápněte si několik pater hezky po svých. Nejen, že spálíte kalorie, ale zároveň si posílíte problematické hýžďové svalstvo.
  3. Vystupte o zastávku dřív a jděte pěšky. Procházka vám udělá dobře nejen po těle, ale potěší i duši.
  4. Když jdete na záchod, po vykonání potřeby si udělejte několik dřepů. Za chvíli se činnost zautomatizuje a bude součástí běžné rutiny.
  5. Najděte si oblíbený sport, co vás bude bavit. Jízda na kole, inline brusle, ovšem i procházka s pejskem se počítá jako pohyb.