Nealko víno má méně kalorií, takže je vhodné pro řidiče, těhotné, ale také pro dietáře

Jak chutná nealkoholické víno? Výrobci slibují stejnou chuť i vůni a má dokonce méně kalorií. Canva

Nealkoholická vína jsou trendem, kterému v dnešní době podléhá stále více lidí. Ať už se jedná o řidiče, těhotné ženy, nebo ty, co alkohol pít nemohou nebo kvůli zdravému životnímu stylu nechtějí. Tato vína umožňují vychutnat si sklenku bez výčitek, zároveň zachovávají stejné chuťové vlastnosti jako ta klasická. Víte, z jakých druhů je možné vybírat a jaké mají další výhody?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Vína bez alkoholu se stávají oblíbenými

Nealkoholická vína jsou na trhu už pěknou řádku let, do popředí zájmu se ovšem dostávají až nyní, a to v souvislosti s trendem zdravějšího životního stylu i rozšiřování nabídky nealkoholických nápojů pro všechny, kteří nemohou nebo nechtějí alkohol pít.

Vína zbavená alkoholu jsou skvělou alternativou pro řidiče, těhotné a kojící ženy, osoby se zdravotním omezením nebo pro ty, kteří drží dietu nebo všeobecně chtějí ve svém životě omezit konzumaci alkoholických nápojů.

Jak se nealkoholická vína vyrábí, aby chutnala stejně jako klasická?

Nealko vína rozhodně nejsou žádnou náhražkou. Nejedná se tedy o mošt, který vzniká ze šťávy hroznů. Vína se vyrábí z vinných odrůd stejným způsobem jako ta alkoholická, pouze jsou v závěrečné fázi podrobena speciální úpravě ve vakuové komoře, ve které se z nich odpaří alkohol a bohužel také část typického aromatu. Výrobci proto využívají metody „dvoufázové vakuové extrakce“, kdy se odebrané aroma do vína vrací a díky tomu neztrácí své charakteristické senzorické vlastnosti.

Nealkoholické víno se vyrábí stejně jako alkoholické, pouze je speciálně zbaveno alkoholu. Aroma a chuť ovšem zůstává stejná. Canva

Jak dealkoholizované víno chutná?

Proces, během něhož se z vína odebírá alkohol, ale chuť a vůně se zachovává, zajišťuje, že výsledné produkty mají opravdu velice srovnatelnou chuť s klasickými víny. Ovšem i zde záleží na kvalitě výrobku. Některá nealkoholická vína mohou být spíše nevýrazná a výjimkou není ani přidávání hroznového moštu, který zase nápoji dodává zvláštní sladkost. Před nákupem si proto vždy zkontrolujte složení.

Na chuti se samozřejmě podepisuje i absence alkoholu, který je známým nositelem vůní (aroma vína se přenáší právě odpařováním alkoholu) a současně alkohol vínu propůjčuje jeho plnost a bohatost. Proto mohou zarytým vinařům připadat některá nealkoholická vína mdlá a vodová.

Záleží také na tom, z jaké odrůdy je víno vyrobené a zda se jedná o víno suché, polosuché nebo sladké, které může být v chuti i po zbavení alkoholu výraznější.

O kapku zdravější sklenka vína

Nespornou výhodou nealkoholických vín je také jejich nižší obsah kalorií a zachovaný počet prospěšných látek, jakými jsou například antioxidanty a polyfenoly, které nemizí ani po procesu dealkoholizace. Právě naopak: vína zbavená alkoholu mohou mít příznivější vliv na naše trávení, na kardiovaskulární systém a hladinu cholesterolu v krvi.

Dealkoholizovaná vína obsahují v průměru kolem 20–30 kcal/100 ml, klasická mají 55–85 kcal/100 ml. Záleží samozřejmě také na zbytkovém cukru, tedy zda sáhnete po víně suchém, nebo sladším.

Dealkoholizovaná vína můžete vybírat podle odrůd, barvy i podle obsahu cukru

Zákazníci dnes mohou vybírat z poměrně široké nabídky dealkoholizovaných červených a bílých tichých vín nejrůznějších klasických odrůd, i šumivých prosecc a sektů. Jak jsme již psali, vína bez alkoholu seženete také ve variantě suché, polosuché i sladké, takže orientovat se můžete zcela podle svých preferencí. Očekávat od nich lze srovnatelnou chuť jako u vína alkoholického.

Cena bude vyšší

Kvůli náročnějšímu technologickému procesu výroby je cena dealkoholizovaných vín o něco vyšší, běžně se proto pohybuje mezi 130–200 Kč. Vína bez alkoholu koupíte na internetu i ve většině supermarketů a hypermarketů. Nejčastěji narazíte na značky, jako je např. Carl Jung, Michel Schneider, Appalina, Bon voyage, Michlovský, Víno Hruška apod. Oblíbené jsou i nealkoholické sekty od Bohemia Sekt a Mucha.