Rozšířené éčko vyhodnoceno jako nebezpečné! Najdete ho přitom ve spoustě potravin

Rozšířené éčko vyhodnoceno jako nebezpečné! Najdete ho přitom ve spoustě potravin Canva

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil nové stanovisko k éčku označovanému jako E 171. To je nyní zhodnoceno jako nebezpečné. A přitom se vyskytuje v řadě potravin.

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

E 171 je nebezpečné

Pod označením E 171 se skrývá oxid titaničitý, neboli také titanová běloba. Nyní byla tato látka označena za problematickou, a tak pravděpodobně dojde k celoevropskému zákazu jejího používání v potravinářské oblasti. Záleží na rozhodnutí Evropské komise a jednotlivých členských států Evropské unie.

Co hrozí?

Dlouhodobě odborníci poukazují na to, že E 171 v potravinách může vést k řadě zdravotních komplikací. Mezi jinými by se mělo jednat dokonce o záněty plic i rakovinu. Podle některých studií dokonce oxid titaničitý narušuje DNA.

Malé množství by nám ublížit nemělo, ale v těle se látka může ukládat, až k problému skutečně dojde. Bezpečnou dávku se stanovit nepodařilo, v jídle by se tak titaničitá běloba neměla vyskytovat vůbec.

Profesor Matthew Wright, člen panelu FAF a předseda pracovní skupiny EFSA pro E 171, řekl: „Ačkoli důkazy o obecných toxických účincích nebyly přesvědčivé, na základě nových údajů a posílených metod jsme nemohli vyloučit obavy z genotoxicity, a proto jsme nemohli stanovit bezpečnou úroveň pro denní příjem potravinářské přídatné látky.“

Kde E 171 najdete?

Jak už název napovídá, titanová běloba se využívá tam, kde je potřeba docílit čistě bílé barvy. Týká se to například celé škály sladkostí, včetně téměř všech žvýkaček, ale také v krabích tyčinkách a pomazánkách i řadě jiných typů potravin.

E 171 bývá ve žvýkačkách. Canva

Pochynosti už od roku 2016

Už v roce 2016 měla EFSA o této látce pochybnosti a chtěla, aby vzniklo více studií, které by dokázaly, jaký vliv na lidský organismus má. O tři roky později francouzské a nizozemské úřady poukázaly na možná rizika, ale EFSA neměla dostatek důkazů pro to, aby ji vyhodnotila jako toxickou. Nyní ovšem stanovisko přehodnotila. E 171 je nebezpečná.