Uvařte si sirup z pampelišek plný zdraví! Stačí vám jen květy pampelišek, cukr a citrón

Sklenice se sirupem z květů pampelišky na stole Eladstudio / Shutterstock.com

Pampelišky jsou nyní v plném květu a jejich zářivě žluté hlavičky zdobí louky i trávníky. Tyto nenápadné květy jsou přitom pokladnicí vitamínů a minerálů, které si můžete uchovat na celý rok. Proměňte je v lahodný pampeliškový sirup, který vám bude připomínat jaro i během podzimních plískanic a zimních mrazů. Příprava je překvapivě jednoduchá – stačí nasbírat čerstvé květy, vylouhovat je s citrónem, povařit s cukrem a máte hotovo. Navíc získáte zdravý a chutný nápoj, který ocení i děti.

Přečtěte si také

Vypucujte dětem školní batoh, aby byl jako nový. Pračka podle odborníků ale není dobrý nápad

Domácí pampeliškový sirup – recept

Na rozdíl od kupovaných sirupů domácí pampeliškový sirup neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani chemické složky. Jen výtažek z pampelišek, citrónovou šťávu a cukr. Vařením se sice dost vitamínů ztratí, ale také jich dost zůstane. Proto určitě neváhejte a sirup si připravte.

Co potřebujete (na 6 až 8 lahví)?

  • 500 až 600 květů pampelišek (sbírejte za sucha a ideálně dopoledne)
  • 3 bio citrusy (3 citróny nebo 2 pomeranče a 1 citrón, případně jejich kombinace)
  • 2 kg cukru krystal (můžete použít třtinový, ale sirup bude tmavší)
  • 2 l vody

Postup:

  1. Nasbírejte květy pampelišek mimo prašné prostředí a doma je umyjte, ať je zbavíte hmyzu a nečistot.
  2. Vložte je do hrnce spolu s bio citrusy nakrájenými na plátky. Přidejte 2 litry vody.
  3. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 15 minut. Poté nechte hrnec vychladnout.
  4. Hrnec nechte zhruba 24 hodin stát na chladném místě, aby květy pustily vonné látky.
  5. Druhý den obsah hrnce přeceďte přes plátýnko nebo velmi jemné síto a čirou tekutinu nalijte do čistého hrnce.
  6. Do tekutiny nasypejte 2 kg cukru, míchejte a přiveďte k varu.
  7. Zhruba 3 až 5 minut povařte a ještě horký sirup plňte do sterilizovaných nádob.
  8. Zavařujte na 80 stupňů zhruba 20 minut.
  9. Macerované pampelišky můžete vyhodit, nejlépe na kompost.
Čtyři květy pampelišek v trávě Anna Kolásková

Tip na osvěžující limonádu s pampeliškovým sirupem

V horké jarní i letní dny oceníte osvěžující limonádu. Uvařte si 1 litr dobrého zeleného čaje a nechte vychladit. Přidejte 7 lžic pampeliškového sirupu a plátky z 1 bio citrónu. Nakonec do limonády nakrájejte 1 zelené jablko a 20 kuliček hroznového vína. Podávejte s brčkem a lžičkou.

Tip na nákup zavařovacích sklenic

Pokud si schováváte sklenice od marmelád, můžete sirup zavařit do nich. Estetičtější a praktičtější je ale koupit zavařovací sklenice s pevnými víčky. Podívejte se po nich například v obchodech Kitos nebo Orion domácí potřeby.

Zdroj: Anna Kolásková, Kupi.cz, Healthline