Pampelišky jsou nyní v plném květu a jejich zářivě žluté hlavičky zdobí louky i trávníky. Tyto nenápadné květy jsou přitom pokladnicí vitamínů a minerálů, které si můžete uchovat na celý rok. Proměňte je v lahodný pampeliškový sirup, který vám bude připomínat jaro i během podzimních plískanic a zimních mrazů. Příprava je překvapivě jednoduchá – stačí nasbírat čerstvé květy, vylouhovat je s citrónem, povařit s cukrem a máte hotovo. Navíc získáte zdravý a chutný nápoj, který ocení i děti.
Na rozdíl od kupovaných sirupů domácí pampeliškový sirup neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani chemické složky. Jen výtažek z pampelišek, citrónovou šťávu a cukr. Vařením se sice dost vitamínů ztratí, ale také jich dost zůstane. Proto určitě neváhejte a sirup si připravte.
V horké jarní i letní dny oceníte osvěžující limonádu. Uvařte si 1 litr dobrého zeleného čaje a nechte vychladit. Přidejte 7 lžic pampeliškového sirupu a plátky z 1 bio citrónu. Nakonec do limonády nakrájejte 1 zelené jablko a 20 kuliček hroznového vína. Podávejte s brčkem a lžičkou.
Pokud si schováváte sklenice od marmelád, můžete sirup zavařit do nich. Estetičtější a praktičtější je ale koupit zavařovací sklenice s pevnými víčky. Podívejte se po nich například v obchodech Kitos nebo Orion domácí potřeby.
Zdroj: Anna Kolásková, Kupi.cz, Healthline