Na „zdravost“ ovoce, zeleniny a bylinek můžeme nahlížet různými způsoby. Velké haló způsobil výzkum univerzitní profesorky Jennifer Di Noia z New Jersey, která sestavila žebříček asi 40 rostlin s největším podílem využitelných živin a zároveň nízkou kalorickou hodnotou. Tipnete si, která rostlina vyhrála?
Socioložka a zároveň odbornice na zdravou výživu Dr. Jennifer Di Noia z americké William Paterson University v New Jersey se identifikací nejzdravějších potravin zabývala už v roce 2014 a za svou práci získala řadu ocenění. Výsledky publikoval výzkumný tým v odborném časopise Preventing Chronic Disease.
Se svým týmem stanovila celkem 17 základních živin a podle jejich zastoupení pak sestavila žebříček „nejzdravějších“ bylin, ovoce a zeleniny světa. Jako základní živiny studie definovala draslík, vlákninu, vápník, železo, thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, zinek a vitamíny A, B6, B12, C, D, E a K. Cílem výzkumu bylo vytvořit nový klasifikační systém a definovat potraviny, které obsahují 10 % a více denní hodnoty živin na 100 kcal.
Přísnými kritérii prošlo celkem 41 ze 47 zkoumaných potravin. Zajímavé je, že limitem 10 % neprošly potraviny, které všeobecně uznáváme za zdravé – maliny, mandarinky, borůvky, česnek, cibule a brusinky. Ze stejného důvodu výzkumníci do testu vůbec nezařadili například banán – bylo jasné, že má příliš velkou kalorickou hodnotu, zatímco vědci hledali nízkokalorické potraviny s vysokým obsahem živin.
Mezi všemi superpotravinami 21. století působí tato bylinka skoro nepatřičně. Ovšem podle klasifikace Dr. Di Noia je nejvýživnější rostlinou řeřicha setá (Lepidium sativum).
Tato malá bylinka, kterou spousta lidí i v České republice pěstuje na okně v mělké misce s vatou a vodou, podle studie jako jediná dosáhla skóre 100 %. Co tento výsledek znamená? Že obsahuje většinu ze 17 definovaných živin (viz výše) a zároveň má velmi málo kalorií. Bylinka původem z Blízkého východu z tohoto pohledu porazila mnohem věhlasnější „zdravé“ ovoce, zeleninu a ostatní bylinky.
Za první řeřichou (100 %) skončilo na druhém místě s velkým odstupem čínské zelí (92 %) a třetí místo obsadil mangold (90 %), což je odrůda řepy obecné. Na dalších pozicích bychom našli klasickou řepu, špenát, čekanku, listový salát nebo petržel. Také kvůli vyšší kalorické hodnotě obsadily poslední místa žebříčku například jahody (18 %), citron (19 %), limetky (13 %), pomeranče (13 %) nebo batáty (11 %).
Co vlastně víte o řeřiše? Nic moc? Tak si pojďte doplnit biologické vzdělání, než si ji zasadíte (viz níže).
Řeřicha setá je nenáročná, rychle rostoucí rostlinka s drobnými zelenými lístky a jemnými, křehkými stonky. Nejčastěji se pěstuje doma na vatě nebo v hlíně a sklízí se už za několik dní od vyklíčení. Má výraznou, lehce pikantní chuť, která připomíná hořčici nebo ředkvičky. Právě díky své svěží chuti se často používá jako ozdoba nebo jedna z ingrediencí do salátů a pomazánek, ale taky jako posypka na chleba s máslem nebo tvarohem.
Zdravotní benefity řeřichy jsou velmi pestré, což deklaruje řada studií a výzkumů. Je bohatým zdrojem vitamínů A, C, K a skupiny B, dále obsahuje železo, vápník, draslík a hořčík. Díky vysokému obsahu antioxidantů a fytonutrientů podporuje imunitní systém a má protizánětlivé účinky.
Její konzumace přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku, čímž pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. Navíc podporuje trávení, čistí organismus a může pomoci i při problémech s močovými cestami.
Pěstování řeřichy je naprosto primitivní a zvládnou ho i děti. Potřebovat budete pouze nějakou mělkou misku nebo květináč, vatu nebo papírovou utěrku, vodu a semínka řeřichy, která koupíte za pár korun v každém dobrém zahradnictví nebo hobby marketu.
Takto vypěstovaná řeřicha je výborná a zdraví na chlebu s tvarohem nebo máslem, ale jak už jsme zmínili, můžete ji přidat taky do salátů nebo jako ozdobu na různé pokrmy. Tak co, vyzkoušíte tuto superpotravinu plnou živin s malým množstvím kalorií?
Zdroje: Kupi.cz, Cdc, NCBI