Tipy, jak podpořit svou imunitu, které opravdu fungují

Žena, která má šálu kolem krku, si odkašlává a drží se za hruď Africa Studio / Shutterstock.com

Imunitní systém je jako sval. Když jej budeme posilovat, bude nám dobře sloužit. Posilování imunity bychom se měli věnovat celoročně, ale nejvíce pak před nadcházejícím podzimem a zimou, které s sebou nesou vyšší riziko nákazy virovými infekcemi. Kromě chřipky a jiných respiračních onemocnění nám navíc hrozí další vlna koronavirové pandemie. Poradíme vám, jak své tělo připravit na boj se zákeřnými nemocemi a užít si konec roku ve zdraví.

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Jak funguje imunita?

Základem imunitního systému jsou bílé krvinky, které stojí v první linii boje proti nežádoucím organismům v lidském těle. Sem patří i viry a bakterie. Počet a aktivita bílých krvinek je pak přímo závislá na stavu imunitního systému, který podléhá našemu životnímu stylu.

Vliv má stravování, kvalita spánku i míra stresu, kterému se vystavujeme. Základním předpokladem pro silný imunitní systém je zdravá životospráva, vyvážená střevní mikroflóra a dostatečný příjem vitamínů.

Tabulka s nápisem Vitamin C, kolem jsou pomeranče, papriky, mandle, hrášek, třešně, jablka, kiwi, salát, banány, česnek Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Proč se virům v zimě tak daří?

Většina nachlazení se odehrává v zimě. Viry jsou v chladných měsících aktivnější a lidská imunita má co dělat, aby na boj s nimi stačila. Organismus se totiž vinou nízkých teplot méně prokrvuje, což značně oslabuje funkci imunitního systému.

Stažené jsou i cévy nosní sliznice, která tělu pomáhá viry filtrovat, což vede k jejich snazšímu pronikání do těla. K šíření nemoci pak přispívá vyšší koncentrace lidí v uzavřených prostorách, kde je suchý vzduch. Proto je i v zimě třeba často větrat.

Nepodceňte prevenci a kupte si doplněk stravy v akci

Doplňujte vitamín C

Jednou z nepostradatelných součástí zdravého imunitního systému je dostatek vitamínu C v organismu. Ten má totiž na jeho obranyschopnost ohromný vliv. Optimální denní dávka céčka je 200 mg, v zimním období je však vhodné toto množství klidně zdvojnásobit.

„Vitamín C snižuje schopnost virů pronikat tkáněmi a jeho dostatečná hladina v organismu zlepšuje aktivní schopnost bojovat s infekcí,“ říká MUDr. Kateřina Pinterová z laboratoře SYNLAB. Vzhledem k tomu, že si naše tělo neumí vitamín C vytvořit samo, je třeba mu jej dodávat ve stravě nebo vitamínových doplňcích. Bohatým zdrojem je třeba růžičková kapusta, paprika, šípky, černý rybíz či rakytníková šťáva.

Čtyři velké sklenice s fermentovanou zeleninou casanisa / Shutterstock.com

Zázrak jménem fermentované potraviny

Posílení imunitního systému může pomoci i konzumace fermentovaných neboli kvašených potravin. Ty totiž obsahují probiotika, která příznivě ovlivňují střevní mikroflóru, a napomáhají tak vzniku bílých krvinek. Konzumace kvašených potravin podporuje tvorbu serotoninu, hormonu štěstí, který kromě nálady příznivě ovlivňuje i spánek a chuť k jídlu. Základem zdravého jídelníčku by také měla být dávka čerstvého ovoce a zeleniny, kvalitních bílkovin a správný pitný režim.

Pohyb na čerstvém vzduchu

Jedním ze způsobů, kterými se tělo zbavuje škodlivých látek, je pohyb. Ten navíc podporuje funkci oběhového systému, který pozitivně ovlivňuje vznik bílých krvinek. Sportovní aktivity na čerstvém vzduchu pomáhají okysličovat mozek a mají příznivý vliv na všechny funkce organismu.

Stejně stěžejní je pro zdraví lidského těla kvalitní odpočinek. Spánek by měl být minimálně šest hodin dlouhý a pravidelný. Během spánku se vytváří nové buňky, které jsou pro imunitní systém nepostradatelné.

Žena v legínách a mikině stojí na cestě plné opadaných listů a protahuje se Vladimir Sukhachev / Shutterstock.com

Naslouchejte svému tělu

Jde na vás únava, bolí vás celé tělo, máte knedlík v krku a celkově se prostě necítíte ve své kůži? Pravděpodobně na vás lidově řečeno „něco leze“ a vaše tělo urputně bojuje s virem, který útočí na každou jeho buňku.

V tuto chvíli bychom se všichni měli zastavit, nechat veškerou práci a povinnosti za sebou a odpočívat. Málokdo z nás však dokáže naléhavé volání vlastního těla poslouchat. Zkuste jednou nechat práci prací a při prvním náznaku nemoci zpomalte, uvařte si čaj a pomozte svému tělu nemoc porazit.

Čisté ruce jsou naprostý základ

Nepodceňujte správnou hygienu

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout virové infekci, je zamezit virům vstup do našeho těla. Toho lze dosáhnout jedině důkladnou hygienou. Myjte si často ruce, venku používejte antibakteriální gel, na veřejnosti raději noste roušku a v případě nachlazení zůstaňte doma.

Důležité je také nepodceňovat preventivní kontroly u lékaře a zbytečně nesnižovat obranyschopnost nevhodnými návyky, jako jsou kouření či pití alkoholu. Imunitní systém ohrožuje také dlouhodobý stres, který vylučuje hormon kortizol, jehož vysoká hladina v těle snižuje obranyschopnost.

Žena se otužuje v díře zamrzlého jezera sportoakimirka / Shutterstock.com

Zkuste otužování

Imunitu můžete posílit i pravidelným otužováním. To neznamená, že uprostřed prosince bez přípravy skočíte do nejbližšího rybníka. Vašemu tělu skvěle poslouží pravidelná studená sprcha, která rozproudí krevní oběh a podpoří bílé krvinky v jejich boji proti virům. Díky pozvolnému zvykání těla na sníženou teplotu si postupně vytvoříte imunitu silnou jako skála. Pravidelným tréninkem se možná brzy dostanete až ke koupání v zamrzlém rybníce.