Jak se zbavit plísně v květináči?

Květináč s pokojovou rostlinou, substrát je prorostlý plísní matuska / Shutterstock.com

Květiny nejen okysličují prostor, ale také mu dodávají na útulnosti. Bez nich by naše domovy vypadaly smutně a prázdně. Co ale dělat ve chvíli, kdy se v květináči u vaší oblíbené pokojovky objeví plíseň? Ta se většinou množí tam, kde hlína v květináči nestíhá mezi zálivkami dostatečně prosychat, nebo v důsledku nevhodného hnojení v zimních měsících. Plíseň se přitom nemusí nacházet pouze na povrchu, ale i u kořenů. Neřešená plíseň pak může způsobit i úhyn vaší oblíbené rostliny.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Odkud se plíseň v květináči bere?

Některé plísně jsou běžnou součástí rostlinných substrátů a ve vyvážených pěstebních podmínkách jsou zcela neškodné. Pokud se však rostlina dostane do stresu v důsledku rychlých změn teplot, přelévání nebo nevhodného hnojení, plísně a houby se přemnoží a mohou napadnout kořeny rostliny.

Plíseň v květináči se nejčastěji objevuje od podzimu do jara, kdy je přirozeně méně světla, více vlhkosti a malý pohyb vzduchu v místnosti. Jakmile si plísně všimnete, je nezbytně nutné se jí zbavit. Pokud bychom ji nechali volně bujet, rostlina by nemohla přijímat vláhu a živiny, a mohla by dokonce uhynout.

Žena zalévá pokojové rostliny maramorosz / Shutterstock.com

Plísně na povrchu se zbavíte snadno

Pokud při zalévání zaznamenáte na povrchu substrátu v některém z květináčů plíseň, zeminu nejprve důkladně prohlédněte. Plíseň si totiž můžete snadno splést s usazeninami soli nebo vápna z hnojiva. Ty poznáte tak, že jsou drobivé a spíše suché, kdežto plíseň je na pohled vlhká a houbovitá. V případě usazenin stačí horní substrát odstranit a hlínu trochu prokypřit.

V případě plísně zjistěte, do jaké hloubky zasahuje. Pokud jde jen o povrch, vrchní vrstvu odstraňte a doplňte novým substrátem, který jemně promíchejte se stávající zeminou. Rostlinu několik dnů nezalévejte, aby substrát důkladně proschnul.

Vyzkoušejte domácí triky proti plísni

Proti plísni lze účinně bojovat v domácnosti běžně dostupnými prostředky. Jedním z nich je třeba skořice. Hlínu, kterou doplňujete do napadeného květníku, promíchejte s mletou skořicí. Ta má totiž protiplísňové účinky a pomůže zabránit dalšímu množení houby. Plíseň pomůže odstranit i doma připravený odvar z cibule, česneku, kopřivy nebo měsíčku lékařského. Ten stříkejte rozprašovačem na zeminu, dokud plíseň nezmizí.

Pomoci může i peroxid vodíku. Ten smíchejte v poměru 1 : 10 s vodou. Touto směsí stříkejte povrch postiženého květináče každý den, dokud plíseň nezmizí.

Člověk v zahradnických rukavicích přesazuje pokojovou rostlinu Iryna Imago / Shutterstock.com

Při napadení kořenů je nutné přesazení

Vážnější situace nastává, pokud napadení plísní zasahuje až ke kořenům. V takovém případě musíte květinu vyndat z květináče, důkladně očistit od napadené hlíny a zeminu vyhodit. Květináč pečlivě omyjte horkou vodou a čisticím prostředkem, na závěr vydezinfikujte octem.

Pokojovku poté přesaďte do nového substrátu a použijte trik se skořicí. V tomto případě můžete květinu rovnou zalít, datum zálivky si poznamenejte do diáře a zalévání zopakujte za sedm až 10 dní.

Jak plísni předcházet?

Nejčastějším důvodem výskytu plísně v květináči je přelití, proti plísni lze proto nejúčinněji bojovat kontrolovanou zálivkou. Květinu nejlépe zalévejte pouze do spodní misky, aby si nasála jen tolik vody, kolik potřebuje. Pokud v misce zůstane nějaká voda ještě půl hodiny po zalití, vylijte ji.

Na dno květináče také můžete nasypat drenáž, a to buď kamínky, keramzit, nebo štěrk, která pomůže s odvodem přebytečné vody od kořenů. Nezapomínejte občas prokypřit vrchní zeminu, aby se provzdušnila. Co se týče hnojení, přes zimu jej zcela vynechte. Také hodně větrejte, abyste svůj domov zbavili přebytečné vlhkosti, která k množení plísně přispívá.

Zdroj: Kupi.cz, dumazahrada.cz, tchiboblog.cz, nasezahrada.cz, prima-receptar.cz, veselebydleni.cz