Nakoupili jste máslo v akci? Při správném skladování vám v mrazáku vydrží i dva roky

Nakrájená kostka másla na prkénku Sea Wave / Shutterstock.com

Mražení potravin není v českých domácnostech nic neobvyklého. Díky mrazáku můžeme pohodlně uchovávat sezónní ovoce, zeleninu, houby, ale i maso nebo zbytky vařených jídel. Pokud dodržíte správný postup skladování a nepřetáhnete trvanlivost, kvalitě a chuti potravin mražení neublíží. Stejně tak můžete do mrazáku uložit máslo, pokud nakoupíte několik balení v akci. Takto uložené máslo můžete potom klidně využít při pečení vánočního cukroví.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Zamražené máslo vydrží až do svátků

Vánoce jsou za dveřmi, a pokud se poctivé cukroví bez něčeho neobejde, je to máslo. Kostka o hmotnosti 250 gramů přitom kvůli zdražování nyní vychází na bezmála 70 Kč.

Akční ceny másla si můžete nechat hlídat nákupním rádcem Kupi.cz (stačí, když si ho přihodíte do oblíbených a jakmile bude máslo v akci ve vašem okolí, Kupi vám pošle e-mail). A když už nějaké ulovíte, je dobré vědět, jak případné zásoby doma uchovat. Až tedy příště narazíte na zlevněné máslo, bez obav si kupte hned několik kostek, doma jej totiž můžete uložit do mrazáku.

Tip: Z dat Kupi.cz vyplývá, že kostka 250 g másla stojí běžně 59 Kč, přičemž v akci se dá aktuálně pořídit nejvýhodněji v Albertu za 47,90 Kč/250 g (akce je platná do 22. 11. 2022). A pakliže máte blíž Kaufland, tak 250g máslo pořídíte do úterý 22. listopadu za 54,90 Kč.

Mazání másla na krajíc chleba New Africa / Shutterstock.com

Máslo běžně patří do lednice

Máslo bychom v domácnosti měli uchovávat v teplotě ideálně do 6 °C, maximálně po dobu 3 měsíců. Jak asi doporučená teplota napovídá, nechávat ho v máselnici na kuchyňské lince není úplně vhodným řešením, protože hrozí žluknutí. Raději jej uložte do lednice a pro snazší mazání vyndávejte vždy jen pár minut předtím, než jej budete chtít použít.

Nakupte si ho do zásoby

Proč se máslo kazí?

Na procesu žluknutí másla se podílí dva faktory – kyslík a světlo. I proto se balí do neprůhledného hliníkového obalu a ideální máselnice by neměla být z čirého skla, ale z plastu nebo keramiky. Pravé máslo musí mít alespoň 80 % živočišného tuku, zbytek tvoří voda. Čím méně tuku a více vody obsahuje, tím náchylnější je ke kažení. Náhražky běžně obsahují tuku málo, navíc často rostlinného původu.

  • V některých zemích se máslo prodává solené, což nejen zvýrazňuje jeho chuť, ale navíc působí konzervačně.
Ruka vyndávající máslo z mrazáku Ahanov Michael / Shutterstock.com

Pozor na mrazení másla v obchodech

Jedním ze základních pravidel pro mrazení másla je, že jej nelze mrazit víckrát než jednou. V případě opakovaného mražení hrozí uvolňování tekutiny a žluknutí. Trvanlivá másla dostupná na pultech obchodů mají však často jedno mražení za sebou, protože je řetězce nakupují ve velkém a takto uchovávají. Dříve se taková másla označovala jako „dvojka“, dnes se máslu dlouhodobě uchovávanému při teplotě nižší než -18 °C říká stolní.

Na svačinu zvolte margarín v akci

Raději vždy vybírejte čerstvé

Pokud se tedy rozhodnete skladovat ho v mrazáku, vždy vybírejte to čerstvé, které má trvanlivost nejdéle 20 dní od data výroby. Máslo skladujte při teplotě minimálně -18 °C v té části mrazáku, kterou otevíráte minimálně, aby nebylo vystaveno velkým teplotním změnám. Až jej budete chtít použít, stačí ho vyndat do lednice a nechat povolit. Pokud dodržíte správné postupy, po rozmrazení nepoznáte rozdíl ani v chuti, ani aromatu, a můžete jej bez obav používat i do omáček nebo dortových krémů.