Pomelo je král mezi citrusy. Zbaví vás kašle i kocoviny

Pomelo v celku, oloupané a nakrájené na měsíčky Canva

Pomelo je největším citrusovým ovocem pocházejícím z jihovýchodní Asie. Pokud jste ho ještě neochutnali, neváhejte. Tento citrusový gigant má mnoho předností a v obchodech je ho v tuto chvíli dost i ve slevových akcích za super ceny.

Přečtěte si také

Platba skenováním obličeje nebo očí? V Polsku to umožní platební služba PayEye
Platba skenováním obličeje nebo očí? V Polsku to umožní platební služba PayEye

Pomelo (Citrus maxima), zvaný též šedok, je stálezelený strom, jehož plody jsou stejnojmenná velká hesperidia. Zajímavostí je, že jde o jeden z původních druhů citrusů, toto ovoce tedy nevzniklo křížením.

Pokud nemáte rádi grep kvůli jeho nahořklé chuti, šťavnaté kousky pomela vaše chuťové buňky určitě potěší. Dámy, které si hlídají váhu, mohou jásat! Za popularitou tohoto citrusu stojí také minimální obsah kalorií. Neobsahuje téměř žádné tuky ani jiné lidskému tělu škodlivé látky, včetně jinak všudypřítomného sodíku.

Využití exotické plodiny

Pomelo má poměrně širokou škálu využití. Je chutnou potravinou i lékem. Najdeme v něm zdraví prospěšné látky, jako jsou vitamíny A a C, draslík, mangan a železo. V letním období pro nás může být příjemným osvěžením v podobě čerstvě vymačkané šťávy nebo třeba smoothie se skořicí.

Přírodní flavonoidy v něm obsažené přirozeně usnadňují trávení. Kromě boje proti vysokému cholesterolu nám tento citrus pomáhá také s řadou dalších potíží, např. s léčbou kašle, ošetřením otoků nebo třeba odhleněním dýchacích cest. Pozitivně působí při intoxikaci alkoholem, tedy kocovině.

Čerstvě oloupané pomelo rozkrojené napůl Canva

Jak oloupat pomelo

Oloupat toto šťavnaté ovoce tak, abychom dostali ucelené měsíčky, bývá oříšek. Nejdříve nožem ořežeme slupku na povrchu. Poté pomelo rozdělíme na dvě poloviny, odloupneme jednotlivé měsíčky a opatrně je zbavíme vnitřní bílé slupky. Jelikož citrus obsahuje dostatek ovocného cukru, není třeba ho doslazovat. Hořká bývá jen bílá slupka (albedo), kterou musíme z každého měsíčku pečlivě oloupat.

Na kolik vyjde peněz

Běžná cena se pohybuje kolem 78 Kč. V akcích jej aktuálně seženete od 47 Kč.

Nálož vitamínů v akci

Kupte se slevou Pomelo.

Porovnat slevy

Pomelové smoothie s jablky a hruškou

K přípravě této vitamínové bomby budete potřebovat:

  • dužinu z ½ pomela
  • ½ zeleného jablka
  • ½ červeného jablka
  • ½ hrušky
  • šťávu z ½ citronu
  • kousek čerstvého zázvoru
  • trochu vody

Návod:

Pomelo důkladně oloupeme a dužinu vložíme do mixéru. Zbytek ovoce omyjeme, nakrájíme na kousky a přidáme do mixéru. Stejně tak do něj vymačkáme šťávu z citronu, vložíme menší kousek oloupaného zázvoru a přilijeme malé množství vody na doplnění. Do rozmixovaného ovoce s vodou můžeme nasypat trochu skořice. Tento nápoj podpoří naše trávení, prohřeje tělo a dodá mu energii.

Zelené smoothie z pomela, kiwi, máty a jablka ve skleněné láhvi Canva

Smoothie z pomela s chia semínky

Potřebné ingredience:

  • ½ oloupaného pomela
  • 1 pomeranč
  • 1 menší banán
  • 2 velké hrsti baby špenátu
  • 2 lžičky chia semínek (předem namočených cca na 5 minut)
  • 150 ml vody

Postup:

  1. Nejdříve na 5 minut namočíme chia semínka v misce s vodou.
  2. Oloupeme pomelo a pomeranč. Odstraníme všechny slupky a zbavíme je pecek.
  3. Oloupeme banán a rozkrájíme ho na kousky.
  4. Z chia semínek slijeme přebytečnou vodu.
  5. Všechny ingredience dáme do mixéru a mixujeme do hladka.
  6. Hotové smoothie nalijeme do skleniček, které můžeme ozdobit lístky špenátu a špetkou chia semínek.

Doplňte si do jídelníčku vlákninu

Dejte průchod fantazii

Kromě běžné konzumace za syrova, jako u jiných citrusů, můžeme i z tohoto exotického ovoce připravit pestré překvapení pro návštěvu. Vítěz mezi citrusy se chuťově skvěle hodí k masu (včetně ryb), do salátů i marmelád.

Zralé pomelo rostoucí na stromě Canva

Kuřecí maso s pomelem

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 800 g kuřecích prsou
  • 1 lžičku kari koření
  • 1 pomelo
  • 3 lžičky grilovacího koření
  • sójovou omáčku – podle chuti
  • solamyl
  • hladkou mouku – dle potřeby

Nebojte se experimentovat

Postup:

Nejprve očistíme kuřecí prsa a nakrájíme je na kostky. Poté maso okořeníme grilovacím kořením, přidáme lžičku kari a restujeme na pánvi. Mezitím si připravíme pomelo, které zbavíme všech slupek. Zbylou dužinu rozdělíme na malé kousky a přiložíme na pánev. Směs chvíli restujeme a pak dolijeme trochu vody. Vzniklou šťávu zahustíme solamylem nebo moukou. Nakonec pokapeme sójovou omáčkou a zamícháme.

K restovaným kostičkám s pomelem můžeme podávat dle chuti brambory na libovolný způsob nebo rýži. Dobrou chuť!