Nakupujte chytře. Víte, jak by měl vypadat rodinný nákupní seznam na 14 dní?

Žena před lednicí píše nákupní seznam Dragon Images / Shutterstock.com

Vyhnout se obchodům, chytře nakoupit a mít na pár dní vystaráno. Jak by měl vypadat chytrý nákupní seznam pro čtyřčlennou rodinu na dva týdny? Jednoduše tak, aby šetřil váš čas i peněženku. Poradíme vám, jak na něj.

Přečtěte si také

Výborné sladké jídlo našich babiček: Báječnými šlíšky s mákem se zavděčíte i dětem

Zásoby, ze kterých během dvou týdnů pohodlně uvaříte. Trvanlivé potraviny, ale i maso, ovoce a zelenina. Chcete-li omezit pravidelné či příliš časté nákupy, můžete vyzkoušet jeden větší nákup – rovnou na 14 dní. Jak na něj?

Nakupte to, co opravdu sníte

Klíčem k pohodovému nákupu, který splní svůj účel, tedy nakrmit rodinu během dvou týdnů, je pořízení takového množství surovin, které opravdu zkonzumujete. Jaké je pravidlo zlaté střední cesty? Neměli byste mít nedostatek, ovšem ani byste neměli být nuceni jídlo vyhazovat, pokud jej nestihnete sníst a zkazí se. A jak to udělat v praxi? S tím vám pomůže další krok.

Trvanlivé potraviny jsou jednou z cest k úspěchu

Jídelníček pro všechny

Jestli se ptáte, jak sesumírovat 14denní nákupní seznam, odpověď je jednoduchá: když víte, co budete vařit, pak víte, co je třeba do domácnosti dokoupit. Některé vydatné pokrmy jako třeba polévky navíc mohou postačit i na dva dny. Zkuste si tedy sepsat vzorový jídelníček, který bude kopírovat všechny vaše stravovací návyky.

Jinak bude vypadat jídelní rozvrh rodiny s malými dětmi, které mnohdy vyžadují častější jídlo včetně svačinek, jinak se stravuje sportovní rodina, která například využívá přerušovaných půstů a ke stolu usedá jen dvakrát denně. Pohrát si s jídelníčkem může být zábava – možná konečně dostanete odvahu připravit nové pokrmy nebo oprášit staré recepty.

Pár v supermarketu čte z nákupního seznamu George Rudy / Shutterstock.com

Tip z Kupi.cz: Sdílený nákupní seznam online

Seznam na nákup si můžete napsat klasicky na papír, nebo dát přednost moderní elektronické verzi. Nákupní seznam na internetu nebo v mobilní aplikaci vám může ulehčit hledání slev ve vašem okolí i sdílení vybraného zboží s dalšími členy rodiny – jednoduše seznam odešlete e-mailem svému partnerovi.

Spousta řetězců má svoje vlastní appky, pokud ale chcete mít ucelený přehled, bude pro vás ideální mobilní aplikace Kupi.cz. Kromě aktuálních slev a letáků v ní najdete i chytrý nákupní seznam, vyhledávač obchodů, nebo dokonce funkci, která vám umožní po naskenování čárového kódu zboží najít nejvýhodnější nabídky. Navíc si do ní lze nahrát všechny věrnostní karty z obchodů – a u placení pak stačí z kapsy vytáhnout mobilní telefon a appku otevřít.

Běžný nákupní seznam – VZOR

Pokud máte hotový jídelníček, pak znáte jednotlivé suroviny, které byste měli dokoupit. Kromě čerstvých surovin lze vsadit i na trvanlivé potraviny. Plán na dva týdny by měl sestávat z jídel, které rádi vaříte a jíte, avšak obsahovat by měl zpravidla i to, co už doma v zásobách máte. Můžete tak využít přílohy, jako jsou rýže či těstoviny.

Pokud navíc patříte mezi šikovné pekaře, zajistíte si během dvou týdnů i čerstvé pečivo – stačí, když si upečete chléb. A jak může vzorový seznam vypadat? Pro běžně se stravující čtyřčlennou rodinu třeba takto, inspirujte se:

  • Zelenina: cibule, zelenina dle chuti, kysané zelí, brambory, kořenová zelenina, sušené houby
  • Ovoce: jablka, pomeranče, citrony
  • Mražené výrobky: špenát, zeleninová směs, hrášek, maso dle preferencí, rybí filé
  • Trvanlivé výrobky: fazole, kroupy, kukuřičná polenta, kuskus, rýže, asijské nudle, ovesné vločky, cukr, strouhanka, mouka, kečup, hořčice, olej, toastový chléb, trvanlivý chléb, tortilla, těstoviny dle chuti, čočka, cizrna
Nezapomeňte na potraviny ve slevě

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

  • Mléčné výrobky: trvanlivé mléko, máslo, tvaroh, smetana na vaření, tvrdý sýr, tavený sýr, parmezán, mozzarella, zakysaná smetana, jogurt, mléčná rýže, plátkový sýr
  • Masné výrobky: uzené maso, klobásy, kuřecí maso, mleté maso, hovězí kosti na vývar, vepřové maso, slanina, plátková šunka, párky
  • Konzervované výrobky: rajčata, rajčatový protlak, čokoládová pomazánka, rybí konzervy, paštika, olivy, marmeláda
  • Vejce
  • Nápoje: pitná voda, džus
Žena si na stole vedle nákupu píše seznam Andriiii / Shutterstock.com

A v jakém množství nakoupit? Zkuste se řídit intuicí a jídelníčkem – můžete to prostě zkoušet, a pokud cokoli dojde, v prvních týdnech jednoduše nějakou tu položku dokoupíte. Když se naučíte nakupovat beze zbytku, ušetříte svůj čas, ale i rodinný rozpočet. A během několika týdnů bude váš nákupní seznam bezchybný. A jak často nakupujete vy?

Šetřete s Kupi

Na sociálních sítích Kupi najdete užitečné a praktické tipy, jak ušetřit. Sledujte příspěvky na Instagramu a Facebooku označené #protidrahote.