Češi šetří každou korunu. Nákupní košíky plní především zbožím v akčních cenách

Prázdný nákupní vozík mezi regály Kwangmoozaa / Shutterstock.com

Ceny potravin stále raketově stoupají a Češi se tomuto trendu chtě nechtě přizpůsobují. Více než polovina z nich dává přednost nákupům zboží ve slevách, nejčastěji pak za nákup potravin utratí od 5 do 10 tisíc korun měsíčně. Ukázal to nejnovější průzkum nákupního chování českých zákazníků, který realizovala společnost KRUK mezi tisícovkou respondentů.

Přečtěte si také

Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

Zdražování nutí Čechy šetřit

Zdražování potravin má zásadní vliv na nákupní chování českých spotřebitelů, kteří více než kdy jindy dávají nyní přednost nákupům ve slevách. Ukázal to průzkum společnosti KRUK, který firma realizovala mezi více než tisíci zákazníky. Potraviny v akci záměrně vyhledává celkem 54 % dotazovaných respondentů, z nichž 61 % jsou ženy.

82 % domácností utrácí za potraviny maximálně 10 000 Kč měsíčně, z nichž 37 % utratí částku mezi 5 a 10 tisíci korunami. Tři z deseti domácností se vejdou do 3 až 5 tisíc a 18 % dotázaných utratí více než 10 000 Kč.

Lidé nakupující v supermarketu Ioannis7 / Shutterstock.com

Čtvrtina nakupuje jen to nejnutnější

Průzkum také odhalil, že 28 % Čechů omezilo vzhledem k narůstajícím cenám nákupy pouze na ty nejnutnější potraviny. Pětina domácností šetří při nákupech na úkor kvality vybraných potravin, zhruba každý šestý Čech omezuje svůj jídelníček a stejný počet si vypomáhá pěstováním vlastních plodin.

Kupte si potřebné suroviny v akci

Kupte se slevou Máslo.

Porovnat slevy

Zdražení se nejvíc dotklo penzistů a nezaměstnaných

Většina domácností tento problém zatím řešit nemusí. Nejvíce za potraviny utrácí v Praze, nejšetrnější jsou naopak starší lidé z malých měst a vesnic. „Více než pětiny českých domácností se zdražování potravin zatím nijak nedotklo a nakupují je stejně jako dříve. Uskromnit se ale museli především penzisté, rodiče na rodičovské dovolené a lidé bez zaměstnání. Zásadní pomoc s pořizováním potravin, například prostřednictvím potravinové banky, ale zatím potřebuje pouze minimum českých domácností,“ uvedla Jaroslava Palendalová ze společnosti KRUK.

Nejvíce akcí a slev z akčních letáků najdete na jednom místě na stránkách nebo v mobilní aplikaci největšího nákupního rádce Kupi. Nákupní seznam a hlídač akčních cen vám umožní výhodnější nákupy pohodlně, ať už své nákupy plánujete doma, nebo stojíte v obchodě a potřebujete si ověřit výhodnost slevy.

Lidé nakupující v supermarketu Sorbis / Shutterstock.com

Za výhodnými nákupy do zahraničí

Výsledky také ukázaly, že 10 % Čechů stále jezdí za nákupy k zahraničním sousedům, kde jsou některé potraviny výrazně levnější. „Téměř bez ohledu na věk, měsíční příjem a sociální postavení jsou Češi velmi citliví na ceny a rádi vyhledávají slevové akce. V regionech sousedících s Polskem navíc neváhají za nákupem levnějších potravin vycestovat do zahraničí – dokonce více než třikrát častěji, než činí průměr z celé republiky,“ uvedla Palendalová.

Neutrácejte za nákup zbytečně

Nejnižší tržby v tomto tisíciletí

Koncem loňského roku klesly maloobchodní tržby meziročně o 8,7 %. Tento propad je podle údajů Českého statistického úřadu nejvyšší v tomto tisíciletí. Tržby jsou dokonce nižší než v pandemických měsících, kdy byla většina kamenných obchodů zavřená.

Již koncem loňského roku došlo ke snížení spotřeby českých domácností, v přepočtu zhruba o 7,8 % zboží na osobu než ve stejném období v roce 2021, což je největší propad od roku 2005. Pokles spotřeby má na svědomí nejen pokles měsíčního příjmu domácnosti, ale i výrazné zdražování.