Jak se správně starat vlasy, abyste měli krásnou hřívu? Pozor si dejte na časté mytí i stravu

Žena si rozčesává vlasy dřevěným kartáčem Prostock-studio / Shutterstock.com

Nejen péče, ale i další faktory ovlivňují celkovou vitalitu a vzhled vlasů. Co dělat, pokud ty vaše nejsou v ideální kondici? Máme pro vás přehled nejčastějších příčin problémů s vlasy a pár rad, jak o ně správně pečovat. Vraťte svým vlasům pořádný lesk a slávu!

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Stav vlasů odráží životní styl

Pokud netrpíte onemocněním nebo vás netrápí například rozhozené hormony, měly by vaše vlasy vypadat normálně. Platí pro ně to, co i pro celé tělo – zdravý životní styl dokáže zázraky. Co tedy vlasům pomáhá? Dostatečný pitný režim, zdravý pohyb, vyvážená strava a samozřejmě tolik opomíjený odpočinek.

Jestliže je váš životní styl v pořádku, příčina potíží s vlasy může být jinde. Jejich kvalitu totiž ovlivňují i další faktory, jako je třeba česání, tepelná úprava, barvení, styling, pečující produkty či výživa. Jak se v džungli přípravků a rad zorientovat? Přinášíme vám 5 tipů, jak správně pečovat o zdravé vlasy.

Jak na správné mytí?

Mysleli jste si, že mytí vlasů není žádná věda? Co když však používáte špatně zvolený šampon nebo si myjete vlasy příliš často? Také v případě vlasů platí, že méně je více. Myjte je jednou za několik dní a sáhněte po šetrném šamponu s jednoduchým složením, který je určen právě pro váš typ vlasů. Zda máte jemný, nebo hrubý typ vlasů, zjistíte nejspolehlivěji u kadeřnice. Pokud ale mají vaše vlasy tendenci se mastit už druhý den a špatně drží objem, máte pravděpodobně jemné vlasy. Jestli se vlasy tak snadno nemastí a jsou po pár dnech spíše sušší, máte zřejmě hrubší vlasy.

Vlasy myjte dvakrát

Pořádně promasírujte pokožku hlavy, aby i ona zůstala dokonale čistá. Kadeřníci radí, abyste si myli vlasy dvakrát. Napoprvé odstraníte jen největší nečistoty a šampon může špatně pěnit. Napodruhé už můžete použít méně šamponu a bude snadněji pěnit. Použijte množství zhruba o velikosti lískového ořechu. Šampon aplikujte hlavně na pokožku hlavy a kořínky, do konců pak už stáhněte jen pěnu, abyste vlasy zbytečně nevysušovali. Jednou za čas je dobré vlasy umýt hloubkově čisticím šamponem.

Nepoužívejte příliš horkou vodu ani studenou vodu. Horká dráždí pokožku hlavy a vlasy se pak mohou více mastit. Studená vlasy neumyje.

Žena ve sprše si umývá své dlouhé vlasy Svitlana Hulko / Sutterstock.com

Stačí použít šampon?

Tento přípravek je určen k tomu, aby vlas otevřel, následně je však nutné i jeho uzavření. Právě proto je důležité mít při ruce i běžný kondicionér, nejlépe opět podle typu vlasů – existují přípravky na vlasy barvené, šedivé, mastné, ovšem i poškozené. Kondicionér vlas uhladí, usnadní vám rozčesávání a nakonec jej i uzavře.

  • Jaký je rozdíl mezi kondicionérem a balzámem? Kondicionéry jsou určeny na běžné mytí, kdežto balzámy mají výživnější složení a jsou určeny k mytí jednou až dvakrát týdně.

Jak použít kondicionér a balzám?

Z vlasů jemně vymačkejte přebytečnou vodu a naneste kondicionér nebo masku až do konečků vlasů. Nechte působit asi 5 minut. Kondicionér ani balzám nikdy nedávejte až k hlavě, ale jen do délek. Vlasy by se tak brzy zmastily.

Který další přípravek se vyplatí mít v koupelně? Rozhodně masku na vlasy, jež vyživuje do hloubky – na mokré či navlhčené vlasy můžete nanést přípravek (opět se vyhněte kořínkům) a nechat pár minut působit. Ale pozor, ne vždy jej stačí pouze smýt! U některých by měla následovat aplikace kondicionéru, který vlasy uzavře, aby zůstaly vyživené. Výrobce by měl na nutnost použití kondicionéru upozornit v návodu.

Tip: Pokud máte při ruce kvalitní olivový olej nebo oblíbenou masku na vlasy, připravte si hloubkově regenerační zábal – na šamponem umyté vlasy, vysušené ručníkem, naneste masku či olej, aplikujte pouze do délek. Na vlasy natáhněte igelit, poté šátek či čepici. Nechte zábal působit alespoň hodinu, poté důkladně vymyjte.

Žena nanáší vlasovou masku a roztírá ji ke konečkům Aliance Images / Shutterstock.com

Co je to leave-in kondicionér?

Každý vlas je jiný, z čehož vyplývá nutnost individuální péče. Na trhu je rozmanité množství produktů, tak po čem sáhnout? Pokud vaše vlasy krepatí, jsou vysušené či poškozené, pak je dobré po mytí aplikovat další přípravek – leave-in kondicionér, který se nevymývá, ale zůstává. Konečná výživa vlasy uhladí a uzamkne v nich hydrataci a může mít i „zabudovanou“ ochranu proti vysokým teplotám.

Kdy použít olej?

K dostání jsou také pečující oleje nebo vlasové krémy a hedvábí. Jak najít to pravé pro vaše vlasy? Sledujte recenze a testujte – jedině tak poznáte, co vlasy potřebují. Oleje můžete nanášet na suché i vlhké vlasy. Obecně se radí vtírat olej úplně na konci stylingu. Použijte však malé množství. Stačí opravdu jen pár kapek, aby se vlasy nezamastily. Pokud máte zdravé normální nebo jemné vlasy, aplikujte olej jen do konečků. Jestliže máte vlasy suché, vlnité a velmi poškozené, můžete je projet prsty celé.

Tip: Vyzkoušejte speciální potravinové doplňky, které ovlivňují krásu a stav vlasů. Jen nezapomeňte, že na výsledky je potřeba počkat si i několik měsíců.

Proč je důležité dbát na výživu?

Jste to, co jíte – a pro vaše vlasy to platí také. Skládají se z bílkovin, proto na ně nezapomínejte ve svém jídelníčku. Měl by být vyvážený, abyste tělu dodali dostatek železa a vitamínů B, C a E. Nezbytné jsou také minerály hořčík a zinek. Vejce, ryby, luštěniny a listová zelenina, to vše by mělo pravidelně figurovat ve vaší stravě.

Vlasy nicméně potřebují, podobně jako pokožka, také vnitřní hydrataci. Proto namísto kávy či zeleného čaje pijte dostatečné množství čisté vody – a pokud si kávu nemůžete odpustit, alespoň ji tělu vynahraďte sklenicí vody navíc. Zkuste alespoň po dobu tří týdnů dodržovat daný pitný režim a sledujte, jaká změna nastane při pohledu do zrcadla. Budete překvapeni!

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem

Tento recept na zeleninový salát s trhaným masem a vejcem je lehký, rychlý a neuvěřitelně dobrý. Křupavé lístky salátů a mix zeleniny v kombinaci s trhaným kuřecím masem, vajíčkem a avokádem vykouzlí dohromady naprosto dokonalý výsledek. A pokud zrovna nemáte chuť na kuřecí maso, vyzkoušejte místo něj tuňáka.

Salát s trhaným kuřecím masem a vejcem

Jak se starat o vlasy?

Česání

Příliš časté česání narušuje vlasy, proto ho omezte. Ty kudrnaté či vlnité by se zasucha dokonce neměly česat vůbec – pročesat byste je měli pouze při mytí s naneseným kondicionérem. Snažte se být trpěliví a vlasy česat jemně, tahání a „rvaní“ vlasům opravdu nepomáhá. Nejprve rozčešte konce vlasů a poté postupujte směrem ke kořínkům.

Tepelné úpravy

Omezte rovněž tepelné úpravy, tedy žehlení a fénování. Vlasy byste měli tepelně upravovat jen jednou za 3 dny a nikdy nezapomínejte na tepelnou ochranu. Pokud je to možné snažte se snížit i teplotu, na kterou vlasy upravujete.

Přípravky na vlasy

Vraťte se k přirozenému vzhledu a dejte vlasům čas, aby se jim vrátil život – odlehčíte jim, když na čas omezíte stylingové přípravky, jako jsou pěny, laky a gely, které je mohou zatěžovat. V tomto případě platí, méně je více.

Ručník

Věděli jste, že záleží i na tom, čím si vlasy utíráte? Froté ručníky jsou pro ně zkázou – sušte vlasy šetrně, použít lze třeba ručník z mikrovlákna, plenu nebo bavlněný šátek. Dokonce se doporučuje i bavlněné tričko.

Účesy

Zapomeňte také na příliš těsné účesy a utažené culíky, nejenže si způsobujete bolesti hlavy, navíc se vaše vlasy mohou v místě utažení lámat. Volte proto spíše rozpuštěné vlasy nebo se snažte o volnější účesy.

Gumičky a sponky

Vyhoďte příliš pevné gumičky s kovovými částmi, se sponkami zacházejte opatrně. Mohou totiž vlasy poškodit a trhat. Nahraďte je šetrnějšími látkovými gumičkami nebo módními skřipci.

Spaní s mokrou hlavou

Navíc byste měli zapomenout na to jít spát s mokrou hlavou. Mokré vlasy jsou náchylnější k poškození, protože jsou slabší a snadněji se lámou a třepí. Navíc vlhké a teplé prostředí, které vzniká, když jdete spát s mokrou hlavou, je ideální pro růst plísní, bakterií a kvasinek, což může vést k podráždění pokožky hlavy, svědění a tvorbě lupů.

Polštář

Také je vhodné používat povlak na polštář z hladkého materiálu, jako je hedvábí nebo satén, protože snižuje tření a mechanické poškození vlasů během spánku.

Rozpuštěné, nebo svázané vlasy?

Pokud máte dlouhé vlasy, které se snadno zamotávají nebo jsou náchylné k poškození třením o polštář, může být lepší je na noc svázat do volného účesu, aby se snížilo tření a zabránilo poškození. Pro ženy s kratšími nebo polodlouhými vlasy, které se nemastí tak rychle, může být pohodlnější nechat vlasy rozpuštěné.

Dívku vyděsilo množství vlasů na kartáči ShotPrime Studio / Sutterstock.com

Co když nic nepomáhá?

Jestliže se o vlasy staráte, avšak výsledky se nedostavují, je třeba zbystřit. Vnímáte zvýšené vypadávání vlasů a zhoršení jejich kvality? Příčiny mohou být různé – stres, onemocnění, těhotenství, porod, úraz, ale i geny. Pokud si nejste jistí, navštivte trichologa, který vám poradí a navrhne vhodnou léčbu.

Že už příčinu znáte? Pak tedy vlasům pomozte – dopřejte jim jemnější péči a zdravou stravu umocněte podáváním potravinových doplňků, které vám pomohou vrátit vitalitu. Může to trvat i několik měsíců. Ale trpělivost... krásné vlasy přináší.

Zdroje: Healthline, Novinky, Notino, Marianne