Jak často měnit povlečení, ručníky a utěrky? Pozor, v létě se pravidla mění!

Mladá žena stele postel Prostock-studio / Shutterstock.com

Jak často doma měníte ložní prádlo, ručníky nebo utěrky na nové a čisté? Zvláště pokud patříte do skupiny těch, kteří se k tomu odhodlají jednou za několik týdnů až měsíců, zbystřete. V létě toho totiž do našich peřin a ručníků “obtiskáváme” mnohem více než jindy během roku, což se může velmi negativně projevit na našem zdraví i kráse. Přečtěte si, jak často textilie v domácnosti prát a jak s roztoči bojovat.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Jak často měnit povlečení?

Výměna ložního prádla se všeobecně doporučuje jednou za dva týdny. Během spánku se v peřinách usazuje pot, odumřelé kožní buňky, prach a další nečistoty, které jsou dohromady ideální potravou pro roztoče.

A v létě je to ještě horší. Se stoupajícími teplotami se nejen více potíme, ale vlivem opalování a následného loupání kůže roztoče také mnohem vydatněji přikrmujeme. Proto je vhodnější frekvenci výměny jednou tak zvýšit.

  • Tip: Většina lidí převléká vždy kompletně celou postel. Pokud se vám ale zdá, že vám peřiny a polštáře vydrží delší dobu, zkuste dříve měnit alespoň prostěradlo.
Muž se ženou mění povlečení, oba se u toho usmívají Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kdy prát ještě častěji?

Vícekrát v měsíci by ložní textilie měli házet do pračky také ti, kteří se v noci všeobecně více potí, spí nazí, dělí se o postel s domácími mazlíčky nebo trpí na alergie, astma, ekzémy, kožní vyrážky a jiná citlivá onemocnění. V jednom gramu nečistot mohou být i tisíce roztočů. Tito nezvaní hosté v naší ložnici přitom nemusí mít neblahý vliv jen na kvalitu kůže, pleti a vlasů, ale mohou mít také negativní dopad na zdraví dýchacích cest.

Tipy: Po čem se poohlédnout v obchodech?

  • Na trhu se prodává celá řada hypoalergenních polštářů a přikrývek, které by měly výskyt roztočů a alergenů redukovat a potlačovat.
  • Do boje také můžete vyrazit s dezinfekčními a hypoalergenními pracími prostředky, existují dokonce spreje na textile proti roztočům (v drogeriích, lékárnách a domácích potřebách jsou k dostání např. od značek Sanytol, Ecozone nebo Eurona). Použít je můžete také na své pyžamo nebo pelíšky domácích mazlíčků.
Žena dává do pračky ručníky Patryk Kosmider / Shutterstock.com

Nezapomeňte ani na ručníky a utěrky

Podobně hůře jsou na tom v létě také koupelnové či kuchyňské ručníky a utěrky na nádobí. Vysoké teploty u navlhlých textilií podporují a urychlují množení plísní či bakterií, které pak nechceme přenášet ani na naše tělo, ani na čisté umyté nádobí.

Možná vás překvapí, že se jako optimální interval výměny ručníků i utěrek za nové shodně uvádí 2–3 dny. Pokud je to za vás přehnané, pak se obměna doporučuje alespoň jednou týdně, případně se zaměřte na častější výměnu ručníků speciálně určených na obličej nebo intimní partie. Také ručníky a utěrky je vhodné (alespoň v létě) prát na co nejvyšší teploty a používat dezinfekční prací prostředky.

Přehled: Jak často měnit textilie v letě?

  • Prostěradlo: každý týden
  • Povlečení: každý týden (nebo alespoň jednou za 14 dní)
  • Pyžamo: ideálně 2x za týden
  • Ručníky v koupelně: 1–2x za týden (ty určené na obličej i častěji)
  • Utěrky a ručníky v kuchyni: 1–2x za týden

Zdroje: Tetadrogerie.cz, Prozeny.cz