Jak často byste se měli sprchovat, aby to bylo zdravé? Škodí nedostatečná, ale i nadměrná hygiena

Sprchující se žena TORWAISTUDIO / Shutterstock.com

Kolem frekvence sprchování se vede mnoho debat. Zejména v západním světě je běžnou praxí se sprchovat na denní bázi. Už nejde jen o zvyk nebo o zdraví, ale o společenskou normu. Lidé se nejčastěji sprchují, protože se obávají tělesného pachu, protože jsou zpocení po sportu nebo fyzické práci, ale třeba také kvůli lepšímu probuzení nebo úlevě od stresu. Je ale časté sprchování zdravé? Podíváme se na to optikou vědy.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Co může způsobit absence sprchy?

Pokud se několik dní nesprchujete, může se u vás objevit tělesný zápach. Odumřelé kožní buňky, pot a mastnota mají tendenci se hromadit, což může ucpávat póry a vyvolat akné u lidí, kteří jsou k němu náchylní. Týdny nebo měsíce bez sprchy nebo koupele mohou způsobit i některé zdravotní a kožní problémy.

Nahromaděné oleje způsobují nadměrný růst bakterií a plísní, to může vést k ekzémům a dalším nepříjemným kožním onemocněním.

Co může způsobit příliš časté sprchování?

Na naší pokožce se nachází ochranná vrstva oleje a velké množství „dobrých“ bakterií. Jde o mikrobiom, který je jednou z nejdůležitějších součástí našeho imunitního systému. I když se dokáže obnovovat, přehnaná hygiena ho může značně narušit.

Bez této ochranné vrstvy jsme více náchylní k suché pokožce, podráždění, svědění a prasklinám, které usnadňují vstup škodlivých bakterií a alergenů. Obzvláště nebezpečné je používání antibakteriálních mýdel, protože nezabíjejí jen patogeny, ale i ochrannou vrstvu, která nás před patogeny chrání.

Pokožka pokrytá patogeny Christoph Burgstedt / Shutterstock.com

Jaké bakterie se vyskytují na naší pokožce?

  • Staphylococcus epidermidis: Tato bakterie je jedním z hlavních obyvatel lidské pokožky a pomáhá udržovat její rovnováhu. Může chránit před kolonizací patogenních bakterií a podporovat zdravou imunitní odpověď.
  • Propionibacterium acnes: Je běžnou bakterií, která se vyskytuje na pokožce. Přestože může být spojena s výskytem akné, hraje roli i v udržování pH pokožky a může chránit před kolonizací jiných škodlivých mikroorganismů.
  • Corynebacterium: Tato skupina bakterií pomáhá udržovat rovnováhu mikroflóry. Některé druhy Corynebacterium mohou také produkovat kyselinu propionovou, která pomáhá udržovat kyselé prostředí pokožky.
  • Streptococcus: Některé druhy Streptococcus jsou přirozenými obyvateli pokožky a mohou hrát roli v udržování imunitního systému a ochraně před patogenními mikroorganismy.
  • Micrococcus: Tyto bakterie jsou běžné na pokožce a mají schopnost zpracovávat různé látky, jako jsou mastné kyseliny a zbytky mrtvých kožních buněk.

Kdo by měl omezit sprchování?

Lidé se suchou a citlivou pokožkou: Častá očista může zbavit jejich již tak suchou pokožku vlhkosti. V zimě může méně sprchování pomoci vaší pokožce udržet si vlhkost, kterou ztrácí suchým a chladným vzduchem.

Děti: Nemusí se tolik sprchovat jako dospělí a teenageři. Dětem ve věku 6–11 let stačí sprcha nebo koupel dvakrát týdně. Je však v pořádku, aby se děti sprchovaly denně, pokud plavou nebo se ušpiní při hraní.

Miminka: Miminka není nutné koupat denně, protože jejich pokožka je citlivá. Stačí je koupat dvakrát nebo třikrát týdně. Častá hygiena by také mohla narušit jejich imunitu, která se v tomto věku nejvíce vyvíjí.

Plavky a plavecké brýle na sprše audiznam260921 / Shutterstock.com

Kdo by se měl sprchovat denně?

Fyzicky aktivní lidé: Po náročném tréninku nebo aktivní práci sprchování smyje pot, nečistoty a mastnotu, která se tvoří na vaší pokožce. Pokud tedy často cvičíte nebo máte náročnou práci, budete se muset sprchovat častěji. A pokud se nemůžete hned osprchovat, zkuste se alespoň převléknout. Pobyt v propoceném a mokrém oblečení zvyšuje riziko bakteriálních nebo plísňových infekcí.

Lidé pracující s chemikáliemi nebo ve zdravotnictví: Lidé, kteří pracují s agresivními chemikáliemi nebo v lékařských profesích, kde přichází do styku s nemocnými, by se měli po každé směně osprchovat, aby smyli chemikálie, bakterie a viry, které mohou mít na těle.

Lidé s mastnou pletí: Lidé s mastnými typy pleti mohou mít prospěch z každodenního sprchování, které jim může pomoci smýt přebytečný maz, který ucpává póry a vede k prasklinám.

Teenageři: Každodenní sprchování je ideální pro teenagery, protože během puberty produkují více mazu a často jsou fyzicky aktivnější.

Lidé v horkém podnebí: Pokud žijete v horkém a vlhkém podnebí, je pravděpodobnější, že se potíte. Častější sprchování může pomoci smýt pot.

Lidé s kožní infekcí: Pokud máte plísňové nebo bakteriální infekce na pokožce, je nezbytné udržovat pokožku čistou a suchou, aby se mohla hojit.

Plavci: Ve vodě se mohou šířit choroboplodné zárodky a z bazénů si můžete odnést nemoci, které způsobují průjem, kožní vyrážky a ušní infekce. Sprchování po plavání pomáhá snížit riziko onemocnění.

Koupající se miminko Ground Picture / Shutterstock.com

Tipy pro zdravé sprchování

  • Používejte teplou, ne horkou vodu: Horká voda může zbavit pokožku jejích ochranných olejů.
  • Sprchujte se krátce: Na sprchování je ideálních 5–10 minut. Pokud zůstanete ve vodě příliš dlouho, může to vaši pokožku vysušit.
  • Používejte nevysušující mýdlo: Ať už dáváte přednost pevnému nebo tekutému čisticímu prostředku, vyberte si ten, který je označen jako hydratační. Pomůže udržet vaši pokožku hydratovanou.
  • Mýdlo používejte pouze na vybrané oblasti těla: Pěnu aplikujte na místech, která jsou náchylná k zápachu, jako jsou podpaží, třísla, hýždě a chodidla.
  • Příliš netlačte: Pokud používáte tělový peeling nebo lufu, nedrhněte si pokožku příliš silně. Když používáte ručník po sprše, místo tření pokožku osušte.
Žena aplikuje mýdlo na pokožku pomocí žínky Svitlana Hulko / Shutterstock.com
  • Po sprchování hydratujte: Pokud je vaše pokožka suchá nebo citlivá, namažte si po sprše tělo hydratačním krémem, tělovým mlékem nebo olejem bez parfemace, dokud je vaše pokožka ještě vlhká.
  • Střídejte ručníky: Ručníky byste měli vyměnit alespoň jednou týdně. A co je důležitější, nechte ručníky mezi jednotlivými použitími úplně vyschnout, protože vlhkost může způsobit množené bakterií.

Jak již asi tušíte, neexistuje univerzální doporučení pro to, jak často byste měli být ve sprše. Sprchování se může zdát jako věda, ale při vaší rutině můžete snadno vysledovat, jak se chová vaše pokožka. Pokud se objevují jakékoliv kožní potíže, může to být náznak, že byste měli změnit frekvenci sprchování nebo se zaměřit na to, co během své hygieny děláte špatně.

Zdroje: webmd.com, verywellhealth.com, health.com, aad.org, cdc.gov, linkinghub.elsevier.com