Květové pleťové vody aneb osvěžení na cestách. Co umí a jaké lze koupit?

Dvě lahvičky s růžovou pleťovou vodou, světle růžové růže New Africa / Shutterstock.com

Ochrana proti slunečním paprskům a pravidelná hydratace jsou nezbytnou součástí správné péče o pleť. Ať už je léto, nebo zima. Každé období vyžaduje trochu jinou péči, ale hydratace pleti je důležitá po celý rok. A to nejen hydratačními krémy či séry, ale i pomocníky, které si můžete vzít kamkoliv s sebou. O čem je řeč? O květových pleťových vodách – tak si o nich pojďme něco málo říct…

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Co je květová voda?

Květová voda neboli hydrolát je přírodní tonikum obsahující velké množství účinných látek, které jen tak někde nenajdete.

Hydrolát nemá tak výraznou vůni, a proto se do něj přidávají složky jako geraniol nebo limonen. Jelikož jde o čistě přírodní produkt, můžete si být jistí, že své pleti dáváte jen to nejlepší.

Žena si stříká pleťovou vodu na obličej Gorodenkoff / Shutterstock.com

Jak taková květová voda vzniká?

Vzniká parovodní destilací listů nebo okvětních plátků určitých rostlin při výrobě éterických olejů. Právě tento proces zaručuje, že květová voda na sebe naváže blahodárné látky, a to především rostlinné vosky a biostimulátory. Nenajdete v ní žádný alkohol a konzervanty.

Ovšem není květová voda jako květová voda. Dívejte se na složení a nesahejte po těch, které obsahují parabeny či parfemaci (zvlášť osoby s citlivou pletí). Opravdu kvalitní produkty jsou 100% čistě přírodní a neobsahují žádné syntetické látky.

Nakupte přírodní kosmetiku v akci

Jak moc je zázračná a co umí?

Jak jsme psali výše, jde o přírodní produkt, který se postará nejen o vaši pleť, ale také pokožku celého těla nebo vlasy. Dokáže pleť vyčistit, tonizovat, zklidnit a osvěžovat během celého dne. Především v létě je to nezbytný pomocník, který zajistí potřebnou hydrataci. Účinné látky obsažené v květové vodě dokážou pokožku regenerovat a ulevit jí při podráždění (po slunění, holení či depilaci).

Heřmánková pleťová voda, heřmánek Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jakou si vybrat?

Normální pleť

Pokud máte normální pleť a neduhy se vám vyhýbají, můžete sáhnout po jakékoliv květové vodě. Pro osvěžení a hydrataci poslouží výborně všechny druhy. Co takhle vyzkoušet univerzální meduňku?

Suchá pleť

Začervenání, nepříjemné pnutí a suché šupinky jsou nepříjemnou záležitostí pro každou pleť. Pokud na suchou pleť trpíte, je potřeba ji především zklidnit a hydratovat. Vyzkoušejte slaměnku nebo levanduli, a podpořte tak celkovou regeneraci pleti.

Smíšená pleť

Pleť, která si dělá, co si zamane. Na jednom místě suchá, na druhém mastná. Jak o ni pečovat? Levandule se postará jak o suchost, tak harmonizaci mazových žláz. Stejnou službu vám poskytne také máta peprná, která má i antiseptické účinky.

Mastná pleť

Mastná pleť trápí mnoho z nás, a nejen mladší ročníky. S mastnotou pleti se setkáte také v případě, že používáte nevhodnou pleťovou péči. V tomto případě je potřeba používat květovou vodu, která dokáže póry stahovat a vyčistit. Ideální je pro vás hydrolát z rozmarýnu, máty peprné nebo tea tree.

Levandulová voda v lahvičce, v pozadí hmoždíř a levandule Chamille White / Shutterstock.com

Problematická pleť

Abychom zmírnili výskyt pupínků a zamezili jejich šíření, je třeba pleť pravidelně čistit a sáhnout po květové vodě, která působí na pleť antibakteriálně a stahuje rozšířené póry. Opět můžete zvolit hydrolát z tea tree, rozmarýnu nebo vilínu.

Citlivá pleť

Na citlivou pleť se musí opatrně, to je známá věc. Nesnese každý produkt, někdy ani samotné rostlinné látky. Nejlepšího pomocníka proto najdete zcela jistě v meduňce, která hydratuje, zklidňuje a hojí.