10 tipů, jak doma využít obyčejné tuhé mýdlo: Opraví zdi i šuplíky a usnadní šití

Žena drží tuhé mýdlo Pixel-Shot / Shutterstock.com

Klasická tuhá mýdla dnes v koupelnách a kuchyních z většiny nahradily tekuté sprchové a mycí gely. Přesto má tato klasika řadu nepopiratelných výhod. Nejen při očistě těla. Ať už doma máte nevyužité nové mýdlo, pár vypotřebovaných zbytků nebo třeba hotelových miniatur z cest, ukážeme vám 10 způsobů, jak je chytře a prakticky využít. Při opravě domácnosti, úklidu, kreativním tvoření i při odstraňování zápachu z bot či zavazadel.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Uvolní zaseklý zip

Zipy u kalhot, bund, mikin nebo tašek a kabelek dokážou čas od času pěkně potrápit. V případě zaseklého nebo drhnoucího jezdce pomažte zuby v jeho okolí kouskem mýdla a zkuste zip opatrnými tahy rozpohybovat.

Opraví zadrhnuté šuplíky

Obdobě „rozjezdí“ také všechny drhnoucí šuplíky, posuvné dveře a další pojízdné prvky v domácnosti. V tomto případě mýdlem pomažte kolejničky. Účinné je mýdlo rovněž na vrzající dveře. Stačí jím promazat panty.

Člověk maže zip na kalhotách tuhým mýdlem Image Point Fr / Shutterstock.com

Odstraní zápach z bot a skříní

Díky své vůni a deodoračním účinkům je tuhé mýdlo ideálním pohlcovačem pachu. Při umístění do bot dokáže pohltit nežádoucí odér, v kufrech a skříních zase zabrání rozvinutí zatuchliny. Již naše prababičky přidávaly kostku mýdla k ložnímu prádlu nebo sezónnímu oblečení, aby ho i po delší době vytáhly svěží a voňavé.

Usnadní odemykání dveří

Cítíte, že vám při odemykání drhne klíč v dírce, nebo dokonce nejde ani otočit? Důkladně potřete klíč mýdlem a poté zkuste zasunout a několikrát otočit. Pokud zámek nepovolí napoprvé, postup několikrát zopakujte.

Zamaskuje oděrky na stěně

V případě drobných prasklin, dírek po hřebících nebo oděrkách nemusíte hned sahat po sádře. Zkuste namísto toho chvilku po nedokonalostech přejíždět tuhým mýdlem. To ulpí v mezerách a volný prostor vyplní. Někdy se tento trik doporučuje vyzkoušet i na rýhy a škrábance vzniklé na okenních rámech. Důležité je vždy pouze trefit správný odstín barvy.

Ochrání nábytek před zuby domácích mazlíčků

Bojujete se svým čtyřnohým miláčkem o každý kousek nábytku, který se rozhodl „vylepšit“ otisky svých zubů? Potřete nohy stolů, židlí, skříněk, pohovky, postelí nebo komod trochou mýdla, ideálně se 100% přírodním složením. Jakmile se zvíře do takového povrchu zakousne, chuť mýdla by jej měla odradit od dalšího pokusu.

Pes okusuje nohu od židle Pensioner / Shutterstock.com

Usnadní šití

A to hned několika způsoby. V první řadě se s ním dají na látku kreslit linie a švy, takže poslouží jako náhrada za krejčovskou křídu. Zároveň může sloužit jako jehelníček (navíc vám hezky provoní šicí výbavu). Jehly vytažené z mýdla jsou budou rovněž více kluzké a snadněji budou pronikat i pevnými nebo klouzavými látkami.

Zrychlí montování nábytku

Než se do sestavování pustíte, promažte šrouby mýdlem (případně je do něj zapíchnete podobně jako u jehel výše) – snadněji se budou zavrtávat. Obdobně tento trik využijete při zatloukání hřebíků nebo dřevěných kolíků.

Zabrání zamlžování zrcadel a brýlí

Pár tahy potřete povrch zrcadla tuhým mýdlem a poté rozleštěte dočista hadříkem z mikrovlákna nebo speciální utěrkou na leštění skel. Tím zabráníte ulpívání horké páry a zamlžování. Podobě to zkuste i s brýlemi nebo zrcátky u auta.

Odstraní špínu za nehty

Ať už za nimi máte hlínu z práce na zahradě, nečistoty z dílny nebo třeba zbytky těsta a surovin z vaření a pečení, zabořte nehty do kostky mýdla. Největší nános nečistot v něm zůstane a pak je snadněji dočistíte pomocí mýdla a kartáčku.

Zdroj: kupi.cz