Jak zatočit s jarní únavou? Nezapomínejte na spánek a dostatek pohybu

Žena s hlavou na kuchyňské lince lije kávu vedle hrnku Lena Ivanova / Shutterstock.com

Dny se prodlužují, teploty stoupají a probouzející se příroda a sluneční paprsky přímo lákají ven. Jaro je konečně tady a většina z nás se nemůže dočkat, až začne trávit čas na čerstvém vzduchu. Jsou ale i tací, kteří v tomto období neoplývají dobrou náladou, ale naopak je přepadá únava a letargie. Možná právě bojují s pověstnou jarní únavou, která čas od času přepadne každého z nás a doprovází ji nespavost, bolest hlavy a špatná nálada. Poradíme vám, jak ji překonat.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Jak se jarní únava projevuje?

Přestože se nedá lékařsky diagnostikovat, jarní únava je problém, s nímž se na jaře potýká velké množství lidí. Většinou se objevuje od poloviny března do poloviny května, a to po několika vrtkavých teplých dnech. Náchylné jsou především osoby s nízkým krevním tlakem, jedinci ve špatné fyzické kondici a starší lidé.

Projevuje se hlavně slabostí a vyčerpáním organismu, výkyvy nálad, podrážděností, nespavostí a s ní spojenou únavou, bolestí hlavy a kloubů, narušením soustředění a zvýšenou citlivostí na změny počasí, které jsou na jaře více než běžné.

Organismus je na jaře v šoku

Zima je obecně obdobím, které svádí k větší pasivitě a lenošení. Méně světla a nízké teploty způsobují značný útlum a tělo tak říkajíc hibernuje. Na jaře proto přichází šok – světla a tepla je více, příroda kolem se pomalu probouzí a láká nás ven. To může mít na organismus paradoxně negativní vliv.

Adaptace na nové podmínky chvilku trvá a než se tělo se změnou vyrovná, úroveň energie je téměř na nule a jarní únava udeří v plné síle. Zvýšenou zátěž pociťuje především oběhový systém, který musí na změny teplot reagovat. Při oteplení se cévy rozšiřují, což způsobuje pokles krevního tlaku, což může být původcem nevolnosti.

Žena kouká smutně z postele na budík Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

Změna času může rozhodit režim

Stabilitě organismu nijak nepomáhá ani větší množství světla, které vede k výrazným hormonálním změnám. Ve větší míře se uvolňuje serotonin známý jako hormon štěstí, zatímco koncentrace melatoninu, který je zodpovědný za kvalitu spánku, se snižuje. Tělo tak potřebuje nějaký čas na to, aby dokázalo obnovit rovnováhu.

Svůj podíl na jarní únavě si nese i změna času, která nastává každý rok poslední neděli v březnu ve dvě hodiny ráno SEČ na 3.00 SELČ. K návratu na zimní čas dochází poslední neděli v říjnu zase ve tři hodiny ráno SELČ na 2.00 SEČ. Tato „ztráta“ jedné hodiny citlivějším jedincům snadno rozhodí zajetý režim.

Dopřejte si dostatek vitamínů

S prevencí jarní únavy mohou pomoci vitamíny, zvlášť na přelomu zimy, kdy je organismus oslabený. Nejdůležitějším z nich je vitamín C, který vás doslova nakopne novým přívalem energie, pomůže snížit únavu, a navíc dlouhodobě pomáhá podpořit imunitní systém.

Protože si organismus nedokáže vitamín C ukládat do zásoby, je třeba jej doplňovat pravidelně, ať už prostřednictvím stravy a pravidelného přísunu ovoce a zeleniny, nebo pomocí potravinových doplňků. Stejně důležité jsou i vitamíny skupiny B, které podporují tvorbu serotoninu a regulují energetický metabolismus. Vitamin D zase podporuje látkovou přeměnu vápníku a fosforu a velkou měrou se podílí na zdraví kostí a zubů.

Žena sedí za stolem plný zdravých potravin lenetstan / Shutterstock.com

Bez minerálů to nepůjde

Jestliže tělo potřebuje vitamíny, potřebuje též minerály a stopové prvky, i ty totiž hrají důležitou roli při přeměně potravy v potřebnou energii. Každá buňka v našem těle potřebuje hořčík, ten se totiž podílí na enzymatických reakcích produkujících energii.

Bez zinku se neobejdou hormony inzulín, růstový hormon, ale i testosteron. Selen a měď chrání organismus před volnými radikály, mangan zase hraje velkou roli při látkové přeměně uhlovodíků a tuků.

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem jsou skvělou variantou pro rychlou a zdravou večeři pro celou rodinu i jako oběd do krabičky.

Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem
Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Únavu může zahnat pohyb

Ačkoli to zní jako paradox, únavu může pomoci zahnat právě pohyb. Cvičení nebo běh na čerstvém vzduchu mohou mít na tělo doslova zázračné účinky. Pokud se necítíte zrovna na atletické výkony, můžete začít alespoň krátkou procházkou nebo cestou z práce vystoupit o pár zastávek dřív a domů to dojít pěšky.

Stejně tak vám prospěje pobyt na čerstvém vzduchu. Vyrazte ven, soustřeďte se na hluboké dýchání a nasávejte energii ze slunce a z přírody, která se na jaře už začíná probouzet. Z procházky si můžete udělat i hezký rituál, který vás nakopne pokaždé, když budete potřebovat.

Dva běžci na mostě drží lahve v ruce gpointstudio / Shutterstock.com

Zařaďte dostatek ovoce a zeleniny

Po dlouhé zimě, kdy bylo v supermarketech čerstvých potravin spíše pomálu, je jaro pro tělo úplnou katarzí. Na pultech obchodů se začínají objevovat čerstvé sezónní potraviny a ovoce a zelenina, které hrají všemi barvami.

Namísto polotovarů a tučných jídel, která vás jen zpomalují a způsobují pocit těžkosti, zařaďte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, luštěnin, mléčných výrobků, bylinek a naklíčených semen. Konzumace lehké stravy pomáhá nastartovat organismus, usnadňuje trávení a metabolické procesy. Nezapomínejte ani na pitný režim, denně byste měli vypít 2,5 až 3 litry čisté pramenité vody.

Kvalitní spánek je základ

Tělu také dopřejte dostatečný a kvalitní spánek za dodržení několika pravidel spánkové hygieny. Podle těch by dobrý spánek měl trvat alespoň 7 nebo 8 hodin, spát bychom měli v čisté a dobře větrané místnosti a do postele chodit každý večer ve stejný čas. Na noc nejezte žádná těžká jídla a těsně před usnutím se snažte vyhnout modrému světlu z vašeho telefonu či tabletu.

Pokud pravidelný spánek nestačí, dopřejte si čas od času relax ve formě dlouhé koupele, masáže nebo sauny. Bylinková koupel ve vaně plné pěny s relaxační hudbou dokáže zázraky, prohřeje tělo, uvolní stres a nabudí smysly. Pobyt v sauně pak urychluje metabolismus a z těla pomáhá odplavovat nežádoucí látky.

Zdroj: ČPZP, Very well health, Healthline