Než sáhnete po Ibalginu: Co byste měli vědět o rizicích časté konzumace. Naučte se rozpoznat varovné signály

Žena s prášky v ruce Doucefleur / Shutterstock.com

Volně prodejné léky se staly pro řadu lidí způsobem, jak řešit své zdravotní stavy. I když jsou k dostání bez předpisu, neznamená to, že jsou vždy bezpečné a lze je pravidelně konzumovat bez zdravotních důsledků. Ukázalo se, že stále více lidí nadbytečně konzumuje Ibalgin, Brufen a další řadu léků, které mají jedno společné, léčivou látku ibuprofen. Zatímco se mnozí naučili tyto léky polykat jako lentilky, často si neuvědomují, jaké nebezpečí může neuvážená konzumace představuje.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Co je to ibuprofen a jak funguje?

Ibuprofen je léčivo ze skupiny nesteroidních protizánětlivých léků, které se používá k úlevě od bolesti, zánětu a horečky. Je to jeden z nejběžněji užívaných léků na bolest a zánět po celém světě.

Funguje tak, že blokuje enzym nazývaný cyklooxygenáza (COX), který je zapojen do tvorby zánětu, bolesti a horečky. Tím snižuje množství prostaglandinů, látek v těle, které jsou spojeny s těmito příznaky. Je dostupný jak ve formě tablet a kapslí, tak i ve formě sirupů a krémů pro lokální aplikaci na kůži.

Lékaři často doporučují ibuprofen k úlevě od bolesti spojené s různými stavy, včetně bolesti hlavy, migrény, zubní bolesti, menstruační bolesti, bolesti svalů a kloubů, artritidy a zánětů. Je také běžně užíván k snížení horečky při nachlazení nebo chřipce.

Chemická struktura ibuprofenu Danijela Maksimovic / Shutterstock.com

Smutná součást moderního životního stylu

Mnoho lidí sáhne po ibuprofenu při každé bolesti hlavy, při bolesti zad nebo jiné části těla. V mnoha případech může být řešením změna návyků a životního stylu, nikoliv závislost na lécích. Ibuprofen by se neměl stát každodenní součástí vašeho životního stylu. Podle studie je 29 % předávkování spojeno s léčbou bolesti. Při dlouhodobých bolestech je vhodné vyhledat lékaře, který stanoví způsob medikace pro úlevu od bolesti.

I když může ibuprofen poskytnout dočasnou úlevu, jeho každodenní konzumace není řešením, stejně tak by se neměl zneužívat pro běžné neakutní stavy. Další studie ukazuje, že dlouhodobé užívání je spojeno s gastrointestinální problémy, problémy s ledvinami a s játry. Užívání vysokých dávek způsobuje mnohem vážnější problémy, ke kterým se dostaneme níže.

Kolik ibuprofenu už je příliš?

Dávkování ibuprofenu závisí na věku, hmotnosti a zdravotním stavu jednotlivce, stejně jako na závažnosti příznaků, které se snaží léčit. Pokud máte po ruce balení léků s ibuprofenem, snadno se může stát, že maximální denní dávku překročíte hned několikrát.

  • Dospělí: Obvyklá dávka pro dospělé je 200–400 mg ibuprofenu každých 4–6 hodin podle potřeby. Maximální denní dávka je obvykle 1 200 mg, ale tuto dávku by měl určit lékař na základě individuálních potřeb a zdravotního stavu.
  • Děti: Dávkování pro děti závisí na jejich věku a hmotnosti. Maximální doporučená dávka je 5–10 mg/kg každých 6–8 hodin podle potřeby. Děti mladší 6 měsíců by neměly užívat ibuprofen bez konzultace s lékařem.
Užívání léku s ibuprofenem fizkes / Shutterstock.com

Jak poznat předávkování?

Ne u každého se hned objeví příznaky předávkování ibuprofenem. Někteří lidé nebudou mít vůbec žádné viditelné příznaky.

  • Mírné příznaky zahrnují: Tinnitus (zvonění v uších), pálení žáhy, nevolnost, zvracení, bolest břicha, průjem, závrať, rozmazané vidění, vyrážku a pocení.
  • Závažné příznaky zahrnují: Obtížné nebo pomalé dýchání, křeče, hypotenzi (nízký krevní tlak), záchvaty, malou až žádnou tvorbu moči, těžkou bolest hlavy či kóma.
  • Dlouhodobé komplikace předávkování: Pravidelné předávkování ibuprofenem může zvýšit riziko mrtvice nebo srdečního infarktu. Dále může způsobit vážné problémy v gastrointestinálním traktu, jako jsou zánět, krvácející vředy, perforace žaludku nebo střeva, která může být smrtelná, selhání jater nebo ledvin.

Kdo by se měl ibuprofenu zcela vyhýbat?

Existuje několik skupin lidí, které by měly být opatrné při užívání ibuprofenu nebo by měly vyhledat lékařskou radu před jeho užitím. Mezi ně patří:

  • Lidé s žaludečními vředy nebo žaludečními potížemi: Ibuprofen může zvyšovat riziko žaludečního krvácení a podráždění žaludeční sliznice, zejména u lidí s již existujícími žaludečními vředy nebo jinými trávicími problémy.
  • Osoby trpící onemocněním ledvin: Ibuprofen může způsobit poškození ledvin nebo zhoršit stávající problémy s ledvinami, zejména při dlouhodobém užívání nebo při užívání ve vysokých dávkách.
  • Lidé s astmatem: Ibuprofen může vyvolat záchvaty astmatu u některých lidí, zejména u těch, kteří mají astma spojené s intolerancí kyseliny acetylsalicylové (aspirinová triáda).
  • Osoby s onemocněním srdce nebo vysokým krevním tlakem: Ibuprofen může zvyšovat riziko srdečních příhod a zvýšeného krevního tlaku, zejména u lidí s existujícími srdečními problémy nebo vysokým krevním tlakem.
  • Těhotné ženy: I když ibuprofen se obvykle považuje za bezpečný pro těhotné ženy v prvním a druhém trimestru, je nejlepší se vyhnout jeho užívání v třetím trimestru, protože může mít negativní vliv na plod a může zvýšit riziko komplikací při porodu.
Muž se drží za hlavu Photoroyalty / Shutterstock.com

I když jsou léky s ibuprofenem volně přístupné každému, před jejich užíváním je vhodné se poradit se svým lékařem nebo lékárníkem, zejména pokud máte některý z výše uvedených zdravotních problémů nebo pokud užíváte jiné léky, které by mohly s ibuprofenem interagovat.

V mnoha případech existuje nespočet jiných léků s jinými účinnými látkami, které mohou být pro řešení vašich problémů vhodnější, zejména tehdy, pokud vás trápí dlouhodobě.

Zdroje: Healthline, Medical News Today, NHS, National Center for Biotechnology Information, Springer Link, Nurofen