Potraviny, které byste měli jíst, když trpíte vysokým krevním tlakem

Lékař měří pacientce tlak Chompoo Suriyo / Shutterstock.com

Vysoký krevní tlak trápí čím dál víc lidí. Dávno už přitom nejde jen o problém starší generace, čím dál častěji postihuje i lidi ve středním nebo mladším věku. Jedná se o rizikový faktor, který může zapříčinit řadu srdečních potíží. Do jisté míry se mu však můžete bránit zdravým životním stylem a vhodným stravováním. Co vám proti němu pomůže?

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Co dělat, když máte vysoký krevní tlak?

Vysokým krevním tlakem můžete trpět celá léta, aniž by se jakkoli projevil. O to je tento problém nebezpečnější – připomíná tiše tikající bombu, která může kdykoli bez varování vybuchnout.

Proto bychom neměli zanedbávat pravidelné preventivní kontroly u lékaře, pomohou totiž riziko včas odhalit. Vysoký krevní tlak se léčí pomocí předepsaných léků, na místě je ale také změna životosprávy.

Zdravý jídelníček je samozřejmě základ. Lidé s vysokým krevním tlakem by do něj měli zařadit hlavně potraviny obsahující draslík a hořčík, případně vlákninu. Naopak je potřeba omezit tučná jídla, sůl, alkohol nebo kávu. Nezapomeňte ani na dostatek pohybu a pokud možno omezte stresující faktory.

Ruce umývající salát Ground Picture / Shutterstock.com

Potraviny, které snižují vysoký krevní tlak

Česnek a cibule

Česnek se používá jako preventivní lék proti mnohým nemocem po staletí, o jeho pozitivních účincích při léčbě vysokého krevního tlaku prý věděli už staří Řekové. Je bohatý právě na draslík a vlákninu, ale i na fosfor, mangan, železo a další tělu prospěšné látky.

Podobně blahodárné účinky má i cibule. Je vhodná i pro pacienty s výraznou nadváhou, protože pomáhá snižovat obsah tuku v krvi. Bojuje také proti krevním sraženinám a je prevencí proti srdečnímu infarktu.

Česneková pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka s pořádnou dávkou česneku a čerstvé pažitky přijde vhod při přípravě jednohubek pro návštěvu nebo jako silvestrovské pohoštění. A můžete si ji s klidem namazat i na čerstvé pečivo. Připravenou ji budete mít do pár minut a stačit vám bude pouze pár surovin, co bývají běžně doma.

Česneková pomazánka

Listová zelenina

Vysoký obsah draslíku najdeme také v listové zelenině, především v římském salátu, kapustě, špenátu, švýcarském mangoldu nebo v rukole. Možná se nejedná o vaše nejoblíbenější potraviny, přesto byste o jejich zařazení do jídelníčku měli zapřemýšlet, dají se z nich připravit i velmi chutné pokrmy. Konzumací listové zeleniny předcházíte nejen srdečním chorobám, ale i obezitě.

Celerová šťáva, v pozadí nakrájený celer New Africa / Shutterstock.com

Celer

Celer kromě draslíku a hořčíku obsahuje také vápník, fosfor, železo a zinek. Pomáhá uvolnit krevní cévy, a právě tím snižovat krevní tlak. Mimoto je výborným pomocníkem při trávicích obtížích, posiluje nervovou soustavu a má antibakteriální účinky.

Rajčata

Velmi oblíbená rajčata obsahují vedle draslíku také rostlinný pigment lykopen, který jim dává jejich charakteristickou červenou barvu. I díky němu jsou vhodná pro konzumaci při zvýšeném krevním tlaku a mohou být i prevencí srdečních onemocnění a rakoviny.

Citrusy a další vybrané druhy ovoce

Citrusové plody jsou plné vitamínů a jejich konzumací tak rozhodně nešlápnete vedle. Obsahují také potřebný draslík a hořčík. Mají pozitivní vliv i na hladinu cholesterolu, čistí střeva a celkově posilují imunitu.

Kromě citrusů pomáhají snížit krevní tlak také granátová jablka, banány nebo bobulovité ovoce (borůvky, maliny, jahody). Jistě si na nich i pochutnáte, jen pozor na přemíru cukru – obzvlášť pokud si budete připravovat smoothie nebo jinou pochoutku. Raději je doslaďte medem – i ten je mimochodem považován za potravinu, která pozitivně ovlivňuje krevní tlak.

Talíř s pečeným filetem z lososa a salátem margouillat photo / Shutterstock.com

Vybrané druhy ryb

Pokud jste milovníci ryb, sáhněte především po těch s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Patří sem třeba oblíbený losos, makrela, tuňák nebo pstruh. Tyto ryby jsou také zdrojem vitamínu D, který slouží k celkovému zlepšení imunity, činnosti srdce, střev i mozku.

Ořechy a semínka

Mlsáte-li rádi nejrůznější oříšky nebo semínka, jste na dobré cestě. Tyto potraviny totiž rovněž obsahují draslík i hořčík a celou řadu dalších prospěšných látek. Z ořechů se nejvíce vyplatí volba pistácií, protože mají údajně nejsilnější účinek. Ze semínek zkuste ta dýňová, chia nebo třeba lněná. Najdete v nich množství vlákniny a dalších potřebných živin.

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy je velmi zdravá a zároveň chutná. Příprava je jednoduchá a zabere vám pouze pár minut. Quinoa je navíc přirozeně bezlepková, mohou si ji tedy vychutnat i lidé s intolerancí lepku.

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Čokoláda

Na závěr potěšíme i milovníky čokolády. Ta je totiž navzdory své pověsti velmi zdravá. Sáhnout ovšem musíte po kvalitní tabulce s vysokým obsahem kakaa a menším množstvím cukru. Hořká čokoláda obsahuje spoustu antioxidantů, vlákniny i živin. Nejenže snižuje krevní tlak, ale podporuje i dobrou náladu.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, webmd.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov