Rajčata na zahradě letos rostla jako o život a vy už nevíte, co s těmi posledními? Nenechte je zbytečně přijít nazmar a proměňte je v zásobu rajčatové polévky na zimu. Je rychlá, zdravá a plná chuti. Až ji v lednu vytáhnete z poličky a během pár minut ohřejete, oceníte tuhle malou domácí investici stokrát. Navíc je lehká a dietní, takže nezatíží žaludek a ušetří kalorie.
Rajčatová polévka k zavaření je takové malé kouzlo, které vám prodlouží léto až do zimních měsíců. Chuť rajčat se krásně spojí s kořenovou zeleninou a bylinkami a díky sterilizaci můžete mít v zásobě hotové jídlo, které se hodí, když není čas nebo energie něco složitě vařit. Já mám nejraději pocit, že sáhnu do spíže, otevřu sklenici a během pěti minut mám na stole horkou polévku. V zimě je to doslova objetí v misce. A přiznejme si, není nic lepšího než vědět, že jste si to nachystali sami a máte pod kontrolou všechny suroviny.
Možná vás překvapí, že rajčata mají za sebou bohatou historii. Do Evropy se dostala ze Střední Ameriky v 16. století a dlouho se považovala za okrasnou rostlinu, dokonce jedovatou. Dnes už bychom si bez nich neuměli představit kuchyni. Jsou nabitá vitamínem C, draslíkem a silným antioxidantem lykopenem, který dává rajčatům sytě červenou barvu. Zajímavé je, že tepelnou úpravou se dostupnost lykopenu ještě zvyšuje – proto je rajčatová polévka nejen chutná, ale i zdravá.
Rajčatová polévka k zavaření
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: cca 45 minut
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 50 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev, řapíkatý celer)
- 2 bobkové listy
- 250 g loupaných krájených rajčat
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička krupicového cukru
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý pepř
Zázvorovo-česneková polévka
Nechte se inspirovat asijskou kuchyní a připravte si tuto jednoduchou zázvorovo-česnekovou polévku, která vás krásně zahřeje a zároveň také posílí vaši imunitu. Ideální volba pro chladnější večery, kdy je zapotřebí zahřát unavené tělo i duši.
Zázvorovo-česneková polévka
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli nakrájenou na drobno. Restujte ji, dokud mírně nezesklovatí.
- Přidejte nasekaný česnek a kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky. Restujte ještě asi 3 minuty, aby se chuť zeleniny rozvoněla.
- Do směsi vložte bobkový list, přidejte rajčata a zalijte zeleninovým vývarem. Ochuťte solí, pepřem a přisypte cukr. Dobře promíchejte.
- Nechte probublávat na mírném ohni asi 10 minut, aby se suroviny spojily.
- Poté vyjměte bobkové listy a polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
- Horkou polévku nalijte do čistých zavařovacích sklenic, pevně uzavřete víčky a sterilujte 20 minut při 85 °C.
- Nechte sklenice vychladnout a uložte je do spíže nebo sklepa, kde vám vydrží několik měsíců.
Tipy na vylepšení
- Pokud chcete polévku chuťově ještě obohatit, přidejte při vaření pár lístků bazalky nebo trochu tymiánu, krásně ji provoní.
- Osobně si někdy do části polévky vmíchám kousek chilli papričky a pak mám po ruce pikantní verzi, která v zimě zahřeje o něco víc.
- Když chcete polévku použít jako základ na rychlou omáčku na těstoviny, stačí ji zredukovat na pánvi a máte hotový rajčatový základ během minuty.
- Jen doporučuji víčka pořádně sterilizovat – převařit je předem ve vodě a sklenice umýt vařící vodou. Díky tomu budou zásoby spolehlivě držet.
Nutriční hodnoty (1 porce)
- 78 kcal
- 1 g bílkovin
- 7 g sacharidů
- 5 g tuků
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz