Zavařte si rajčatovou polévku na zimu: Voňavá zásoba, co zahřeje i pomůže s hubnutím

Rajčatová polévka v zavařovacích sklenicích, čerstvá rajčata a bazalka Angelika Heine / Shutterstock.com

Rajčata na zahradě letos rostla jako o život a vy už nevíte, co s těmi posledními? Nenechte je zbytečně přijít nazmar a proměňte je v zásobu rajčatové polévky na zimu. Je rychlá, zdravá a plná chuti. Až ji v lednu vytáhnete z poličky a během pár minut ohřejete, oceníte tuhle malou domácí investici stokrát. Navíc je lehká a dietní, takže nezatíží žaludek a ušetří kalorie.

Přečtěte si také

Nádherná zahrada i balkon až do zimy. Zasaďte pestrobarevný vřes, který vydrží i tuhé mrazy

Rajčatová polévka k zavaření je takové malé kouzlo, které vám prodlouží léto až do zimních měsíců. Chuť rajčat se krásně spojí s kořenovou zeleninou a bylinkami a díky sterilizaci můžete mít v zásobě hotové jídlo, které se hodí, když není čas nebo energie něco složitě vařit. Já mám nejraději pocit, že sáhnu do spíže, otevřu sklenici a během pěti minut mám na stole horkou polévku. V zimě je to doslova objetí v misce. A přiznejme si, není nic lepšího než vědět, že jste si to nachystali sami a máte pod kontrolou všechny suroviny.

Možná vás překvapí, že rajčata mají za sebou bohatou historii. Do Evropy se dostala ze Střední Ameriky v 16. století a dlouho se považovala za okrasnou rostlinu, dokonce jedovatou. Dnes už bychom si bez nich neuměli představit kuchyni. Jsou nabitá vitamínem C, draslíkem a silným antioxidantem lykopenem, který dává rajčatům sytě červenou barvu. Zajímavé je, že tepelnou úpravou se dostupnost lykopenu ještě zvyšuje – proto je rajčatová polévka nejen chutná, ale i zdravá.

Rajčatová polévka k zavaření

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: cca 45 minut

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 50 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev, řapíkatý celer)
  • 2 bobkové listy
  • 250 g loupaných krájených rajčat
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička krupicového cukru
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
Zázvorovo-česneková polévka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zázvorovo-česneková polévka

Nechte se inspirovat asijskou kuchyní a připravte si tuto jednoduchou zázvorovo-česnekovou polévku, která vás krásně zahřeje a zároveň také posílí vaši imunitu. Ideální volba pro chladnější večery, kdy je zapotřebí zahřát unavené tělo i duši.

Zázvorovo-česneková polévka

Postup přípravy

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli nakrájenou na drobno. Restujte ji, dokud mírně nezesklovatí.
  2. Přidejte nasekaný česnek a kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky. Restujte ještě asi 3 minuty, aby se chuť zeleniny rozvoněla.
  3. Do směsi vložte bobkový list, přidejte rajčata a zalijte zeleninovým vývarem. Ochuťte solí, pepřem a přisypte cukr. Dobře promíchejte.
  4. Nechte probublávat na mírném ohni asi 10 minut, aby se suroviny spojily.
  5. Poté vyjměte bobkové listy a polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
  6. Horkou polévku nalijte do čistých zavařovacích sklenic, pevně uzavřete víčky a sterilujte 20 minut při 85 °C.
  7. Nechte sklenice vychladnout a uložte je do spíže nebo sklepa, kde vám vydrží několik měsíců.

Tipy na vylepšení

  • Pokud chcete polévku chuťově ještě obohatit, přidejte při vaření pár lístků bazalky nebo trochu tymiánu, krásně ji provoní.
  • Osobně si někdy do části polévky vmíchám kousek chilli papričky a pak mám po ruce pikantní verzi, která v zimě zahřeje o něco víc.
  • Když chcete polévku použít jako základ na rychlou omáčku na těstoviny, stačí ji zredukovat na pánvi a máte hotový rajčatový základ během minuty.
  • Jen doporučuji víčka pořádně sterilizovat – převařit je předem ve vodě a sklenice umýt vařící vodou. Díky tomu budou zásoby spolehlivě držet.

Nutriční hodnoty (1 porce)

  • 78 kcal
  • 1 g bílkovin
  • 7 g sacharidů
  • 5 g tuků

Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz