Domácí wellness: Zimní koupel by měla trvat maximálně 20 minut. Tipy na dokonalý relax ve vaně

Žena se koupe ve vaně s pěnou a čte si knihu Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Zimní večery jsou ideální pro relaxační koupele, které prohřejí tělo a zlepší náladu. Nezáleží na tom, jestli potřebujete spíš osvěžit unavenou mysl nebo vyřešit problém s nespavostí. Odpočinek ve vaně vám prospěje v každém případě. Stačí jen zvolit vhodné přípravky nebo bylinky a dodržet několik zásad, díky nimž si domácí spa užijete na maximum v každé koupelně.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Koupelový rituál

Horká koupel vám nejvíc prospěje, pokud si ji dopřejete ve večerních hodinách. Předem se ještě krátce osprchujte, aby byla pokožka čistá a prokrvená – až potom si vanu napusťte.

Voda by měla mít maximálně 37 stupňů, o něco nižší teplota však ničemu nevadí, jelikož osvěžuje, ionizuje pleť a zpevňuje svalstvo. Extra horkým koupelím se ale raději vyhněte, mohly by poškodit lymfatický systém. Nakonec můžete do vany přidat pěnu, sůl, olej nebo i více přísad najednou.

Pak už je koupel připravená pro váš dvacetiminutový rituál – delší dobu byste v ní strávit neměli, aby nedošlo k oslabení imunity a přílišnému vysušování pleti.

Dopřejte si domácí lázně ještě dnes

Koupelové pěny a bomby

Efektní šumivé bomby vás budou bavit. Většinou se hází přímo do vody, jiné se mačkají pod tekoucí vodou, obojí má ale zaručené antistresové účinky.

  • Tip: Specialistou na koupelové bomby je třeba značka Lush, velký výběr ovšem mají i v dm drogerii. Kromě klasických kulatých tvarů seženete i bomby ve tvaru sladkostí či ovoce nebo sezónní limitované edice. Před nákupem se ujistěte, že se vám bude líbit vůně, většina bomb je totiž parfémovaných.

Správně vybraná pěna do koupele alespoň na chvíli změní vaši vanu v luxusní lázeň, navíc uvolňuje mysl a pečuje o pokožku. Složení vybírejte podle typu vaší pleti i požadovaných účinků. Například levandule nebo mandarinka zklidňují, tlumí bolesti hlavy a zlepšují kvalitu spánku. Rozmarýn příjemně osvěží stejně jako například citron, který však nemusí vyhovovat citlivé pleti.

Žena se koupe ve vaně plné okvětních lístků Alena Ozerova / Shutterstock.com

Oleje a soli do koupele

Pokud preferujete šetrnou přírodní péči, sáhněte po esenciálních olejích a bylinkových solích. Stačí 10 kapek oleje a koupel bude i formou aromaterapie. Příjemně uvolňující je olej z bergamotu nebo levandule, heřmánek nebo růže zase působí antibakteriálně. Většinu z nich najdete například u značky Kneipp.

Mořská sůl navozuje bezstarostnou letní atmosféru, dezinfikuje a stahuje póry. Může ale také vysušovat, proto po koupeli nezapomeňte na důkladné promazání pokožky – případně lze olej přidat rovnou do koupele. Skvěle vám poslouží kokosový olej, který máte nejspíš i doma ve spíži, nebo vzácný arganový olej.

Bylinky a další suroviny z vaší kuchyně

Vyzkoušejte například koupel s mlékem, kterou si ráda dopřávala už egyptská vládkyně Kleopatra. Má totiž prokazatelné hydratační účinky. Jak na to? Do teplé vody přilijte nejméně půl litru plnotučného mléka nebo podmáslí. Ještě jemnější a vyhlazenější pokožky pak docílíte díky rozpuštění medu v mléce – na 1 litr mléka budete potřebovat 1 decilitr medu.

Stejně tak můžete koupel obohatit třeba zeleným čajem, který pokožku očišťuje a dodává jí pružnost a hydrataci. Stačí do vany přidat 4–5 sáčků a nechat je vylouhovat. Využít lze i sáčky použité.