Buď ji milujete, nebo nenávidíte: Snadný recept na lahodnou koprovou omáčku

Koprová omáčka se 4 knedlíky a 2 plátky hovězího masa, servírovaná na bílém talíři Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Koprovou omáčku buď milujete, nebo nenávidíte. K jaké skupině patříte vy? Koprovka je ryze česká omáčka, kterou jinde na světě nevaří. A potřebujete k ní jen 3 suroviny – kopr, smetanu a hovězí vývar. Samozřejmě ideální je čerstvý kopr, případně můžete použít i ten nakládaný. Tak pojďme vařit. A na vás je rozhodnout se, jestli raději koprovku s hovězím, nebo s vejcem.

Přečtěte si také

Kdo vlastní obchodní řetězce s potravinami? Přehled největších hráčů na trhu

Kopr se k nám dostal z Orientu

Historie kopru sahá až do starověku. Je považovaný za jednu z nejstarších léčivých rostlin. Původní název kopru byl „dilla“, což v překladu znamená uklidnění, zklidnění. Lidé ve starověku totiž věřili, že kopr má uklidňující účinky. V průběhu staletí se léčivé vlastnosti kopru využívali na nejrůznější neduhy – starověcí Egypťané jím zaháněli bolesti hlavy a žaludeční nevolnosti, Řekové zase škytavku.

Nejvíc nápadité byly ovšem středověké ženy, které používaly kopr jako afrodiziakum – přidávaly ho mužům do vína, aby v nich probudily vášeň. Do Evropy se kopr dostal na začátku 9. století a nejdříve ho pěstovali mniši v klášterních zahradách. A odtud se následně rozšířil i na obyčejné zahrádky.

Křenová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Křenová omáčka

Tahle vynikající, rychlá, křenová omáčka se hodí k uzené krkovici, jazyku nebo pečeni. Čerstvý křen navíc obsahuje spoustu vitamínu C a podporuje trávení.

Křenová omáčka
Znojemská omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.

Znojemská omáčka

Je koprovka ryze česká omáčka?

Ano! I když v ní můžeme vypozorovat i trochu francouzského vlivuomáčky, jejichž základem byl vývar, se totiž nejdříve vařily ve Francii. Ale vše ostatní na koprovce je naše!

První recept na koprovou omáčku pochází ze 30. let 19. století. Příprava byla dost podobná jako dnes. Bez hovězího vývaru to nešlo a jediný rozdíl spočíval v použití smetany. Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1868 používala kyselou smetanu, stejně tak i Františka Hansgirgová ve své Nové české kuchařce z roku 1879. A jaká smetana je tedy do koprovky nejlepší? Jednoznačně doporučujeme smetanu ke šlehání.

Kopr v misce a v pozadí snítky kopru Jurga Jot / Shutterstock.com

Koprová omáčka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • 200 ml 31% smetany ke šlehání
  • 1 hrst kopru
  • sůl a pepř
  • jablečný ocet
  • cukr

Postup:

  1. Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit. Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku, pečlivě promícháme a asi dvě minuty mícháme (zasmažíme tak světlou jíšku).
  2. Vařečku vyměníme za drátěnou metlu. K jíšce přilejeme asi deci vývaru a metlou rychle promícháme, aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijeme opět deci vývaru a postup opakujeme, dokud nedolijeme všechen vývar. Tímhle postupem zajistíme, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky.
  3. Omáčku osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme 30 minut provařit. Do provařeného základu nalijeme smetanu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty.
  4. Pak hrnec stáhneme z plotny. Přidáme hrst jemně nasekaného kopru a rozmícháme ho. Po přidání kopru už omáčku nevaříme. Dochutíme ji octem a cukrem. Dáme 2 menší lžíce octa a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promícháme a ochutnáváme, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Na závěr přidáme slabý plátek másla, který omáčku zjemní.
  5. Pokud nechcete kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák – kopr jen lehce nalámeme, dáme do širšího hrnku, zalijeme ho asi deci hotové omáčky a pomocí tyčového mixéru tuhle směs rozmixujeme, ale ne do hladka, stačí aby ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijeme zpět do hrnce a zamícháme.
  6. Podáváme s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

Zdroj: Kupi, pořad ČT Boží dar – příběhy českých potravin, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové