Pijte horkou vodu, radí odborníci. 5 důvodů, proč je pro naše zdraví lepší než studená

Horká voda ve skleněné konvici a sklenici Yanawut.S / Shutterstock.com

O benefitech pití teplé vody s citronem jste již asi slyšeli. Víte ale, že podle odborníků dosáhnete stejně tak dobrých výsledků jen s čistou horkou vodou? Opravdu prý stačí otočit kohoutkem na druhou stranu, než jsme zvyklí, a po pár dnech se s naším tělem začnou dít malé zázraky. Třeba těchto pět, které najdete v našem článku. Jaký vliv má mít pití teplé vody na náš organismus? A jak často si ji během dne nebo týdne dopřávat?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Proč je horká voda lepší volbou než studená?

Již po staletí lidé v nejrůznějších kulturách světa ví, že popíjení teplé vody nám prospívá víc než pití studené. A to dokonce i v létě během parných dnů.

Horká tekutina je totiž všeobecně lepší nejen pro prohřátí organismu, ale také pro jeho detox a hydrataci. Díky tomu, že tělo nemusí vynakládat energii na zahřátí a je podpořeno jeho prokrvení (včetně orgánů), zbývá mu více „sil“ na metabolické procesy, na trávení a vylučování i správně fungující cirkulaci krve, vysvětlují přínosy zdravotní a nutriční odborníci na serveru Healthline.com. Konkrétně nám potom může pomáhat třeba následujícími pěti způsoby.

Muž nalévá ženě nápoj z konvice do hrnku Bojan Milinkov / Shutterstock.com

1. Pomáhá s trávením i hubnutím

Teplá voda usnadňuje a urychluje rozklad živin v trávicím ústrojí, současně uvolňuje svaly trávicího traktu a zvyšuje průtok krve. Má velký vliv i na snadnější zpracování zkonzumovaných tuků, které se v ní snáze „rozpouští“ (ve studené se naopak sráží a komplikují trávení). To vše pak napomáhá také vylučování a zrychlení metabolismu, které mimo jiné vede k lepším výsledkům při hubnutí.

2. Má diuretické účinky

Pro detoxikaci organismu má velký význam i díky svým močopudným schopnostem, které jsou vyšší než u vody studené. Může tak být ideálním způsobem, jak se při hubnutí zbavit zadržované vody a podpořit odplavování škodlivin.

3. Odbourává stres a zklidňuje

Schopnost horké vody roztahovat cévy a zvyšovat průtok krve má podobné účinky jako horká koupel. Teplá tekutina podpoří zásobování mozku kyslíkem, a tím může zlepšit soustředění, uvolnit napětí a uklidnit nervy, dále také snížit stres a úzkosti. Navečer se její pití rovněž doporučuje pro celkové zklidnění a lepší usínání.

4. Ulevuje při ucpaném nosu a nachlazení

Pití teplých nápojů může blahodárně působit na jedince trpící dýchacími potížemi a alergiemi, ucpaným nosem nebo nachlazením. Horká voda jako taková vás samozřejmě ani z jednoho nevyléčí, rozhodně je ale v takových případech v rámci pitného režimu přínosnější než voda studená.

Žena pije vodu ze skleněného hrnečku Da Antipina / Shutterstock.com

5. Uvolňuje svaly a pomáhá při bolestech

Podle mnoha studií, například publikované v roce 2022 v Journal of Neurogastroenterology and Motility, má popíjení horké vody příznivé účinky na pacienty trpící achalázií, při které dochází k poruše svalové hybnosti jícnu a schopnosti polykat.

Horká voda dokáže svaly uvolňovat, zároveň podporuje jejich prokrvení. Také proto se doporučuje i při dalších podobných obtížích, stejně tak při bolestech nebo menstruačních křečích.

Jak pít horkou vodu?

Nejvhodnější je zvolit podobný postup jako při přípravě čaje. Tedy vodu necháte uvařit, nalijete do hrníčku a s pozvolným chladnutím upíjíte. Někteří dokonce tvrdí, že nejlepší chuť má horká voda v momentě, kdy hrnek udržíte tak akorát v dlaních.

Smoothie z červené řepy a jablka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z červené řepy a jablka

Smoothie se často připravují z kombinace zeleniny a ovoce. Možná si říkáte, že se vám moc nechce popíjet červenou řepu – ale věříme, že vás tato chuť mile překvapí! Řepa je navíc velmi zdravá, a do svého jídelníčku bychom ji tudíž měli zařazovat pravidelně.

Smoothie z červené řepy a jablka
Kurkumový čaj se zázvorem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Kurkumový čaj se zázvorem

Zahřejte se a posilte imunitu s kurkumovým čajem a zázvorem. Kurkuma obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pomáhá na pálení žáhy. Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Připravte si ho podle našeho receptu!

Kurkumový čaj se zázvorem

Jak často pít horkou či teplou vodu?

Začněte den jednou sklenicí nebo hrnkem hned po ránu na lačno. Během dne pak není v rámci normálního pitného režimu počet porcí teplé vody nijak omezený a můžete ji popíjet kdykoliv. Zejména, pokud chcete zvýšit svou hydrataci, podpořit trávení po jídle, zklidnit svůj organismus nebo se prohřát.

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov