Pozor na naklíčenou zeleninu! Brambory vás můžou i otrávit, česnek a cibule jsou naopak vitamínová bomba

Naklíčené brambory na kuchyňské lince Andrii Oleksiienko / Shutterstock.com

Možná jste našli v kuchyni naklíčenou cibuli, česnek nebo brambory a přemýšlíte, zda je vyhodit nebo ještě využít. Ne všechny naklíčené potraviny jsou si totiž rovné - zatímco některé mohou obsahovat škodlivé látky, jiné naopak při klíčení získávají více vitamínů a prospěšných sloučenin. Brambory s klíčky obsahují solanin, který může v určitém množství způsobit zdravotní potíže, od nevolnosti až po vážnější problémy. Naproti tomu naklíčený česnek a cibule jsou skutečnými vitamínovými poklady, které stojí za to využít.

Přečtěte si také

Svařené víno vs. punč. Jeden horký nápoj chrání zákon, který přesně definuje, co má obsahovat

Jsou naklíčené brambory jedovaté?

Brambory patří do té skupiny plodin, u kterých klíčky nevěstí nikdy nic dobrého. Obsahují totiž pro náš organismus toxickou látku solanin, která se tvoří pod slupkou brambor, konkrétně v okolí tzv. oček a klíčků. Lépe uděláte, když klíčící brambory vyhodíte.

Kdy hrozí otrava?

Aby došlo k akutní otravě, museli bychom podle odborníků sníst nejméně kilo silně přezrálých brambor. Ovšem i v menším, běžném množství nám může solanin uškodit. Mezi časté projevy mírné otravy patří bolesti hlavy, žaludeční nevolnost a průjem. Ve vážnějších případech se objevuje horečka, zrychlený puls a dech či snížený krevní tlak, jak popisuje odborná zahraniční studie.

  • Přítomnost většího množství solaninu se projevuje hořkou až svíravě palčivou chutí brambor.
  • Ze stejného důvodu mohou být jedovaté i klíčky dalších lilkovitých plodů.
  • Nikdy také nekonzumujte brambory zelené nebo silně nazelenalé.
Čtyři klíčící brambory David Pimborough / Shutterstock.com

Kdy se dají klíčící brambory zachránit a sníst?

Pokud jsou brambory na první pohled v pořádku a obsahují pouze pár klíčků, které nejsou delší než 1 cm, můžete je klidně sníst. Problematická místa dostatečně vykrojte, brambory oloupejte a co nejdříve tepelně upravte. Ideálně je uvařte ve vodě, protože v té se alespoň část toxických látek dokáže vyplavit.

A co naklíčený česnek? Je také jedovatý?

Naklíčený česnek naproti tomu nikdy nevyhazujte! Připravili byste se o velkou dávku vitamínů a minerálů, které se v něm tvoří. Je to z toho důvodu, že při klíčení jsou rostliny citlivé na viry a bakterie, proto jako obranný mechanismus produkují vyšší množství fytoalexinů, které jsou sice škodlivé pro mikroorganismy, ale velmi prospěšné pro naše tělo.

Látky obsažené v zelených klíčcích česneku zvyšují imunitu a pomáhají s trávicími obtížemi. Zabraňují také vzniku maligních buněk a čistí tělo od karcinogenů. Antioxidanty v česnekovém klíčku bojují s předčasným stárnutím buněk a předchází vzniku mnoha civilizačních onemocnění.

  • Tepelnou úpravou ztrácí česnekové klíčky své vitamíny, přidávejte je tedy do jídel syrové.
  • V kuchyni se hodí do pomazánek a dipů, zeleninových salátů, do omáček a polévek, na dochucení masa apod.
Klíčící cibule Andrii Oleksiienko / Shutterstock.com

Může se jíst naklíčená cibule?

Stejně jako česnek, ani klíčící cibuli rozhodně nevyhazujte. Není jedovatá. Zelené výhonky cibule obsahují hodně vitamínu C, antioxidantů a dalších minerálů a stopových prvků, jako je křemík, hořčík, vápník, železo, měď a zinek. Cibule je pro náš organismus prospěšná také díky obsažené síře. Ta je sice zdrojem nepříjemné, štiplavé chuti, na druhou stranu prospívá metabolickým procesům, podporuje zdraví a krásu vlasů, nehtů i pleti a je důležitá pro zdraví naší krve.

Protože se ale vařením účinnost sirných sloučenin snižuje, je nejlepší jíst cibuli syrovou. A právě v tomto ohledu jsou lepší zelené výhonky, protože mají jemnější chuť, která vynikne v pomazánkách, dipech a salátech, v polévkách, omáčkách nebo v jídlech asijské kuchyně.

Tip: Jak naklíčit cibuli a česnek?

Jak na to? Stačí vzít celou paličku česneku nebo jednu cibuli a posadit ji na sklenici s vodou tak, aby podpučí (spodní část) bylo akorát ponořené do vody. Skleničku položte na okno s dostatkem světla. Už za cca pět dnů uvidíte zelené výhonky. Vodu nezapomeňte pravidelně dolévat, aby byl spodek plodu vždy ponořený.

V obchodech můžete koupit také speciální nakličovací misky nebo vázy, případně různé biomisky, které vám klíčení nejen cibule a česneku, ale i dalších plodin usnadní.

Zdroje: Kupi.cz