Otrava, nebo vitamínová bomba. Kterou zeleninu musíte vyhodit, když naklíčí, a co naopak můžete sníst?

Šest naklíčených brambor PosiNote / Shutterstock.com

Co se stane, když nám doma vyklíčí cibule, česnek nebo brambory? Zatímco některé druhy zeleniny mohou být v takovém případě toxické a zdraví škodlivé, jiné naopak získají mnohem více vitamínů a cenných látek. Co tedy po vyklíčení vyhodit? A které potraviny naopak můžete i po vyklíčení sníst?

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Jsou naklíčené brambory jedovaté?

Brambory patří do té skupiny plodin, u kterých klíčky nevěstí nikdy nic dobrého. Obsahují totiž pro náš organismus toxickou látku solanin, která se tvoří pod slupkou brambor, konkrétně v okolí tzv. oček a klíčků. Lépe uděláte, když klíčící brambory vyhodíte.

Kdy hrozí otrava?

Aby došlo k akutní otravě, museli bychom podle odborníků sníst nejméně kilo silně přezrálých brambor. Ovšem i v menším, běžném množství nám může solanin uškodit. Mezi časté projevy mírné otravy patří bolesti hlavy, žaludeční nevolnost a průjem. Ve vážnějších případech se objevuje horečka, zrychlený puls a dech či snížený krevní tlak, jak popisuje odborná zahraniční studie.

  • Přítomnost většího množství solaninu se projevuje hořkou až svíravě palčivou chutí brambor.
  • Ze stejného důvodu mohou být jedovaté i klíčky dalších lilkovitých plodů.
  • Nikdy také nekonzumujte brambory zelené nebo silně nazelenalé.
Čtyři klíčící brambory David Pimborough / Shutterstock.com

Kdy se dají klíčící brambory zachránit a sníst?

Pokud jsou brambory na první pohled v pořádku a obsahují pouze pár klíčků, které nejsou delší než 1 cm, můžete je klidně sníst. Problematická místa dostatečně vykrojte, brambory oloupejte a co nejdříve tepelně upravte. Ideálně je uvařte ve vodě, protože v té se alespoň část toxických látek dokáže vyplavit.

A co naklíčený česnek? Je také jedovatý?

Naklíčený česnek naproti tomu nikdy nevyhazujte! Připravili byste se o velkou dávku vitamínů a minerálů, které se v něm tvoří. Je to z toho důvodu, že při klíčení jsou rostliny citlivé na viry a bakterie, proto jako obranný mechanismus produkují vyšší množství fytoalexinů, které jsou sice škodlivé pro mikroorganismy, ale velmi prospěšné pro naše tělo.

Látky obsažené v zelených klíčcích česneku zvyšují imunitu a pomáhají s trávicími obtížemi. Zabraňují také vzniku maligních buněk a čistí tělo od karcinogenů. Antioxidanty v česnekovém klíčku bojují s předčasným stárnutím buněk a předchází vzniku mnoha civilizačních onemocnění.

  • Tepelnou úpravou ztrácí česnekové klíčky své vitamíny, přidávejte je tedy do jídel syrové.
  • V kuchyni se hodí do pomazánek a dipů, zeleninových salátů, do omáček a polévek, na dochucení masa apod.
Klíčící cibule Andrii Oleksiienko / Shutterstock.com

Může se jíst naklíčená cibule?

Stejně jako česnek, ani klíčící cibuli rozhodně nevyhazujte. Není jedovatá. Zelené výhonky cibule obsahují hodně vitamínu C, antioxidantů a dalších minerálů a stopových prvků, jako je křemík, hořčík, vápník, železo, měď a zinek. Cibule je pro náš organismus prospěšná také díky obsažené síře. Ta je sice zdrojem nepříjemné, štiplavé chuti, na druhou stranu prospívá metabolickým procesům, podporuje zdraví a krásu vlasů, nehtů i pleti a je důležitá pro zdraví naší krve.

Protože se ale vařením účinnost sirných sloučenin snižuje, je nejlepší jíst cibuli syrovou. A právě v tomto ohledu jsou lepší zelené výhonky, protože mají jemnější chuť, která vynikne v pomazánkách, dipech a salátech, v polévkách, omáčkách nebo v jídlech asijské kuchyně.

Jarní bramborový salát s červenou řepou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Jarní bramborový salát s červenou řepou

Jarní bramborový salát s červenou řepou je odlehčený pokrm, který se skvěle hodí jako příloha k masu, ale vychutnat si ho můžete i jen tak samotný. Na přípravu je velmi rychlý a jednoduchý, vhodný i pro naprosté začátečníky.

Jarní bramborový salát s červenou řepou

Tip: Jak naklíčit cibuli a česnek?

Jak na to? Stačí vzít celou paličku česneku nebo jednu cibuli a posadit ji na sklenici s vodou tak, aby podpučí (spodní část) bylo akorát ponořené do vody. Skleničku položte na okno s dostatkem světla. Už za cca pět dnů uvidíte zelené výhonky. Vodu nezapomeňte pravidelně dolévat, aby byl spodek plodu vždy ponořený.

V obchodech můžete koupit také speciální nakličovací misky nebo vázy, případně různé biomisky, které vám klíčení nejen cibule a česneku, ale i dalších plodin usnadní.

Zdroje: bezpecnostpotravin.cz, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com