Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších sladkostí nejen u dětí, ale i dospělých. Víte, jak rozlišit kvalitní čokoládu od té průměrné? Pro běžného spotřebitele to může být celkem „oříšek“. Jaké jsou klíčové faktory, které mohou odlišit skutečnou pravou čokoládu od podezřele levné čokoládové pochoutky?
Dle vyhlášky č. 76/2003 Sb., která stanovuje požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony, se může označení „čokoláda“ použít tehdy, pokud je splněn určený minimální obsah kakaového másla, tukoprosté kakaové sušiny a celkové kakaové sušiny, aby spotřebitel nebyl klamán.
Kromě výše zmíněných čokolád, jsou v prodeji také čokolády, respektive čokoládové pochoutky různých náplní a přísad. Kterou si vybrat? To záleží především na preferenci vašich chuťových pohárků, ale i tady existuje několik aspektů, kterým stojí věnovat pozornost.
Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je považována za superpotravinu. To znamená, že při konzumaci v přiměřeném množství má pozitivní vliv na zdraví.
„Hořká čokoláda je zdrojem hořčíku, jenž podporuje činnost mozku. Doporučuji jíst 2–3 kostičky hořké vysokoprocentní čokolády denně. Kvalitní hořká čokoláda má nízký glykemický index a je vhodná i pro lidi s cukrovkou. Navíc může zlepšit paměť a snížit hladinu stresu,“ vysvětluje pro redakci Kupi.cz výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová.
Jedním z hlavních ukazatelů kvality čokolády je procento kakaa, čím vyšší procento, tím více kakaových bobů čokoláda obsahuje. A to je znát i na chuti. Kvalitní čokoláda by měla obsahovat minimálně 70 % kakaa.
Pozornost věnujte složení. „Čím kratší, tím lepší. Kvalitní čokoláda obsahuje většinou kakaové máslo, kakaovou hmotu, cukr, případně přírodní dochucovadla. Pozor na čokolády, které obsahují umělé přísady, konzervanty nebo nekvalitní rostlinné oleje – od těch dejte ruce raději pryč. Nadměrná konzumace takových sladkostí je nezdravá a může způsobit zažívací potíže,“ varuje výživová poradkyně.
Pokud chcete opravdu kvalitní čokoládu, hledejte takovou, která bude mít označené místo původu kakaových bobů. Čokoláda by měla obsahovat konkrétní umístění plantáže, kde bylo kakao vypěstováno.
I když v dnešní době každý kouká na cenu, na kvalitní čokoládě se šetřit nevyplatí. Zkuste přimhouřit oči a za kvalitní suroviny a precizní výrobní proces si připlatit. Nechte čokoládu pomalu rozpouštět v ústech a uvidíte, že vyšší ceny v tomto případě nebudete litovat.
Mezi mé oblíbené čokolády patří například VIVANI BIO HOŘKÁ ČOKOLÁDA 70%, jejíž složení je: kakaová hmota, přírodní třtinový cukr, kakaové máslo, kakaová sušina min. 70%. Nic víc! Cena: 91 Kč / 100g. Na obalu je také uvedeno, že vyráběné kakao je z Dominikánské republiky.
Blíží se Velikonoce a s nimi čokoládové figurky typu zajíček, berušky, kuřátko. Dovolila jsem jedny takové berušky v síťce od ONLY pro srovnání koupit. Jaké je jejich složení na etiketě? Cukr, sušené plnotučné mléko, kakaová hmota, kakaové máslo, sladká sušená syrovátka, emulgátor: lecitin (sója), přírodní vanilkové aroma. Cena: 42 Kč / 100 g.
Ačkoli složení není úplně nejhorší a sójový lecitin je přírodní emulgátor, tudíž nemá škodlivý vliv na trávicí systém, tak právě díky němu čokoláda chutná, jako kdyby do ní někdo přidal vosk. Téměř u všech levných variant najdete ve složení i vanilku nebo vanilkové aroma a to má za následek, že většina čokolád chutná podobně, což je škoda.
Posuďte sami, kterou čokoláda bude zdravější a vhodnější – třeba i pro vaše děti. Je třeba si uvědomit, že příležitostné velikonoční či vánoční čokolády a sladkosti, výrobci vyrábí ve velkém a řídí se především marketingovými triky a neberou zřetel na „zdravější“ složení. Proto u čokoládových velikonočních vajíček můžete na etiketě vidět ztužené tuky, kakaovou hmotu a glukózu.
„Ve většině případů děti hořkou čokoládu nejí. Pokud chcete koupit svému dítěti čokoládu, zaměřte se na mléčnou, ale bez přísad a náplní,“ dodává na závěr Magdalena Drbohlavová.
Zdroje: Kupi.cz