Lámete si hlavu, co připravit o víkendu k obědu? Máme pro vás řešení! Přinášíme skvělé tipy na sobotní i nedělní vaření. Dáte přednost kuřecímu, vepřovému, nebo snad hovězímu? A pokud máte chuť na rybu nebo preferujete vegetariánské jídlo, i na vás jsme mysleli!
Neumíte si představit víkendový oběd bez polévky? Dopřejte si změnu a místo tradičního vývaru si uvařte třeba zeleninovou polévku. Vyzkoušet můžete jednoduchou a rychlou dýňovou polévku.
A co třeba krémová polévka z brokolice? Máte ji uvařenou za půl hodiny, chutná naprosto luxusně a navíc brokolici seženete v akci za super cenu.
Tuto dýňovou polévku si určitě oblíbíte nejen pro její rychlou přípravu, ale i pro dokonalou chuť. Stačí vám dýně Hokkaidó, pár základních surovin, které jsou snad v každé domácnosti, a mixér. Podle našeho videoreceptu zvládne připravit tuto dokonalou podzimní polévku úplně každý.
Milujete brokolici na všechny způsoby? Zahřejte se krémovou brokolicovou polévkou, která je plná vitamínů a budou ji milovat i vaše děti.
Zeleninová polévka dodá vašemu tělu spoustu vitamínů a vlákniny. Navíc obsahuje minimum tuku, takže se hodí, i když chcete shodit nějaké to kilo. A její příprava není žádná věda. Stačí vše nakrájet o povařit. Tak pojďme na to!
Máte chuť na nějakou dobrotu z kuřecího masa? Rádi vám pomůže s výběrem toho správného receptu. Zkuste si připravit například vynikající kuřecí stripsy. Pokud byste raději „dietnější“, nesmažený oběd s nádechem nostalgie, vyzkoušejte kuřecí plátek se sýrem a broskví, případně se žampiony. Nesmíme zapomenout ani na klasiku v podobě pečeného kuřete s rýží.
Pečené kuře patří k oblíbeným jídlům, na nichž si pochutná celá rodina. Křupavé zlatavé kuře podle tohoto receptu je pečené na roštu přesně tak, jak jej připravovaly už naše babičky.
Krémové kuřecí plátky se žampiony budou vaše záchrana, když není času nazbyt. Jde o opravdu rychlé a jednoduché jídlo, na kterém nemáte co pokazit! Smetana je prostě zázrak, který posune jakoukoli surovinu hned o několik příček výš.
Kuřecí plátky s broskví a sýrem patří mezi legendy gastronomie devadesátých let. Původ tohoto receptu najdeme v socialistických kuchařkách, které měly jídelníčky obohatit o exotické chutě. Připravte si toto retro jídlo doma a zavzpomínejte na divoké devadesátky spolu s námi.
Kuřecí stripsy, někdy také nugetky nebo řízečky, jsou šťavnaté a milují je snad všichni. Tyto křupavé řízečky z menších kousků kuřecího masa skvěle chutnají a servírovat je můžete v tortille, s opečenými bramborami nebo jen tak s chutným dipem.
Co se týká vepřového masa, máme pro vás jasného favorita – holandský řízek! V akci je totiž vepřový bok, vepřové mleté maso, a dokonce i gouda. Jaká je akční cena těchto potravin?
Pokud chcete připravit trošku light verzi holandského řízku, udělejte ho z vepřového mletého masa. A když nebudete mít zrovna chuť na řízek, udělejte si karbanátky nebo sekanou.
Holandský řízek klame tělem, ve skutečnosti jde totiž o směs mletého vepřového masa a tvrdého sýra (nejčastěji gouda nebo eidam) v trojobalu. S Holandskem navíc nemá tato dobrota nic společného, protože jde o ryze české jídlo. Nejlépe si holandský řízek vychutnáte podávaný s bramborovou kaší.
Sekaná pečeně je oblíbený pokrm v mnoha českých kuchyních. Tato kořeněná směs vepřového a hovězího mletého masa se peče ve tvaru šišky a když máte chuť, můžete si ji ozvláštnit také náplní z vajec uvařených natvrdo, párků, kyselých okurek nebo slaniny. Sekanou si vychutnáte nejlépe s bramborovou kaší a kyselou okurkou, případně s vařeným bramborem.
Karbanátky jsou klasikou české kuchyně a velkou oblibu mají také ve Skandinávii nebo v Turecku. Nejznámější jsou ty tradiční z mletého masa, existují však i v kombinaci se sýrem nebo zeleninou. Podávat je můžete s bramborem, bramborovou kaší, zeleninovým salátkem nebo jen tak s chlebem.
Máte chuť spíš na hovězí? I v tom můžeme sloužit. Co byste řekli na hovězí guláš?
Nebo máte snad chuť na domácí hamburger? Hovězí mleté maso je také ve slevě! Pokud u vás burger jako víkendový oběd neprojde, udělejte z hovězího mletého masové kuličky podle IKEA nebo sekanou.
Tradiční sekaná je jedno z jídel, které miluje snad každý. Je totiž skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed.
Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!
Pojďte si s námi připravit skvělý domácí hamburger, který si jistě zamilujete. Příprava je poměrně jednoduchá, takže to zvládne i úplný začátečník.
Ryby bychom měli jíst 2–3x týdně. Tak co si ji uvařit třeba o víkendu? Ryba k obědu je fakt rychlovka. Kdo by neměl rád třeba lososa? K obědu si můžete dát klidně i tresku, třeba tu v papilotě.
Treska pečená v papilotě je skvělým a jednoduchým způsobem, jak si vychutnat delikátní a lahodnou rybu. Tento recept zachovává přirozenou šťavnatost tresky díky způsobu přípravy v pečicím papíru. Vyzkoušejte si ji upéct k obědu nebo jako rychlou večeři a podávejte třeba s pečenými brambory nebo kouskem opečené bagetky.
Pokud nemáte na maso vůbec chuť, nechte na oběd zazářit zeleninu! Když je v akci květák i brokolice, proč toho nevyužít? Zkuste třeba květákové řízky nebo klasiku v podobě smaženého květáku.
Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na další českou klasiku. Z goudy nebo eidamu si klidně udělejte smažák! Sýr se skvěle hodí i do sýrových omáček na těstoviny – výborně s ním chutnají gnocchi.
Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.
Zdroj: Kupi