25 tipů na vynikající víkendový oběd. Co si uvařit v sobotu a v neděli?

Kuřecí prsní plátek, nakrájený na plátky, servírovaný s opečenými bramborami Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Přemýšlíte, co uvařit o víkendu k obědu? Rozhodli jsme se vám to trochu ulehčit a přinášíme vám několik super tipů na sobotní a nedělní oběd. Zvažujete kuřecí nebo vepřové? Nebo chcete raději hovězí? Samozřejmě jsme nezapomněli ani na milovníky ryb nebo vegetariány! Abychom vám navíc ušetřili čas i peníze, podívali jsme se, v jakých supermarketech seženete hlavní suroviny v akci!

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Tipy na polévku – zelenina v hlavní roli

Neumíte si představit víkendový oběd bez polévky? Dopřejte si změnu a místo tradičního vývaru si uvařte třeba zeleninovou polévku. Vyzkoušet můžete jednoduchou a rychlou cuketovou polévku. Cuketu najdete v akci třeba v Lidlu za 34,90 Kč/kg, nebo v hypermarketu a supermarketu Albert, kde najdete cuketu za stejnou cenu.

A co třeba krémová polévka z brokolice? Máte ji uvařenou za půl hodiny, chutná naprosto luxusně a navíc brokolici seženete v akci za super cenu – například v Kauflandu koupíte 500 g brokolice za 22,90 Kč a v Albertu zaplatíte za 1 kus 19,90 Kč.

Brokolicová polévka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Brokolicová polévka

Milujete brokolici na všechny způsoby? Zahřejte se krémovou brokolicovou polévkou, která je plná vitamínů a budou ji milovat i vaše děti.

Brokolicová polévka
Zeleninová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Zeleninová polévka

Zeleninová polévka dodá vašemu tělu spoustu vitamínů a vlákniny. Navíc obsahuje minimum tuku, takže se hodí, i když chcete shodit nějaké to kilo. A její příprava není žádná věda. Stačí vše nakrájet o povařit. Tak pojďme na to!

Zeleninová polévka
Cuketová polévka
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Cuketová polévka

Jemná cuketová polévka se sýrem feta je naprosto vynikající a její příprava vám nezabere moc času. Stačí jen nakrájet cuketu, nechat povařit, nakonec přidat smetanu a trochu okořenit. Výslednou chuť polévky pak zvýrazní rozdrobený sýr feta.

Cuketová polévka

Z kuřecího vykouzlíte téměř cokoli

Máte chuť na nějakou dobrotu z kuřecího masa? Rádi vám pomůže s výběrem toho správného receptu. Navíc kuřecí maso je také v akci! Pokud máte rádi kuřecí prsní řízky, například v Lidlu je seženete v akci za 89,90 Kč/kg, v Albertu za 106,90 Kč/kg. Zkuste si připravit například vynikající kuřecí stripsy. Pokud byste raději „dietnější“, nesmažený oběd s nádechem nostalgie, vyzkoušejte kuřecí plátek se sýrem a broskví, případně se žampiony.

Nesmíme zapomenout ani na klasiku v podobě pečeného kuřete s rýží. V akci seženete kuřecí stehna v Lidlu za 77,90 Kč/kg, v Kauflandu za 79,90 Kč/kg nebo v Albertu za 77,80 Kč/kg.

Pečené kuře s máslem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Pečené kuře s máslem

Pečené kuře patří k oblíbeným jídlům, na nichž si pochutná celá rodina. Křupavé zlatavé kuře podle tohoto receptu je pečené na roštu přesně tak, jak jej připravovaly už naše babičky.

Pečené kuře s máslem
Kuřecí plátky se žampiony
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Kuřecí plátky se žampiony

Krémové kuřecí plátky se žampiony budou vaše záchrana, když není času nazbyt. Jde o opravdu rychlé a jednoduché jídlo, na kterém nemáte co pokazit! Smetana je prostě zázrak, který posune jakoukoli surovinu hned o několik příček výš.

Kuřecí plátky se žampiony
Kuřecí plátek se sýrem a broskví
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí plátek se sýrem a broskví

Kuřecí plátky s broskví a sýrem patří mezi legendy gastronomie devadesátých let. Původ tohoto receptu najdeme v socialistických kuchařkách, které měly jídelníčky obohatit o exotické chutě. Připravte si toto retro jídlo doma a zavzpomínejte na divoké devadesátky spolu s námi.

Kuřecí plátek se sýrem a broskví
Kuřecí stripsy
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kuřecí stripsy

Kuřecí stripsy, někdy také nugetky nebo řízečky, jsou šťavnaté a milují je snad všichni. Tyto křupavé řízečky z menších kousků kuřecího masa skvěle chutnají a servírovat je můžete v tortille, s opečenými bramborami nebo jen tak s chutným dipem.

Kuřecí stripsy

Tipy na oběd z vepřového masa

Co se týká vepřového masa, máme pro vás jasného favorita – holandský řízek! V akci je totiž vepřový bok, vepřové mleté maso, a dokonce i gouda. Jaká je akční cena těchto potravin?

Pro vepřový bok si můžete zajít do Kauflandu, kde je v akci za 94,90 Kč/kg, v Lidlu ho seženete za 96,90 Kč/kg a v Bille za 99,90 Kč/kg. Pro nezbytnou součást receptu, goudu, si můžete skočit třeba do Billy, kde ji najdete za akční cenu 19,90 Kč/100 g. V Albertu zaplatíte za 100 g goudy 29,90 Kč, v Lidlu pak seženete 250 g goudy v akci za 32,90 Kč.

Pokud chcete připravit trošku light verzi holandského řízku, udělejte ho z vepřového mletého masa. To seženete v Albertu v akci za 59,90 Kč (cca 500 g), v Lidlu vás 1 kg vyjde na 109,90 Kč. A když nebudete mít zrovna chuť na řízek, udělejte si karbanátky nebo sekanou.

Holandský řízek
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Holandský řízek

Holandský řízek klame tělem, ve skutečnosti jde totiž o směs mletého vepřového masa a tvrdého sýra (nejčastěji gouda nebo eidam) v trojobalu. S Holandskem navíc nemá tato dobrota nic společného, protože jde o ryze české jídlo. Nejlépe si holandský řízek vychutnáte podávaný s bramborovou kaší.

Holandský řízek
Sekaná pečeně
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Sekaná pečeně

Sekaná pečeně je oblíbený pokrm v mnoha českých kuchyních. Tato kořeněná směs vepřového a hovězího mletého masa se peče ve tvaru šišky a když máte chuť, můžete si ji ozvláštnit také náplní z vajec uvařených natvrdo, párků, kyselých okurek nebo slaniny. Sekanou si vychutnáte nejlépe s bramborovou kaší a kyselou okurkou, případně s vařeným bramborem.

Sekaná pečeně
Karbanátky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Karbanátky

Karbanátky jsou klasikou české kuchyně a velkou oblibu mají také ve Skandinávii nebo v Turecku. Nejznámější jsou ty tradiční z mletého masa, existují však i v kombinaci se sýrem nebo zeleninou. Podávat je můžete s bramborem, bramborovou kaší, zeleninovým salátkem nebo jen tak s chlebem.

Karbanátky

Sekaná z hovězího nebo domácí hamburger

Máte chuť spíš na hovězí? I v tom můžeme sloužit. Co byste řekli na hovězí guláš? Hovězí přední bez kosti najdete v akci v Albertu za 189 Kč/kg, v Kauflandu za 1 kg zaplatíte 179,90 Kč/kg, v Lidlu vás bude stát 189,90 Kč/kg.

Nebo máte snad chuť na domácí hamburger? Hovězí mleté maso je také ve slevě! V Bille můžete koupit 300 g za 89,90 Kč, v Kauflandu vás 1 kg vyjde na 159,90 Kč a v Albertu seženete cca 500 g za 89,90 Kč. Pokud u vás burger jako víkendový oběd neprojde, udělejte z hovězího mletého masové kuličky podle IKEA nebo sekanou.

Sekaná z hovězího masa
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Sekaná z hovězího masa

Tradiční sekaná je jedno z jídel, které miluje snad každý. Je totiž skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed.

Sekaná z hovězího masa
Masové kuličky podle IKEA
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Masové kuličky podle IKEA

Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!

Masové kuličky podle IKEA
Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Domácí hamburger
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Domácí hamburger

Pojďte si s námi připravit skvělý domácí hamburger, který si jistě zamilujete. Příprava je poměrně jednoduchá, takže to zvládne i úplný začátečník.

Domácí hamburger

Je libo ryby?

Ryby bychom měli jíst 2–3x týdně. Tak co si ji uvařit třeba o víkendu? Ryba k obědu je fakt rychlovka. Kdo by neměl rád třeba lososa? Chlazený filet z lososa je v akci třeba v Albertu, kde za 100 g zaplatíte 33,90 Kč. Pokud vám nevadí dopředu okořeněné filety, skočte si do Lidlu – tam koupíte 250 g lososa za 123,90 Kč. Teď už vám zbývá si jen vybrat z našich receptů.

K obědu si můžete dát klidně i tresku. Už jste zkoušeli tresku v papilotě? Chlazený filet z této ryby koupíte v akci v Lidlu za 24,90 Kč/100 g nebo v Albertu za 34,90/100 g.

Losos s opečenou zeleninou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Losos s opečenou zeleninou

Připravte si lososa s opečenou zeleninou, jehož chuť podtrhnete citronovou šťávou. Tahle kombinace opravdu nemá chybu, a navíc je zdravá!

Losos s opečenou zeleninou
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Grilovaný losos a salát ze zelené drobnozrnné čočky puy s velkými plochými žampiony nebo portobello je zdravý a chutný. Vyzkoušejte tento fit salát z čočky s lososem a zálivkou, na kterém si zaručeně všichni pochutnají.

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Filet z lososa
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Filet z lososa

Čerstvý losos je připravený podle tohoto receptu tak, abychom zachovali jeho přirozenou chuť. Jedná se navíc o velmi dietní a zdravý pokrm, ideální jako rychlý oběd i jako fitness večeře.

Filet z lososa
Treska v papilotě
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Treska v papilotě

Treska pečená v papilotě je skvělým a jednoduchým způsobem, jak si vychutnat delikátní a lahodnou rybu. Tento recept zachovává přirozenou šťavnatost tresky díky způsobu přípravy v pečicím papíru. Vyzkoušejte si ji upéct k obědu nebo jako rychlou večeři a podávejte třeba s pečenými brambory nebo kouskem opečené bagetky.

Treska v papilotě

Něco pro vegetariány

Pokud nemáte na maso vůbec chuť, nechte na oběd zazářit zeleninu! Když je v akci květák i brokolice, proč toho nevyužít? Zkuste třeba květákové řízky nebo klasiku v podobě smaženého květáku. Najdete ho v akci v Tescu za 29,90 Kč, případně v bio kvalitě v Albertu za 44,90 Kč. Z brokolice jsou zase výborné placky se sýrem nebo karbanátky.

Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na další českou klasiku. V akci je gouda, tak si klidně udělejte smažák! Sýr se skvěle hodí i do sýrových omáček na těstoviny – výborně s ním chutnají gnocchi.

Květákový řízek
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Květákový řízek

Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.

Květákový řízek
Brokolicové placičky se sýrem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Brokolicové placičky se sýrem

Brokolicové placičky jsou super tip pro všechny, kterým docházejí nápady na jídla pro děti. Oběd budete mít hotový do 45 minut a do snadné přípravy můžete zapojit i své potomky.

Brokolicové placičky se sýrem
Smažený květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Smažený květák

Dali byste si smažený květák, ale raději si necháváte zajít chuť z důvodu časové náročnosti? Pokud si v tom uděláte systém po vzoru našeho receptu, půjde vám to jako po másle a smažený květák si pak můžete připravit, kdykoli budete chtít.

Smažený květák
Brokolicové karbanátky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Brokolicové karbanátky

Brokolicové karbanátky si jistě zamilujete nejen vy, ale i celá vaše rodina. Podle tohoto receptu je navíc připravíte pouze z 5 surovin.

Brokolicové karbanátky
Květákové placky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Květákové placky

Květákové placky jsou křupavé a skvěle chutnají, navíc jsou zdravé a bez lepku, ideální tedy pro vegetariány i celiaky. Příprava je velmi snadná a vcelku rychlá, během chvilky tedy vykouzlíte výborný oběd nebo večeři.

Květákové placky
Gnocchi se sýrovou omáčkou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Gnocchi se sýrovou omáčkou

Gnocchi se sýrovou omáčkou jsou italské jídlo, ideální jako oběd nebo večeře. Pokud máte navíc k dispozici již připravené gnocchi, budete mít uvařeno během chvilky.

Gnocchi se sýrovou omáčkou
Smažený sýr
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Smažený sýr

Smažený sýr je oblíbené jídlo většiny Čechů, které si nejlépe vychutnáte s tatarskou omáčkou a hranolky nebo vařeným bramborem. Tuto klasiku můžete ještě vylepšit smažením na přepuštěném másle, které dodá výslednému pokrmu nevšední chuť.

Smažený sýr

Zdroj: Kupi.cz